Så gör du resan rolig för barnen – och dig själv

Resa med barn - bästa tipsen för att lyckas

När man blivit förälder är det en del saker man lätt drar sig för att göra – att resa ska inte vara en av de sakerna! Här listar vi varför.
1:23

Efter reklamen: 8 HÄRLIGA SPA STRAX UTANFÖR STOCKHOLM

(1:23)

Att resa med barn är något som många föräldrar fruktar. De små är ofta extra känsliga för rubbade rutiner, och på nya platser vet man aldrig vilka “faror” som kan lura.

Men en hel del av oron är obefogad – åtminstone finns det många saker du inte behöver ha ångest över innan ni ens har rest. Och många problem har lösningar som inte kräver stor ansträngning.

Här listar vi, med inspiration från Lonely Planet, några förutsägbara problem – och lösningarna på dem.

Långa flygningar

Det är lätt att tänka sig alla möjliga pinsamma situationer med ett litet barn på ett flyg. Springa fram och tillbaka i gången för att den lilla vägrar sitta stilla, och gälla skrik när du FÖRSÖKER få hen att göra det ändå. Och visst, en 1-2-åring kan vara lite lätt omöjlig i ett litet utrymme som ska delas med andra människor. Däremot har det ganska höga motorljudet en sövande inverkan på många barn, så att göra barnets plats till ett mysigt krypin med kuddar och filtar kan uppmuntra till en hel del sömn.

Andra trick är att leta efter nattflyg, så att flygningen sker när barnet ändå är som tröttast. Lek med din ögonsten före ombordstigningen så att energinivån är i botten, och kom ihåg att du inte kan ha för många ombyten, blöjor och snacks med dig på planet!

När barnet kommer i åldern att hen kan uppskatta en pekdator eller “padda” blir livet på resande fot så mycket lättare.

Varma (eller kalla) klimat

Tänker du att Thailand är för varmt för din rödlätta tvååring? Är det enda du ser framför dig solsting och andningssvårigheter och allmänt dåligt humör? Slappna av!

Barn är tåligare än vi tror, och de flesta småttingar kommer att ha alldeles för mycket att titta på och ta på för att hinna tänka på temperaturen. Självklart är det upp till dig som förälder att se till att barnet har tillräckligt med kläder, solskydd och något som skyddar huvudet, samt att barnet får i sig vätska.

Tips för dig som vill åka till tropiska klimat är att se till att det finns luftkonditionering på rummet. Ha med kylspray om det blir extremt varma dagar. Ska ni till ett kallare klimat är det bra med ett rejält underställ, gärna av ull, och kanske portabla handvärmare för små händer och fötter.

Sol- och badsemester

Antagligen känner du att den enda vettiga semestern med småbarn är en där man kan ligga på stranden hela dagarna och det finns en Bamseklubb. Och visst, många små ÄLSKAR att vistas på stranden – helst i sanden, så att den garanterat hamnar i både mun, ögon, öron och blöja. Och det i sin tur kan leda till både obekväma skavsår och utslag.

Däremot kan barn precis som vuxna tröttna på enformigheten. Så för att öka chanserna för en skojig semester för hela familjen kan det vara en idé att välja ett resmål med många möjligheter.

Kolla upp om det finns några roliga utflyktsmål i närheten och hur man lättast kan ta sig dit. Kanske ligger hotellet på gångavstånd från en större stad med lite roligheter att erbjuda. Eller kanske är stranden på andra sidan udden en stenstrand där ni kan plocka fina stenar en dag.

Exotisk mat

Det är både opraktiskt och komplicerat att försöka packa med sig barnvänlig mat för två veckors semester, och du som vuxen vill säkerligen uppleva den annorlunda matkulturen på resan.

Men glöm inte att även maten på resan är ett äventyr för de flesta barn – mycket mer spännande än maten du lagar åt dem hemma. Och när rutinerna är som bortblåsta är chansen stor att de små blir lite modigare och vågar testa nya maträtter.

Försök tillämpa “du måste åtminstone smaka”-metoden om barnet bråkar, kanske kan du ha med något välkänt snack hemifrån att muta med? Och glöm inte att det finns barnvänliga alternativ överallt – all mat i Indien är inte kryddstark curry, och i Karibien finns underbart färsk frukt runt varje hörn. Mums!

Det värsta som kan hända är att dina små vägrar äta något annat än ris, bröd och pommes – och det kommer de (tro det eller ej) inte att dö av.

Sunkiga barnhotell

När du fått barn kanske du tänker att det är slut på det goda livet – i alla fall i form av lyxiga hotell och fina restauranger. Och det är tyvärr många lyxiga hotell och fina restauranger som håller med dig, och likaså deras gäster…

Men! Det finns också en helt annan trend som är på uppgående. Allt fler hotell inriktar sig på resande familjer, på en del intressanta sätt. En del erbjuder barnvakt, barnvänligt spa, upplevelser för hela familjen eller bara lite finare och barnvänliga vandrarhem.

Kanske är det helt enkelt du som förälder som måste revidera var frasen “lyxig semester” betyder för dig.

Bilsemester

Mardrömsbilden av en bilsemester med familjen är en knökfull bil med ungar i baksätet som inte kan hålla sams och ständig frågar “är vi framme snart?”. Men så måste det inte alls vara.

Är det en bebis ni reser med spelar det inte så stor roll för barnet var eller hur ni reser, men det kan underlätta för er som föräldrar att anpassa restiden till barnets sovtider.

Äldre barn behöver få sin fantasi tillgodosedd. Lite snacks kan också hjälpa.

Ska du bilsemestra med barn kan det vara en bra idé att satsa på mindre länder – ja, Route 66 får vänta. Kanske räcker det gott med Schweiz eller några dagar genom Montenegro, där det är korta avstånd och många vackra vyer.

Sena kvällar

När man är på semester är det lätt hänt att allt blir lite förskjutet – lunch vid tresnåret, gärna med en öl, och middag känns lagom kring åttatiden på kvällen. Men om bebisen somnar vid sju för att sova för natten (nåja) ska ni inte behöva sitta på balkongen, viskandes, och utan att få i er någon middag bara för det.

Var istället noggrann vid valet av boende. Försök hitta ett ställe som har egen restaurang och bar – se bara till att ert eget rum ligger på smart avstånd så ni inte blir störda!

Har ni lite äldre barn kan det vara en idé att införa siesta på eftermiddagen, för att samla lite extra krafter till kvällen så att alla orkar med.

Källa: Lonely Planet

Foto: Shutterstock

Mer läsning för dig

Här kan du bo under en sten för 50 kronor natten

Byggde om en skolbuss och flyttade in med familjen

Enkla tips på hur du skapar mer kvalitetstid för familjen