En del av

Psykologen: Må bättre – börja julpynta redan nu

19 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/image-2580953?imageId=2580953&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Nanna von Knorring
Julgranar med julpynt
Julpynta innan första advent eller inte? Det är en fråga som delar befolkningen i två läger. Men enligt psykologen är det en bra idé att börja i tid – särskilt i år.
Annons
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras avBrand logo
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras av

När är det egentligen okej att man börjar julpynta? Det är en polariserad debatt som i flera decennier har dykt upp i november.

En del anser att det inte ska pyntas förrän den första advent och förfasas över grannens julpyntade entré och julinlägg på sociala medier redan i mitten av november. Andra smygstartar gärna flera veckor innan med både ljusslingor, adventsstjärnor och dekorationer runtom i hemmet.

Julpynta tidigt

Julgran pyntad i vita nyanser
Dags för adventsstjärnor, ljusstakar och dekorationer. Foto: Åhléns

Tidigare intervjuer med psykoterapeuter har pekat på att de som börjar julpynta tidigare än andra är gladare. I en intervju i SVT:s program Morgonstudion tipsar även psykologen Dan Katz om att det kan vara en god idé att börja julpynta redan i november, särskilt i år.

– Vi lever i tider då vi har det ganska jobbigt, där många av oss har begränsad möjlighet att göra det som vi tycker är kul. Och då måste vi aktivera oss, det är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot depression. Det kallas för beteendeaktivering och det innebär att man försöker göra det som känns intressant eller kul, även fast man inte känner för det, säger han i SVT.

Annons

På frågan om vi inte riskerar att tröttna på eller vänja oss vid julpyntet när högtiden väl är här, om vi sätter igång med det redan i november, svarar han i SVT:

– Det är möjligt att det är en risk, men om vi har tröttnat på det pyntet vi har, varför inte skaffa ännu mer pynt? För jag tycker det viktiga är att vi hittar på något roligt att göra och det här är något som är kul och som man faktiskt kan göra ensam.

Hem med julpynt, julgran, stjärna och röd krans på dörren.
Pynta granen tidigt i år! Foto: Ikea

Inspiration till julpyntet

En annan fördel med julpyntet är att det blir mysigt i hemmet, vilket kan öka känslan av hemtrevnad. Inte ett fan av tomtar och det julröda? Satsa på din vanliga färgpalett, ljusslingor som lyser upp och neutralare dekorationer.

Hitta din egen dekorationsstil och prova på de DIY-projekt som du tycker är roliga för att aktivera dig och skapa stämning inför den stundande högtiden!

Annons