En del av

Penny Parnevik om känslorna kring att sluta amma dottern Pebble

23 apr, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
AvSimon Nilsson Larsson
Det gick bättre att amma för Penny Parnevik den här gången.
TT
Penny Parnevik har varit öppen med sina tankar och svårigheter att amma.
Och det fortsätter hon att vara! I en ny Youtube-video berättar den nyblivna tvåbarnsmamman att hon slutat att amma – och att känslorna kring det är splittrade.
Annons
Penny Parnevik har fått en dotter — avslöjar namnet på nya familjemedlemmenBrand logo
Penny Parnevik har fått en dotter — avslöjar namnet på nya familjemedlemmen

Inför födseln av dottern Pebble gick Penny Parnevik igenom sitt förlossningbrev med följarna på Youtube-kanalen Gravid vecka för vecka och tog då bland annat upp frågan om amning.

– ”Planerar du att amma?” Ja! Jag fick ju amningsångest sist, och hatade att amma, tyvärr. Men jag har planerat att försöka igen, och se hur jag mår, men ingen prestige i det heller. Om jag tycker om det, att det funkar bra och att bebisen tycker om det och att alla mår bra – super! Men om vi inte mår bra, så jaja, det gör inget, säger Penny Parnevik i den videon.

Därför slutar Penny Parnevik att amma

I februari kom hennes och Douglas Murrays andra barn till världen. Och i sin senaste vlogg på Youtube berättar Penny Parnevik att hon slutat amma, och att hon är lite tudelad till det. Hon säger att hon känner skuldkänslor kring det, trots att hon tycker att man inte ska ha det över att inte amma.

Annons

– Jag tyckte att amningen gick jättebra den här gången, mycket bättre än med Atticus. Jag fick inte riktigt amningsångest eller så men jag har känt att amningen, just när jag har en ettåring hemma, har tagit så extremt mycket tid, säger hon.

Penny Parnevik säger också att det med amningen därför blev mer stressigt och att hon i Florida, där hon befinner sig nu med barnen, bestämde sig för att sakta men säkert sluta.

Positiva effekterna av att sluta amma

Dessutom berättar hon om en positiv effekt av beslutet.

– Dock måste jag säga en sak som jag tycker är extremt skönt. När jag ammar har jag väldigt känsliga bröst. Det kanske alla har, jag vet inte, men väldigt känsliga bröst. Jag skulle till exempel inte kunna ha den här toppen på utan bh. Nu när det inte kommer in lika mycket mjölk och jag har avslutat amningen sakta men säkert, så kan jag ha en sån här, säger hon och fortsätter:

– Och det är inte viktigt, men för mig kan det kännas viktigt att ändå känna mig som mig själv, eller ha på mig det jag gillar. Jag gillar att gå utan bh, och det kan man inte göra när man ammar.

Det har gjort att Penny Parnevik känner att hon fått tillbaka en del av sig själv och sin egen kropp.

– Så det är lite delade känslor. Samtidigt så känner jag kanske att jag önskar att jag fortsätter amma, jag kan inte bestämma mig, säger hon.

Foto: TT

Annons