PT-Fias 8 bästa tips: Så tar du hand om en nyförlöst kropp

Sofia Ståhl, eller PT-Fia som vi mest känner henne, är en av våra största träningsbloggare och hälsoprofiler. I oktober 2017 fick hon sitt första barn – dottern Edith. På sin blogg delar hon med sig av hur hon tar hand om sin kropp för att återhämta sig efter förlossningen men ändå orka röra på sig.

Här är åtta saker Sofia gör för att ta hand om sin nyförlösta mammakropp:

  1. Påminner mig om att spänner magmusklerna så gott det går, neutralisera svanken och sträcka på mig när jag går och står.
  2. Dricker energi i form av juice, saft och smoothies för att förhindra blodsockerfall. Blodförlusten gjorde mig ofta svinfärdig och yr första 10 dagarna. Att ha saft och juice med mig i en vattenflaska på de få promenaderna jag gick hjälpte verkligen.
  3. Rullar axlarna bakåt och framåt ofta för att hjälpa blodcirkulationen. Gapar, sträcker nacken bakåt och vrider huvudet i olika vinklar. Blir så stel i axlar och nacke av amningen.
  4. Tar stöd med vaderna mot soffan och spänner magen när jag reser mig från soffan med Edith i famnen.
  5. Har tights och trosor med hög midja som ger en känsla av stöd för min nyförlösta mage.
  6. Lyssnar in min energi – eller bristen på den – och sover eller vilar när Edith sover och tar till vara på när jag är pigg genom att få lite nytta (läs: lite jobb, plocka undan etc) gjort.
  7. Luftar brösten en stund efter varje amning. Och använder kylande kompresser från Mam när bröstvårtorna känns ömma.
  8. Försöker att äta oftare än vad som känns rimligt eftersom amningen suger musten ur mig. Fyller på med frukt, smörgåsar, yoghurt, mat, smoothies, fika osv.

Läs hela inlägget för fler smarta tips från den nyblivna mamman!

Foto: Instagram

Mer läsning för dig
18 enkla glädjetips som ger mer energi i höst
Småbarnsmamman Anna Brolin om stressen: ”Släcker bränder varje dag”
5 övningar för dig som gravidtränar – som du enkelt kan göra hemma