En del av

Psykologen: Därför ska ni införa en liggdag

12 okt, 2020 
AvMikaela Alex
Par som myser i sängen.
Har glöden slocknat? Prova att avsätta tid för sex i veckoschemat!
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Vissa trivs jättebra i en relation utan sex, andra tycker att sex är en självklar och viktig del av förhållandet. Men hur gör man om man vill olika mycket eller om lågan har slocknat efter många år tillsammans?

– Sexlivet går på sparlåga i perioder, så är det för de flesta. Så länge båda är nöjda behöver det inte vara ett problem. Det viktiga är att ha en konsensus om sexlivet, att våga prata öppet om hur viktigt det är för just er och komma överens om hur ofta ni vill ha sex, säger psykologen Veronika Palm i Nyhetsmorgon i TV 4.

Hon har skrivit boken Relationsbibeln för er som vill hålla ihop länge tillsammans med radioprataren Klara Doktorow.

Skriv in sex på schemat

En annan viktig sak att göra om lusten tryter är att titta närmare på sin egen lust – utan att ta hänsyn till sin partner.

– Ta reda på vad som bromsar din lust. Vad är det som får din lust att dö, är det fysisk sjukdom, mediciner, stress, barn eller förväntningar?

Annons

Veronika Palm tycker också att man ska undersöka på motsatsen: vad är det som gasar på din sexlust? Och även om det kanske låter tråkigt, behöver det inte vara fel att schemalägga tid för sex.

– Själv har jag och min partner onsdagar som sexdag, säger Klara Doktorow. Det väcker pirr och förväntan.

Hon tycker att man kan prova att införa en dag i veckan då börjar med att köra ett litet förspel i ungefär tio minuter, är man inte sugen efter det, lägger man ner.

– Men ofta fortsätter man per automatik.

En liggdag skiljer på vardag och sex

Hon poängterar att man självklart inte ska ha sex om man verkligen inte vill det, men att kyssar och smek kan väcka en lust man inte visste fanns.

Vitsen med att ha en liggdag är också att skapa en zon där man skiljer på vardag och sexliv. För även om en trygg vardag är viktigt, är det inte särkilt sexigt:

– Därför kan man behöva en separat zon där man får utforska och vara nyfiken, säger Veronika Palm.

Det behöver inte heller vara just en dag i veckan, om man inte vill så ofta.

– Har man en relation med mycket kramar och kyssar kan det också göra att man känner fysisk närhet, utan att man behöver ligga sju dagar i veckan.

Foto: TT

Annons