En del av

Besöka Åland på semestern? Här är 11 familjevänliga tips

10 maj, 2022 
AvHannah Bergroth
Kobba Klintar och en bild på en sandstrand

Drömmer du om att ta familjen på en liten resa som varken tar för mycket tid eller kostar skjortan? Då är Åland ett toppenalternativ. Här tipsar Motherhoods Hannah Bergroth om sina smultronställen.

Annons

Röda granitklippor, en fantastisk skärgård med många vackra platser att besöka och så staden Mariehamn som erbjuder en massa roliga upplevelser oavsett om du reser ensam eller med familjen.

På Åland finns det något för alla. Under sommaren vaknar stället till liv och turister från både Sverige och Finland besöker den lilla svenskspråkiga ön. Förutom nya ställen att upptäcka är sommaren späckad med program för stora och små. Till Åland kan ni resa med bil, men det går också bra att hyra cykel på plats. Tack vare närheten till allt är det enkelt att ta sig fram till nya platser. Nu är det dags att skapa nya sommar- och semesterminnen!

Se också: 6 väldigt vanliga resmyter de flesta av oss tror på

5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Hannah Bergroth, redaktör på Motherhood är själv bördig från Åland och åker dit så ofta hon kan, tillsammans med barnen Knut, 8, och Maj, 3, och mannen Matte. Här delar hon med sig av sina favoritställen.

Hannah Bergrot med mannen Matte och barnen Knut och Maj
Hannah med mannen Matte och barnen Knut och Maj. Foto: Privat

11 familjevänliga platser att besöka på Åland

Suveräna tips till både soliga och regniga sommarlovsdagar.

Annons

1. Bada på Lilla Holmen

Eftersom Åland är en ö finns det många badplatser – både kring stan men även i skärgården. En strand som vi alltid återkommer till är Lilla Holmen, som ligger på promenadavstånd från gågatan. Förutom en fantastisk sandstrand finns det gungor, ett stort piratskepp att leka i och djur som fåglar och kaniner att titta på.

2. Ta en fika på Café Viktor

Åland är känd för sin goda mat och det är lätt att hitta bra fik och restauranger. På Café Viktor hittar ni lättare lunchrätter och ett brett sortiment av bakverk. När ni fikat klart kan ni gå runt i den andra delen av lokalen, där hittar allt från lokala hantverk till smycken, inredning och delikatesser.

Café Viktor i Mariehamn
Längs med Torggatan i Mariehamn hittar ni många mysiga fik och affärer. Varför inte testa Ålandspannkaka på Café Viktor? Du betalar med euro, men svenska kronor fungerar i de flesta affärer. Foto: Visit Åland

3. Gå på skattjakt i Ålands sjöfartsmuseum

På Åland lyser solen så gott som varje dag. Men de dagar då regnet visar sig kan det vara bra att ha program som håller familjen sysselsatt. Ålands sjöfartsmuseum, som ligger precis vid hamnen, är ett museum för Ålands sjöfart. Förutom att ni får lära er historia finns det även sysselsättning för de små. Skattjakt, ett roligt pyssel- och lekrum och andra aktiviteter. Glöm inte att gå över bron till fartyget Pommern –otroligt spännande och häftigt att få ta del av det stora skeppets historia.

Annons

5. Upptäck Kobba Klintar

Precis innan ni kommer i land i Mariehamn passerar ni en liten ö med en fyr och ett trekantigt hus. Det är Kobba Klintar som förut fungerade som en lotsstation, men som idag är ett vackert utflyktsmål. Packa med er picknickkorg och njut av utsikten som är alldeles magisk.

Kobba Klintar
Kobba Klintar är ett skär i Ålands hav, som ligger vid farleden in mot Mariehamn. I Lotshuset kan ni se utställningar av olika slag och ibland ordnas det dessutom konserter. Ni tar er dit genom en båttur som bokas vid Västra hamnen. Foto: Visit Åland

5. Äventyra i grottor

Åland är känd för sin vackra natur. Röda granitklippor, fina vandringsleder och fantastiska tältplatser. Är ni ute och åker med bilen får ni inta missa de häftiga grottorna i Geta. Trollstigen och Grottstigen erbjuder häftiga vyer och många är överens om detta är Ålands bästa vandringsstig. Längs stigen finns grottor, ståtliga berg och en fantastisk utsikt långt över havet. Är dina barn små? Ja, då skulle jag rekommendera Trollstigen.

Knut sitter på åländsk granitklippa och tittar på havet
Att sätta sig på en röd granitklippa och spana efter sjöfåglar eller andra djur är bra sysselsättning, tycker Knut, 8 år. Foto: Privat

6. Testa minigolf på Äventyrsgolfen

Gillar barnen minigolf? Då är Äventyrsgolfen ett måste! Här hittar ni roliga banor att spela för både stora och små. Dessutom serverar de god mat och dryck, vilket är bra ifall blodsockret sjunker.

Annons

7. Besök Kastelholms slott och Jan Karlsgården

Kastelholms slott ligger i Kastelholm, i kommunen Sund, som är ungefär 30 minuters bilväg från Mariehamn. Här hittar ni en cool slottsruin där vuxna och barn kan ta del av mer Ålandshistoria. Precis i närheten ligger Jan Karlsgården där det under sommaren ordnas olika barnaktiviteter och hantverksdagar. Blir ni hungriga är det bara att äta på restaurangen Smakbyn, som ägs av Robinson-vinnaren Michael Björklund.

Maj kollar på får i fårhage
Utanför slottet betar får och lamm. Roligt med djur, tycker Maj. Foto: Privat

8. Maxa badet i Mariebad

Dagar när det blåser för mycket är det toppen för ett besök till badhuset Mariebad. Här finns olika bassänger – allt för motionssimmare till grunda bebispooler. Dessutom finns det ett utomhusbad där ni kan titta ut över hamnen. Knuts favorit är den roliga vattenrutschkanan.

Annons

9. Mumsa plåtbröd på Pub Niska

I Sjökvarteret som ligger precis bredvid Mariebad hittar ni en restaurang som serverar otroligt goda plåtbröd (åländska pizzor). Perfekt att fylla magen med efter några timmar i badhuset.

Pizza från Pub Niska
Gott med Åländsk pizza! Pub Niska ligger i Sjökvarteret, på gångavstånd från Mariehamns centrum. Foto: Visit Åland/Mikko Uosukainen Photography

10. Testa Discgolf

Frisbeegolf, eller discgolf som det egentligen heter, är en sport som blir alltmer populär runtom på Åland. Sporten är så gott som gratis, det enda som behövs är några discar (frisbees). Någon i familjen som inte orkar spela? Gör som min dotter Maj och häng vid glasskiosken eller caféet som finns precis bredvid banan.

11. Strosa i Mariehamn

Mariehamn är den enda staden på Åland. Den ligger med gångavstånd från hamnen och färjan. Längs Torggatan, som är den lilla gågatan mitt i centrum, ligger många små affärer. Ta er tiden att se vad som erbjuds, ät en god glass och låt barnen köpa något litet – som ett minne från familjens resa.

Glasspaus i solen för Maj. Foto: Privat

Tänk på! Att ta sig till Åland är enkelt. Det går färjor från Stockholm, Grisslehamn eller Kapellskär. På Åland finns boende i många olika prisklasser, från billigare stugor till lyxigare hotell. Antingen åker ni över dagen för att upptäcka Mariehamn, men om ni vill se mer av ön och skärgården rekommenderar jag att ni stannar ett par dagar.

Foto: Visit Åland, privat

Annons