En del av

Rocka sockorna 2021 – därför rockar vi sockorna

17 mar, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Den 21 mars varje år är det dags att sätta på sig olika strumpor och rocka sockorna! Men vad kommer begreppet från och varför rockar vi just den 21 mars?
Annons
Allt om Rocka sockan dagen 21/3Brand logo
Allt om Rocka sockan dagen 21/3

Landet runt, på förskolor, skolor och arbetsplatser sitter snart tusentals människor i olika strumpor. En prickig och en randig, en blommig och en rutig eller bara olika färger. FN har nämligen utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom.

Varför rockar vi sockorna?

Att dagen infaller just just den 21 mars beror på att Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Kromosomerna ser ut som små kryss, precis som sockor som läggs med hälarna mot varandra.

Rocka sockorna
Initiativet kommer från Svenska Downföreningen.

Rocka sockorna firas numer världen över men initiativet "Rock your socks" kommer ursprungligen från USA. 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockor” med stor genomslagskraft tack vare sociala medier.

Annons

Rocka sockorna på sociala medier

Många kändisar och politiker har hakat på rörelsen de senaste åren genom att ta bilder på sina olika strumpor och dela. Man hittar dem på bland annat Twitter och Instagram under hashtagen #rockasockorna eller #rockasockorna2022.

Men man behöver inte dela en bild för att visa ditt engagemang. Rocka sockorna är en manifestation att hylla våra olikheter så på med olika strumpor den 21 mars och slå ett slag för mångfalden.


Vardagen med Downs syndrom

Emily Kind
Motherhoods bloggare Emily Kind skriver om sin vardag med Down syndrom.

Vill du läsa mer om hur vardagen med Down Syndrom kan se ut? Spana in Motherhoods bloggare Emily Kind. Så här presenterar hon familjen:

"Vår familj vänder upp och ner på normen, eftersom två av våra fyra underbara grabbar föddes med Downs syndrom. Här får ni följa med i vårt vardagliga äventyr som funkisfamilj, med extra mycket kärlek, men även kämpartårar och snäva svängar ibland."

Källa: Svenska Downföreningen
Bild: TT

Annons