En del av

Kaos vid middagsbordet? Knep som gör att maten stannar på bordet

18 okt, 2022 
Hannah Bergroth
mammans mathack
Matrester under bordet och en tallrik som ofta hamnar på golvet. Känner du igen? Småbarnsmamman Regina tröttnade på att ständigt behöva plocka upp efter sonen Charles när han satt och åt, vilket resulterade i en smart lösning.
– Det har hjälpt oss att njuta i vårt ”lära-barnet-äta-äventyr”, säger hon.
Annons

I samma stund som du blir förälder finns det saker som du antagligen behöver rucka på. Det kan vara allt från dina mat- och sovvanor, vad du väljer att göra med din tid, till hur du prioriterar hemmasysslor som städning. Dagarna består av rutiner och logistik och plötsligt är du proffs på smarta lösningar som förenklar och minimerar vardagsstress.

Se också: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Småbarnsmamman Regina Anneling är föräldraledig med sin son Charles, som är 6 månader. När Charles blev så pass stor att han kunde sitta i matstol för att äta märkte hon att all mat hamnade allt oftare på golvet istället för i sonens mun. Läs om hennes smarta knep som gjorde att både mat och tallrik inte ramlade i golvet.

Annons

Mammans knep för att barnets tallrik inte ska hamna på golvet

Många ser fram emot när barnet kan sitta med vid middagsbordet. Att se när hen testar nya smaker och plockar av maten är spännande – och något som förhoppningsvis leder det till ett matintresse som håller i sig livet ut.

Men det du kanske inte räknat med är allt kaos runtomkring. Tallrikar som ramlar och mat som barnet leker med istället för stoppa i munnen. Det här var något som gjorde som småbarnsmamman Regina kreativ.

– Mitt mammahack är att jag börjat fästa kardborre både på min sons tallrikar samt på matstols-brickan. Då hålls tallriken framför honom istället för att han kastar den och allt innehåll hamnar på golvet var femte sekund, berättar hon.

Regina Anneling
Regina är just nu föräldraledig med sitt första barn.

Nuförtiden finns det tallrikar för barn med sugpropp, men Regina menar att de inte varit något hon velat satsa på.

Annons

– Jag gillar att göra ordentlig research innan jag köper någonting. Dels för att hitta schyssta erbjudanden, men också för att vara säker på att produkten är bra. Även om jag varit förtjust i många silikontallrikar som har sugpropp, tyckte jag inte att deras pris motsvarade mina förväntningar.

Hon och hennes man valde att köpa billiga plasttallrikar istället, men som hos i stort sett alla familjer fick även de storstäda efter varje måltid.

Men så en dag fick Regina ett så kallat ”glödlampsmoment”.

– Jag hade köpt kardborre för att fästa våra mattor ordentligt på golvet. När jag satt där och såg hur min son åt fick jag en snilleblixt om att kardborren kunde användas till att fästa tallriken på stolsbrickan.

kardborre barn tallrik
Här visar Regina hur hon gjort. Kardborren har hon köpt på en webbutik.

Fördelar med att låta barnet äta själv

Regina kan egentligen inte se några nackdelar med det här knepet, hon menar att det har gjort så att familjen fått det både lugnare och roligare vid måltiderna.

Annons

– Charles har blivit mer fokuserad på maten och har lärt sig mycket om mat, exempelvis hur man gör när man äter. Visst, det hamnar fortfarande mat på golvet, men jag upplever det som att han smakar mer nu än tidigare. Dessutom har det hjälpt oss att njuta i vårt “lära-barnet-äta-äventyr”. Vi har verkligen kul istället för att plocka up tallriken hela tiden.

– En annan fördel är att det minskar matsvinn eftersom det mesta blir kvar på tallriken eller brickan.

sonen charles äter lunch
Nuförtiden handlar inte måltiderna om att föräldrarna ska plocka upp sonens mat och tallrik från golvet. Charles är mer fokuserad och föräldrarna kan äta i lugn och ro. Win-win för alla!

Men hur diskar och rengör hon kardborre?

– Eftersom brickan också blir kladdig brukar vi oftast diska både den och tallrikarna för hand. Då kan det fastna pyttelite trådar från disksvampen i tänderna från kardborren, men det är inget som stör. Kardborren sitter otroligt bra, jag har försökt pilla bort den och även testat hälla över kokande vatten för att se om den tappar fäste, vilket den inte gjort.

Annons

Regina berättar att den dagen de vill ta bort kardborren kommer det nog använda sig av ättika, det brukar lösa upp klister.

Fler föräldrar gillade

Regina är inte ensam med att tycka att det här tipset är bra. När hon nyligen delade med sig av det i en föräldragrupp på Facebook var det många som lajkade och kommenterade.

”KLOCKRENT” skriver en mamma.

”Åh herregud. Detta var bland de mest episka och användbara hacks jag stött på på länge. Nu blir det inköp av kardborre efter sucken över att ha saknat det i ett år.” skriver en annan.

”Men Tack! Jag blir knäpp på alla sugproppsskålar som sitter i 30 sekunder.” kommenterar en gruppmedlem.

Ja, det är många som kan känna igen sig. Tusen tack Regina – det här tipset kopierar vi rakt av!

Foto: TT/Privat

Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons