Psykologen: Må bättre – börja julpynta nu 

mamma barn julpynt

När är det egentligen okej att man börjar julpynta? Det är en polariserad debatt som i flera decennier har dykt upp i november.

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

1:09

Efter reklamen: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

(1:09)

Slå på ljud

En del anser att det inte ska pyntas förrän den första advent och förfasas över grannens julpyntade entré och julinlägg på sociala medier redan i mitten av november. Andra smygstartar gärna flera veckor innan med både ljusslingor, adventsstjärnor och dekorationer runtom i hemmet.

Julpynta tidigt – bli gladare

Tidigare intervjuer med psykoterapeuter har pekat på att de som börjar julpynta tidigare är gladare. I en intervju i SVT:s program Morgonstudion tipsar även psykologen Dan Katz om att det kan vara en god idé att börja julpynta redan i november, särskilt i år.

pappa och barn som julpyntar

Dags för adventsstjärnor, ljusstakar och dekorationer.

– Vi lever i tider då vi har det ganska jobbigt, där många av oss har begränsad möjlighet att göra det som vi tycker är kul. Och då måste vi aktivera oss, det är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot depression. Det kallas för beteendeaktivering och det innebär att man försöker göra det som känns intressant eller kul, även fast man inte känner för det, säger han i SVT.

På frågan om vi inte riskerar att tröttna på eller vänja oss vid julpyntet när högtiden väl är här, om vi sätter igång med det redan i november, svarar han i SVT:

– Det är möjligt att det är en risk, men om vi har tröttnat på det pyntet vi har, varför inte skaffa ännu mer pynt? För jag tycker det viktiga är att vi hittar på något roligt att göra och det här är något som är kul och som man faktiskt kan göra ensam.

pyntad gran från Ikea

Pynta granen tidigt i år! Foto: Ikea

Tips och inspiration till julpyntet

En annan fördel med julpyntet är att det blir mysigt i hemmet, vilket kan öka känslan av hemtrevnad. Inte ett fan av tomtar och det julröda? Satsa på din vanliga färgpalett, ljusslingor som lyser upp och neutralare dekorationer.

Årets nya julfilmer på Netflix – 10 filmer som kommer maxa familjemyset

Vill du julpynta, men saknar inspiration? Här finns hela 19 härliga julpyssel du och barnen kan sätta igång med redan nu. Hitta er egen dekorationsstil och prova på de DIY-projekt som ni tycker är roliga för att aktivera er och skapa stämning inför den stundande högtiden!

Foto: TT

Mer läsning för dig
Vintern är räddad! 11 riktigt mysiga julfilmer att titta på med familjen
Julkalendern i SVT 2021: Smygtitta på En hederlig jul med Knyckertz
Motherhoods favoriter: 11 roliga adventskalendrar att satsa på i år