En del av

Alicia fick barn med en narcissist: "Jag tappade bort mig själv"

22 jan, 2022 
https://image.motherhood.se/image-2581249?imageId=2581249&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Redaktionen Motherhood
Blivande pappa pussar gravid flickvän
Alicia trodde att allt skulle bli bättre när dottern föddes. I stället blev hennes ex allt mer kontrollerande och aggressiv.
Snygg, charmig och vältränad. Alicias pojkvän hade allt hon kunde önska, men bakom den perfekta fasaden dolde sig en kontrollerande och svartsjuk narcissist som fick Alicia att utplåna sig själv. Först efter flera år vågade hon ta steget att lämna.
Annons
TV: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slutBrand logo
TV: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

Den tre år äldre Richard var både snygg, trevlig och vältränad — ett kap i mångas ögon. Inte konstigt att Alicia, då 18 år gammal, föll pladask. I en intervju i mama berättar Alicia om relationen som var nära att förstöra hennes och dotterns liv.

– Han var några år äldre än mig och jag tyckte han var snygg och såg upp till honom. Då jag själv kommer från en splittrad familj gillade jag att han var så familjekär och tillbringade mycket tid med sin familj, berättar Alicia i mama.

Och det blev inte sämre av att Alicias omgivning lovprisade hennes nya pojkvän.

– Alla blev charmade av honom! Han såg bra ut, var jättetrevlig. Många sa ”vilken fantastisk kille du har träffat”.

Första varningstecken

Men bara ett par månader in i relationen dök de första varningstecknena upp. Den uppmålade bilden av en familjekär elitidrottsman börjad flaga i kanterna. Trots det flyttade paret ihop och började planera för en gemensam framtid.

Annons

Alicia anpassade sig och gjorde allt hon kunde för att inte trigga Richards knepiga sidor. Han visade sig vara krävande, kontrollerande och svartsjuk.

– Jag skulle finnas tillgänglig, följa med honom på det han ville göra, alltid finnas där. Det var inte okej att jag hittade på saker med mina kompisar, men själv ville han komma och gå som han ville. Om jag bad honom att prioritera vår relation så var det jag som var kvävande.

"Att leva med en narcissist bryter ner en"

Konflikterna avlöste varandra. Ändå kunde inte hon sluta hoppas på att Richard skulle förändras. Utan att hon märkte det började den gamla Alicia försvinna.

– Jag kände mycket självtvivel. Att leva med en narcissist bryter ner en. En sida hos mig kände redan då att det var något fel men jag trodde länge att det gick att fixa genom att ge Rickard mer trygghet och kärlek, att det skulle lösa sig. Den andra sidan började tvivla på mig själv. Han kunde till exempel blåneka till saker han hade sagt och gjort. Han vände på saker så att jag blev helt förvirrad och till slut undrade jag om det var mig det var fel på. Jag tappade bort mig själv.

Annons

TECKEN PÅ NARCISSISTISK PERSONLIGHETSSTÖRNING (NPD)

1. Överdriven självbild

2. Besatt av framgång

3. Tror sig vara unika

4. Kräver överdriven beundran

5. Uppblåst tro på sina rättigheter

6. Utnyttjar andra

7. Brist på empati

8. Överdrivet avundsjuka

9. Arrogant beteende

"Om bara" blev ett mantra för Alicia. Om bara de gifte sig, om bara de blev en familj, om bara hon var den bästa hon kunde vara för Richard så skulle allt lösa sig. När de sedan blev gravida hoppades Alicia på att relationen skulle bli annorlunda.

– Men så blev det inte, Rickard var precis som innan. När jag ville att han skulle prioritera oss vände han det till att det var jag som var konstig som kunde ställa de kraven. Då satte bråken i gång igen. Det blev dramatiska scener och stämningen kunde bli hotfull, säger Alicia i intervjun.

När dottern bara var några månader gammal insåg hon till slut att ingenting skulle förändras. Nu hade hon dessutom dottern att tänka på. Hon började förbereda för en separation och insåg i den processen att Richard har vad man kallar en narcissistisk personlighetsstörning. Med den informationen kunde hon lättare vägleda sig själv genom uppbrottet.

Annons

Idag lever Alicia i en ny relation och har med boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” bearbetat och sammanfattat sina erfarenheter av att leva med en narcissist.

Foto: TT

Källa: mama, Hälsoliv


Se också: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopatBrand logo
Se också: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat
Annons