Prinsessan Estelle fyller 11 år – här är bilderna vi minns

Prinsessan Estelle födelsedagsbilder

Orden ”Känslorna är lite all over the place” blev bevingade när prins Daniel beskrev hur det kändes att bli förstagångspappa. Prinsessan Estelle föddes den 23 februari 2012 och har fångat svenska folkets hjärtan sedan dess.

Silvia Ewa Mary är det fullständiga namnet på prinsessan Estelle, som dessutom är hertiginna av Östergötland. Estelle är som bekant kronprinsessan Victorias förstfödda och är i enlighet successionsordning den andra i tronföljden.

9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla
1:13

Efter reklamen: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

(1:13)

Slå på ljud
Och visst är det något speciellt med prinsessan Estelle. SvenskDam gör varje år en temperaturmätning hos svenska folket om kungahuset och alla dess medlemmar. På frågan vilka medlemmar i kungahuset man tycker mest om är mamma-dotter-duon alltid i topp.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Mamma Victoria och lilla Estelle. Det är inte så konstigt. Estelle är en avbild av sin mamma i utseende, men de som känner henne säger att hon också är en kopia av Victoria i sätt och beteende. Hon är artig och väluppfostrad som få. Vi har de senaste åren kommit att älska den lilla familjen ute på Haga. Precis som på 40-talet när en hel nation älskade Hagasessorna och den lille nyfödde lillprinsen, vår nuvarande kung, säger SvenskDams chefredaktör Johan T Lindwall.

Estelle växer upp – födelsedagsbilderna vi minns

1. Estelle 1 år

Estelles 1-årsbild

Estelle 1 år.

Kungahuset publicerar den första officiella födelsedagsbilden på prinsessan. Den randiga klänningen bar mamma Victoria själv som barn.

Victoria och Estelle.

Kronprinsessan Victoria och 1-åriga dottern Estelle.

2. Estelle 2 år

Estelle fyller 2 år.

Estelle fyller 2 år och firar med att måla med vattenfärger.

Ett år senare har Estelle lärt sig pekfingersgreppet, fått längre svall och börjat pyssla. På Kungahusets andra födelsedagsbild får vi se en kombination av samtliga när Estelle målar med vattenfärger och bär ett urgulligt förkläde.

Umgås du ofta med barn kan du nog känna igen energin i blicken på den lilla prinsessan. Föräldrarna till den här lilla tjejen får inte sitta still många minuter!

3. Estelle 3 år

Estelle fyller 3 år.

Sveriges nästa skiddrottning?

På 3-årsdagen publicerar Kungahuset en bild på prinsessan Estelle som glatt susar fram på längdskidor i en rosa vinteroverall. När Estelle började förskolan valde Victoria och Daniel förskolan Äventyret i Danderyd, som ligger utanför Stockholm. Det är en ur-och-skur-förskola, så utomhusaktiviteter var lilla Estelle van vid, vid det här laget!

4. Estelle 4 år

Estelle 4 år.

Glad och nyfiken 4-åring.

På 4-årsdagen är det en glad prinsessa som pryder födelsedagsbilden. I en vit klänning och svarta lackskor tar hon svenska folket med storm! År 2016, när den här bilden är tagen, bytte Estelle till montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk på Kungliga Djurgården i Stockholm.

5. Estelle 5 år

Estelle 5 år

Liten börjar bli stor, Estelle fyller 5 år!

Estelle fyller fem år busar bekvämt i en soffa på den officiella födelsedagsbilden.

6. Estelle 6 år

Estelle fyller 6 år.

Estelle firar födelsedagen med tårta.

När Estelle fyller sex år publiceras denna otroliga bild. Bilden blir en av de mest ikoniska födelsedagsbilderna på henne med den rosa tårtan, ljusen och det numera välbekanta leendet. Likheten med mamma Victoria är slående.

Prinsessan Estelle började förskoleklass på skolan Campus Manilla, även den på Djurgården i Stockholm. Där går hon i skolan än idag.

7. Estelle 7 år

Estelle fyller 7 år.

Den djurkära prinsessan Estelle.

Precis som när prinsessan Estelle fyllde tre år får vi på hennes sjuårsdag se en bild i utomhusmiljö. Denna gång klappar hon en vit häst och ser lyckligare ut än någonsin.

8. Estelle 8 år

Estelle fyller 8 år.

Estelle 8 år.

När Estelle fyller åtta år får hon även sällskap av lillebror Oscar. Tillsammans sprider de glädje till hela svenska folket.

9. Estelle 9 år

Estelle 9 år.

Grattis Estelle, 9 år!

Estelle 9 år.

En glad prinsessa som precis fyllt 9 år.

I fjol, när Estelle fyllde nio år, fick vi se en bild på en prinsessa som skjutit i höjden.

10. Estelle 10 år

Estelle 10 år.

2022 fyllde prinsessan Estelle 10 år.

Och så var året kommet när Estelle fyllde jämt. 10 år gammal publicerade Kungahuset denna otroliga bild på prinsessan.

11. Estelle 11 år

Estelle 11 år Haga slott

Grattis, säge vi till nyblivna 11-åringen!

År 2023 får vi säga stor grattis till den nyblivna 11-åringen! Årets officiella födelsedagsbild är fotograferad på Haga slott i februari 2023.

Foto: Kungahuset/Kungl. Hovstaterna.

Kronprinsessan Victorias stilresa genom åren
1:30

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias stilresa genom åren

(1:30)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Inspireras av vackra namn från kungahusen
Prinsessan Estelle stoppas från att träffa mamma kronprinsessan Victoria

Utvald läsning