En del av

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

02 dec, 2021 
AvHannah Bergroth
Penny Parnevik med dottern Pebble
Från att ha varit känd som dotter till Sveriges främsta golfspelare är hon nu en småbarnsmamma mitt karriären. Exklusivt för Motherhood berättar Penny Parnevik om småbarnslivet, föräldraskapet, osäkerheten kring att visa sina barn på sociala medier – och vikten av att våga säga förlåt.
Annons

Det är en tidig tisdagsmorgon i november. Vi har bestämt träff på ett kontorshotell på Drottninggatan i Stockholm. Medan jag står där i duggregnet och väntar, kommer jag på mig själv med att vara lite nervös. Jag har aldrig träffat Penny, men följt henne på håll. Är hon lika bjussig, öppen och härlig som visar i sina sociala kanaler?

Penny om familjelivet och framgången

Det är en energifylld och glad Penny som kommer rullandes med barnvagnen. Dottern Pebble, 9 månader, sover gott i vagnen. Att hänga med mamma till jobbet verkar hon vara van vid.

– Våra barn sover aldrig när de ska sova. På dagen sover hon hur bra som helst, men på natten... I vår familj sover vi inte, men vi har accepterat att det är så, säger Penny med ett leende på läpparna.

Se hela den härliga intervjun med Penny nedanför!

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Det syns inte ett spår av sömnlösa nätter. Penny är cool och lugn trots att hon just nu verkar ha en hektisk period i sitt liv.

Annons

– Ja, det är många förändringar i mitt liv just nu. Jag är tvåbarnsmamma, men det är i och för sig inte så nytt, haha! Jag och min man Douglas har precis köpt en lägenhet och efter att vi bott några månader i mina föräldrars radhus ska vi snart få flytta in i den. Dessutom är jag mitt i repetitionerna av min och Pegs livepodd, så det blir långa dagar. Det är mycket som händer, men det är väldigt kul. Det är många roliga saker på gång.

Penny Parnevik och dottern Pebble
Dottern Pebble är van att hänga med mamma Penny till jobbet.

Att Penny alltid haft mycket på gång är egentligen inget nytt, men det var först efter realityserien Parneviks som det tog fart på riktigt. Med nästan 300 000 tusen följare på sitt Instagram-konto, en omtyckt Youtube-kanal och podden Pillow Talk med Peg & Penny – som snabbt blev en av Sveriges mest lyssnade, är hon nu en offentlig person även i Sverige.

Annons

Penny Parnevik

Ålder: 24 år.

Familj: Mannen Douglas Murray, 41, sonen Atticus, 2, och dottern Pebble, 9 månader.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Gör: Jobbar med sociala medier.

Aktuell: Livepodd tillsammans med storasystern Peg i november.

Följ: @pennyyparnevik och @pennyparnevik

Allt har sin tid och för ett tag sedan tog hon och systern Peg beslutet att lägga ner podden, i det formatet som den är nu.

– Ja, det stämmer. Det känns sorgligt och jag älskar att jobba med Peg, vi kompletterar varandra väldigt bra. Men det här är absolut rätt beslut, försäkrar hon.

Som ett storslaget avslut på podden Pillow Talk med Peg & Penny ordnade systrarna Parnevik en livepodd i Stockholm och Göteborg.

Förutom podd och välbesökta sociala kanaler har hon även gjort samarbeten med stora klädföretag. Det är många som drar i henne. Hur hinner hon med allt?

– Jag är lyckligt lottad som har ett jobb där familjetid möter min fritid. Mitt jobb handlar ju om mitt liv, så de går liksom in i varandra. Det är väldigt skönt och det positiva med att jobba med det jag gör.

Annons

Men Penny menar att det såklart finns nackdelar med att ha ett drömjobb där familjen och privatliv ingår.

– Jag får aldrig stänga av, vilket är en stress i familjelivet. Ibland måste jag svara på ett mejl när jag nattar – eller lägga upp ett samarbete mitt i middagen. Det är en pågående stress som jag försöker jobba bort.

Men hon har hittat sitt knep.

– Jag har börjat säga ”Be where your feet are” (översatt: ”Var där dina fötter är”, alltså var i nuet) för att påminna mig själv om att faktiskt vara här och nu.

”Jag har alltid velat bli en ung mamma”

Under tiden vi pratar glömmer jag många gånger bort att Penny faktiskt är så ung. Hon säger så många kloka saker om föräldraskapet, familjelivet och relationen till maken Douglas. När hon var 22 år födde hon parets första barn, sonen Atticus. Har drömmen om att bli en ung mamma alltid funnits där?

– Jag har alltid velat bli en ung mamma, sedan jag var liten har jag alltid gillat barn. Jag älskade att leka dagisfröken. När jag fyllde 13 år var det enda jag önskade mig en HLR-kurs för barn, jag drömde om att bli en professionell barnvakt. Jag ångrar absolut inte att jag blev en ung mamma, jag älskar att vara det. Och jag känner att jag vuxit in i min mammaroll trots att det stundvis kan kännas jobbigt.

Annons

– Både jag och Douglas kommer från familjer där vi är fyra syskon så för oss känns det självklart att ha en stor familj. Jag vill ha fyra barn. Mina närmaste relationer har jag till mina syskon och det vill jag även ge mina barn.

Penny och barnen är utklädda till pumpor
Penny drömmer om en stor familj.

