En del av

6 förändringar för barnfamiljen – när restriktionerna lättar 1 juni

12 maj, 2021 
Lovisa Svedlund
restriktioner från 1 juni barn barnfamiljer
Från och med 1 juni 2021 lättar en del av coronarestriktionerna. Nöjesparker, restauranger och barnens sportevenemang. Här är alla förändringar som berör er som barnfamilj!
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Smittspridningen är fortfarande för hög och alla måste vi fortsätta ta vårt privata ansvar och följa restriktioner, meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i eftermiddag. Han uppmanar också alla som, nu allt eftersom, får erbjudande om att vaccinera sig att göra det.

Samtidigt har regeringen nu tagit beslut om ett antal restriktioner som ”om inget katastrofalt händer” kommer att lättas från och med 1 juni 2021. Även Folkhälsomyndigheten (FHM) kommer att ta ett antal beslut som gör att restriktioner lättas från och med första juni.

Restriktioner som lättas från 1 juni – detta gäller

Här radar vi upp några av de sakerna som kommer att gälla från 1 juni 2021.

Om en katastrof skulle ske ur smittspridningssynpunkt kan de ändras, meddelar FHM på presskonferensen. Men om inte kommer följande att gälla från och med 1 juni 2021.

Annons

1. Nöjesparker och marknader får öppna igen

Vissa begränsningar kommer gälla.

2. Restaurangernas öppettider

Restauranger får hålla öppet till 22:30.

3. Läger och kollo

Läger- och kolloverksamhet för barn tillåts i begränsad omfattning

4. Barns cuper inne och ute

Barn får spela cup både inomhus och utomhus, med vissa begränsningar.

5. Nya publiktak

Publiktak förändras för kulturevenemang, motionslopp, demonstrationer och religiösa sammankomster. Folkhälsomyndigheten har, som en ny befogenhet, möjlighet att begära lägre tak i olika regioner än de generella tak som presenteras här nedan. Men i regel ser deltagartaken ut som följer:

  • För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser ska deltagartaket som huvudregel fortsatt vara 8 deltagare.
  • Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas inomhus.
  • För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta om deltagarna inte anvisas en sittplats.
  • För arrangemang som anordnas utomhus med anvisad sittplats, till exempel på utomhusarenor, kan upp till 500 deltagare tillåtas.

6. Särskilda regler för idrotter utomhus på stora ytor

Det införs egna regler för idrotter som hålls utomhus på stora ytor, till exempel orientering, löpning, cykling och simning. Detta gäller även om vuxna deltar. Här får från 1 juni högst 150 idrottsutövare delta samtidigt.

Kom ihåg att de lättade restriktionerna gäller från och med 1 juni 2021. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man hålla sig uppdaterad om vad som gäller och förändringar i restriktionerna.

Foto: TT

Annons