Paulina Gunnardo med Ditt barn och du ny profil hos Motherhood

paulina gunnardo

Hej Paulina, varmt välkommen till Motherhood! Hur mår du?

– Tack! Jag mår rätt fint. Glad och lite trött. Men mest glad över allt roligt som händer och att vi väl ändå börjar se ljuset i pandemi-tunneln. Och fy sjutton vad kul det här ska bli!

Paulina Gunnardo – i podden Barnet går och ny bloggare på Motherhood
-

Ålder: 35

Familj: Paulina, 35 och David, 36. Döttrarna Henny 7 år och Othilia 3 år. Här bor också hund och katt, fiskar och någon slags räka.

Bor: På landet i utkanten av Stockholm.

Gör: Skriver, bloggar på Motherhood, gör podden Barnet går tillsammans med Nina Campioni och driver instagramkontot paulinagunnardo_dittbarnochdu. Föreläser om barns utveckling, barnets rättigheter och föräldraskap. Arbetar med stöd och rådgivande samtal hos Familjeterapeuterna Syd. Och så dyker jag in och konsultar i projekt emellanåt också.

Äter helst: Jag gillar allt utom bananer. Men om man måste välja något: Pasta FTW!

Läser/lyssnar på/tittar på helst:

Vi har mycket musik på bådas sidor i familjen. Jag och barnen går ofta runt och sjunger och dansar här hemma. Det blir ofta rock i bilen av någon anledning, jazz i köket och något svängigt där emellan.

Berätta, vad får vi läsa om i din blogg och på dina sociala kanaler?

– Det blir förstås en hel del om barnets utveckling och föräldraskap där jag kommer dela med mig av sånt jag jobbar med. Jag kommer också att svara på läsarfrågor och en och annan lyssnarfråga som inte hunnits med i podden.

Det brukar vara enklare att vara förälder i teorin och lite trixigare i praktiken.

– Jag kommer också dela med mig av utmaningar jag själv haft. Mina första år med barn var både fantastiska och tuffa och jag mådde periodvis rätt dåligt, vilket förstås påverkade mig som förälder. Jag tror sånt är viktigt att prata om också, parallellt med det fina och positiva. Lite läskigt att blotta förstås, men det är ju samtidigt så... mänskligt.

Paulina familj

Foto: Clara Mortensen

– Sen blir det härlig vardag med både diskbänksrealism och finfina tips för livet med kids.

Varför är detta ämnen som du vill skriva om?

– Som föräldrar är vi oerhört viktiga i barnens liv och kan verkligen påverka deras utveckling. Men det brukar vara enklare att vara förälder i teorin och lite trixigare i praktiken. Min förhoppning är att det inte ska bli så pedagogiskt klämkäckt, som det lätt kan bli när man pratar om barns utveckling och föräldraskap, utan mer ärligt och nyanserat.

Berätta lite om din vardag, hur ser en vanlig dag ut hos dig?

– I vanliga fall, och under ovanliga år som det här, så ser våra dagar lite olika ut beroende på vad jag och min man har för uppdrag. Jag ägnar mig ofta åt att förverkliga några av mina tusen idéer, jobbar i projekt, skriver, poddar och föreläser. Min man är ljudtekniker och arbetar med liveljud. När det inte är pandemi far han runt på turné eller giggar någonstans och har väldigt varierande arbetstider. Det är väl förskolan och skolan som vi har som rutin för våra två kottar. Sen är det ofta hey baberiba här hemma.

Paulina och barnen

Foto: Clara Mortensen

Kan du dela med dig av ett fakta eller ett tips inom ditt expertområde som du önskar att fler föräldrar visste om?

– En intressant grej är att känslor smittar! På riktigt. I början av 90-talet upptäckte forskare något som kallas ”spegelneuroner” i hjärnan. Dessa hjälper oss att spegla vad andra människor är med om eller känner.

– Vi smittas av våra barn och kan dras med i deras känsla, men de kan också smittas av oss. På så sätt kan vi till exempel hjälpa dem ur jobbiga känslor, som frustration och utbrott. Det häftiga är också att det lilla barnets hjärna formas och utvecklas mycket när vi hjälper barnet att förstå och hantera känslor. Så mer om hjärnan kommer det också bli i bloggen.

Vad skulle du vilja säga på påståendet ” Detta önskade jag att jag visste innan jag blev mamma”?

– En färsk rapport från socialstyrelsen visar faktiskt att mammor idag hade velat ha mer information om första tiden med bebis, redan under graviditeten. Personligen hade jag nog önskat att jag varit mer beredd på att jag skulle på en bootcamp i personlig utveckling när jag blev mamma. Jag hade ändå rätt bra koll på det här med barn men att bli förälder handlar mycket om att lära känna sitt barn och att lära känna sig själv – och att låta det ta den tid det behöver.

Titta in i Paulinas blogg här!

Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood
1:35

Efter reklamen: Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood

(1:35)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Välkommen till Vanja Wikström – ny bloggare på Motherhood!
Följ Asabea Britton på nya bloggen hos Motherhood
Möt geniet bakom illustrationerna – Hej hej vardag bloggar på Motherhood

Utvald läsning