En del av

5 roliga vinterresor med familjen i Sverige – från barn till tonåring

30 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
barn på vinterresa med familjen i hundspann
Vill ni göra en liten tripp med familjen på jullovet eller se en ny del av landet en vinterhelg? Kanske dags att åka på en liten resa när det blir sportlov? Här listar vi fem svenska vinterresmål som är riktigt härliga för familjen.
Annons

Det är ett faktum att den svenska vintern kan kännas både lång och mörk. Även om advent, lucia, jul och nyår piggar upp på förskolan, i skolan och hemma några veckor där i mitten kan det ärligt talat kännas som en ganska tråkig period för både stor och liten.

Skåne: 10 utflyktsmål att besöka med barn

Skåne – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommarBrand logo
Skåne – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar

Är ni sugna på att lämna lägenheten, huset eller staden några dagar och göra en resa som inte nödvändigtvis inkluderar skidor, dyra liftkort och fjällstugor? Här listar vi fem mysiga resmål i Sverige att ta med familjen på i vinter.

Psst. har du tonåringar eller tweenies? Scrolla till de två sista tipsen som passar extra bra för familjer med större barn.

Resor att göra med hela familjen i Sverige i vinter

Vi börjar med några tips som passar för hela familjen, vare sig du har en bebis, småbarn eller skolbarn.

Annons

Vinter i Göteborgs skärgård

Mysiga vinterkaféer, båttur och julmarknad på fina västkusten. Låter det som något för er? Ta en skärgårdsbåt längst ut till Hönö Klåva och gå på Fiskemuseet, ett mysigt utflyktsmål för familjer. Hyr en bastuflotte, ta in på pensionat eller övernatta i sjöbod.

Här kan du läsa mer om vinter i Göteborgs skärgård.

Storstadsresa till Umeå

Visste du att man inte behöver åka till nordligaste Sverige för att uppleva norrsken? Det går lika bra att kombinera norrskensspaning med en mysig familjeweekend i till exempel Umeå. (Kolla upp var utanför stan man behöver åka för att ha bästa chans att se det gröna coola ljuset!)

I Sveriges tolfte största stad kan ni också besöka roliga museer, kaféer, åka hundspann, testa turridning eller testa pimpelfiske.

Annons

Läs mer om Umeå här.

Tännäs myskoxcentrum Härjedalen

Upplev ett djur som funnits sen urtiden. Idag lever myskoxen naturligt till exempel i Kanada och på Grönland men i Sverige finns en liten naturlig population i Härjedalens fjällvärd! I Tännäs, Härjedalen, finns ett naturhäng där ni får se dem på närmre håll.

Läs mer här.

Res med tonåring och större barn i vinter

Karlskrona och Blekinge

Gör ett riktigt familjeäventyr med tweeinies och tonåringar på någon av Sveriges Boda Borg-destinationer. En av de fångarna på fortet-inspirerade anläggningarna ligger i Karlskrona, där det också finns en vacker skärgård att besöka. Karlskrona är också en gammal militärstad vid havet med mysiga shoppinggator och bra restauranger.

Spa

Vill ni bli riktigt omhändertagna kanske det är dags att ta med tonåringen på spa? När det kommer till att boka spa kan man få öppna plånboken rejält, så ett tips är att boka i tid och hålla utkik på event- och resesajter som har bra erbjudanden. Tre svenska spa:n som Motherhoodredaktionen gillar lite extra är Selma spa i Sunne, Arken Art Garden Spa i utkanten av Göteborg och Yasuragi i Nacka.

Ha en mysig vinter tillsammans!

Foto: TT, Selma Spa

Annons