En del av

”Hjälp! Jag tycker inte om mitt bonusbarn”

06 sep, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7310473?imageId=7310473&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Emilie Josephson Dalhamn
Bonusfamiljen
När två familjer ska bli en är det många parametrar som ska synkas. En av de största utmaningarna är att lära känna ett bonusbarn som inte alls har lust att få en extraförälder. Terapeuten Cecilia Hörnell Sunar berättar hur man kan göra för att reda ut problemen.
Annons
3 tips för att få en lycklig bonusfamiljBrand logo
3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

Nyförälskad och nybliven bonusförälder, en inte helt enkel uppgift. Allra minst för barnen som plötsligt och kanske ofrivilligt ska anpassa sig till en främmande vuxen. Även om man som bonusförälder har goda intentioner är det inte ovanligt att problem och utmaningar uppstår i de nya konstellationerna. I värsta fall leder negativa erfarenheter och känslor till att man får svårt att acceptera och till och med tycka om sitt bonusbarn.

Problem med sitt bonusbarn: Vad gör man?

Ansvaret för relationen bonusbarn/bonusförälder ligger alltid hos den vuxna. Det bekräftar psykoterapeuten Cecilia Hörnell Sunar.

— Har man svårt att tycka om sitt bonusbarn behöver man börja med att ta en ordentlig titt på sig själv och försöka förstå var i problemet ligger. Min erfarenhet är att svartsjuka inte sällan spelar en stor roll och otryggheten i relationen går ut över barnet, men också egna obearbetade erfarenheter från hur det var att själv vara barn.

Annons

Har man tudelade känslor för sitt bonusbarn kan det vara bra att även låta relationen till sin nya partner få ta tid. Just tid, nyfikenhet och respekt är tre ledord som Cecilia Hörnell Sunar återkommer till när det gäller bonusbarn.

Det är inte säkert att det någonsin går att älska sina bonusbarn som om de vore ens egna. Ibland kanske man faktiskt inte gillar dem alls, något som kan vara tabu att ens erkänna för sig själv. Men det finns inga krav på att bonusföräldrar och bonusbarn måste avguda varandra – däremot måste man kunna visa varandra hänsyn och respekt.

Terapeut Cecilia Hörnell Sunar
Psykoterapeuten Cecilia Hörnell Sunar menar att man behöver reflektera över sig själv när relationen med bonusbarnet inte fungerar.

— Tycker du inte om ditt bonusbarn bör du inte flytta ihop med det förrän du tagit i tu med dina känslor. Som barn ska vi kunna vara trygga och älskade i vårt hem. Barnet har inte fått välja att ni flyttar ihop och att plötsligt tvingas leva med någon som inte hyser varma känslor ska ingen behöva uppleva.

Det handlar alltså återigen om att gå till sig själv och arbeta aktivt för att få en fungerande relation till sina bonusbarn.

— Ta ansvar för vad det är som hindrar din empati för just det här unika barnet som nu finns i ditt liv, menar Cecila Hörnell Sunar.

Så skapar du en bra relation med ditt bonusbarn

  • Ge relationen med ditt bonusbarn tid, nyfikenhet och respekt.

  • Var intresserad av just det här unika barnet.

  • Ha respekt för barnets gränser och i dess sätt att släppa in dig i hans eller hennes liv.

  • Låt det få ta tid. Tänk långsiktigt – hur vill du att barnet tänker på dig i framtiden?
Annons