En del av

Rickard Sjöbergs liv med stora bonusfamiljen – efter skilsmässan

30 nov, 2022 
Ebba S. Dahlman
FotografROGER VIKSTRÖM / TT
Programledaren Rickard Sjöberg har en stor familj med både barn och bonusbarn.
I en ny intervju med Hänt berättar han om vardagslivet och sitt sätt att undvika konflikter.
– Alla barnen går igenom olika perioder, då händer det grejer, säger han till tidningen.
Annons
Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänstBrand logo
Erik & Vera öppnar upp om familjerelationer: Då gör man barnen en björntjänstPostkodmiljonären
-programledaren Rickard Sjöberg är en av alla de svenskar som funderar över logistiken kring stundande julfirandet. Han lever nämligen i en så kallad bonusfamilj, en familjekonstellation där partners, expartners, barn och bonusbarn samsas om utrymmet i en utökad familj.

Nu berättar han för Hänt om hur han ser på familjelivet med bonusbarn och hur han beter sig för att undvika konflikter!

Rickard Sjöberg om beslutet för barnen

Sedan sju år tillbaka är Rickard gift med kärleke Annika Wibeck. När paret sade ”ja” till varandra under ett pampigt bröllop år 2015, var det inte första gången för någon av dem. Båda två kom nämligen från tidigare äktenskap.

– Det var jättehärligt förstås. Det är inte första gången för varken Annika eller mig. Vi är ju gamla höll jag på att säga, vi har varit genom en del. Det kändes väldigt härligt att gifta sig och det fanns mycket förväntningar på framtiden och de har infriats. Hon är härlig, berättade Rickard för Expressen då.

Rickard och Annika tillsammans med barnen Lilly, Gloria, Lucas och Leo på röda mattan år 2019.
Rickard och Annika tillsammans med barnen Lilly, Gloria, Lucas och Leo på röda mattan år 2019.

Rickard och exhustrun Beatrice Magnusson gick skilda vägar år 2012. Det var en odramatisk skilsmässa, då den romantiska portionen av förhållandet brunnit ut, men vänskapen fanns kvar.

Annons

Rickard och Beatrice fick två döttrar, som i dag befinner sig i tonåren, tillsammans. Annika har även hon två barn från en tidigare relation, samt fyra bonusbarn. Hennes barn, alla sex, har dock valt att hålla sig utanför rampljuset.

– Fram tills dess [då de själva tar beslutet att synas offentligt], så kommer barnen varken synas medvetet eller jag kommer prata om det särskilt mycket. Det behåller vi för oss själva, har Rickard berättat i en tidigare intervju med Nöjeslivet.

Förra året bestämde sig dessutom familjen för att ta emot ensamma flyktingbarn och öppna upp sitt hem under en begränsad period. Något som Rickard berättade om för Expressen vid tillfället.

– Det var Annika som hörde om behovet och hon nappade direkt. Hon kom till mig och sa ”Visst har vi ett rum ledigt?”, sen sa hon ”Vi får en ny familjemedlem snart”.

Rickard Sjöbergs liv med stora bonusfamiljen: ”Ibland är man...”

Ja, det är minst sagt full rulle i familjen Sjöberg/Wibeck. Något som Rickard bekräftar när han träffar Hänt på röda mattan inför förhandsvisningen av långfilmen Länge leve Bonusfamiljen!, vars handling han kan relatera till även om det inte är fullt så kaosartat hemma hos dem:

Annons

– Vi är ju bonusfamilj med egna barn, extra barn, bonusbarn, barn som kommer och går och sådär, säger han till tidningen.

Se också: 3 tips för att få en lycklig bonusfamiljBrand logo
Se också: 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

Han utvecklar svaret och berättar att dynamiken i familjen kan förklaras av att alla befinner sig i olika perioder i livet. Innan det uppstår konflikter i konstellationen eller utanför, brukar Rickard försöka förebygga beteenden genom att vara närvarande för barnen.

– Jag tycker att det funkar jättebra och ju äldre de blir märker man ju att alla barnen går igenom olika perioder. Då händer det grejer och det är bara att försöka fixa. Ibland är man åskådare och ibland är man liksom proaktiv och försöker guida.

Foto: Roger Vikström/TT

Annons