Men trots att drömmen om att bli en ung mamma slog in, blev hon ändå väldigt förvånad över de mörka känslorna och tankarna som dök upp när första barnet, Atticus, föddes.

– Jag tappade verkligen mig själv med första barnet. Jag hade säkert baby blues och kände ganska direkt att det inte var något jag hade skrivit under på. Jag trodde att jag bara skulle vara ”mamma Penny” resten av livet. Sätta mitt barn och familjen först hela tiden och aldrig tänka på mig själv. Jag hatade det och mådde så dåligt över det då, berättar hon.

Annons

Men om det var en förlossningsdepression hon drabbades av är svårt att svara på.

– Hmm, svårt att säga. Efter en förlossning är det vanligt att man mår lite dåligt, och jag tror det finns olika grader när det gäller depressioner. Att få barn är världens största förändring oavsett om du fött barnet eller är partnern, så jag tror att alla på något sätt får en liten sorg i att säga hej då till livet som var innan och att det kan bli tungt att välkomna det nya.

Även här har Penny hittat sitt sätt.

– Nu tänker jag på ett helt annat sätt. Du vet hur de säger på flygplanen, att de vuxna först ska sätta på masken innan de hjälper barnen. Så tänker jag nu. Om jag inte mår bra i mig själv så kommer jag vara en otroligt dålig mamma för mina barn.

Hon berättar att hon en dag per vecka får göra exakt vad hon vill utan behöva kolla med familjen eller fråga sin man.

– Min dag är onsdagar och då brukar jag antingen sova hos min syster, gå ut och käka middag med någon kompis eller låsa in mig i sovrummet för att se serier och äta pizza. Det är en stund då jag bara får vara Penny. Jag tror att det är viktigt att få en break från det riktiga jobbet, att hålla barnen vid liv.

Annons

Om relationen till mannen Douglas

Paret Parnevik-Murray har varit tillsammans sedan 2017 och det skiljer 17 år mellan dem, något som de till en början inte alls brydde sig som. Efter ett tag insåg båda att det var bättre om de var tydliga med sin åldersskillnad – och istället se den som en styrka.

– I början försökte jag nog tona ner det, att det inte skulle var någon skillnad. Men nu pratar vi nog mer om det och är väldig tydliga med att det är stor åldersskillnad mellan oss. Vi kommer från olika generationer och måste prata igenom det ibland, i vissa situationer. Ibland förstår vi varandra på olika sätt, vilket kan leda till missförstånd och så. Det har hjälpt oss väldigt mycket, att istället för att blunda och tänka att det inte spelar någon roll, vara öppna och prata om den och försöka se den som en styrka.

Penny Parnevik och mannen Douglas
Penny och maken Douglas försöker se ålderskillnaden se som en styrka i relationen. Foto: Privat

Att vara tydlig och prata sägs vara en nyckel till en lyckad relation, speciellt när barnen är små. Och visst är jag nyfiken på hur de upplever småbarnstiden. Hon funderar en stund innan hon svarar ärligt.

Annons

– Svår. Jämfört med många vi känner så är det som att vi har världens bästa förhållande på planeten. Vi jobbar på vårt förhållande. Det är svårt att att vara kärleksfull eller ha sex när man har två små barn som sover i ens säng. Jag önskar att jag hade något briljant svar när det gäller hur man håller relationen vid liv. En date night kommer inte att rädda din relation, jag tänker att man ska gilla vardagen. Jag älskar vardagen, även när den är superjobbig.

”Jag tror att även om vi föräldrar gjort alla rätt, så kommer det ändå vara något som skaver”

Vi föräldrar är ju så måna om att skapa en fin barndom till våra barn. Men hur tänker en influencer när ens inkomst grundar sig i att bland annat visa sitt och familjens liv för flera hundra tusen följare – finns det någon gräns och är det okej att använda sina barn i sitt jobb? När jag ställer frågan om hur hon tänker blir hon för första gången en aning obekväm.

Annons

– Den stora frågan, ska man visa upp sina barn eller inte. Jag testar mig fram och kör på min magkänsla. Men jag tror att även om vi föräldrar gjort alla rätt, så kommer det ändå vara något som skaver. Jag vet inte vad som är rätt eller fel. Det jag tycker är skönt med föräldraskapet är att dagar då jag känner att jag gjort fel, kan jag bryta det mönstret och göra det annorlunda – och i viss mån be om ursäkt till mina barn. Det gör jag redan nu. Men jag kan inte se 10 år fram i tiden och hur mitt jobb skulle ha påverkat dem. Jag väljer att lyssna på min magkänsla just nu.

Pebble, som har hängt med oss hela förmiddagen, börjar bli trött och det är dags att så småningom avsluta. Jag tittar på Penny när hon med van hand blandar en flaska ersättning samtidigt som hon underhåller en hungrig bebis. Det syns att hon trivs i mammarollen.

Ett roligt jobb som går som tåget, en härlig familj och en drömlägenhet att flytta in i – finns det något Penny Parnevik drömmer om?

– Ååh, men… Jag har två svar. Just nu drömmer jag om flytta in i vår nya lägenhet, ett hem med barnen. Det andra som jag drömmer om är dagen när mina syskon får barn. Jag längtar tills vi får uppleva det här tillsammans, säger hon och tittar med kärleksfull blick på sin dotter.

Foto: Privat

Annons