En del av

Sunes jul – 7 roliga ögonblick vi minns

02 dec, 2022 
AvMotherhood Redaktionen
bilder från julkalendern sunes jul
Vi är många som är uppväxta med Sune och hela familjen Andersson. 1991 sändes julkalendern Sunes jul och nu, 30 år senare, är den fortfarande lika rolig att titta på. Här är 7 ögonblick som ger oss ett gott skratt!
Annons

Först advent och juletid – årets härligaste höjdpunkt är äntligen här! Och vad är mer december än att bänka sig i soffan för att se ett avsnitt av årets julkalender.

I över 60 år har vi haft glädjen att dagligen få följa en historia i 24 delar. Vem minns inte Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös eller Tomtens julverkstad?

Se också: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna

7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

En julkalender som många fortfarande ser som en stor favorit är Sunes jul, som visades år 1991. Att få se hur familjen Andersson förbereder sig för årets högtid har gett oss många skratt och minnen.

Annons

7 ögonblick vi minns från Sunes jul

Vilka situationer minns du extra bra? Här har vi plockat ut våra favoritscener från när pappa Rudolf, mamma Lena och barnen Anna, Sune och Håkan ska fixa inför familjens jul.

1 När familjen Andersson tar årets julbild

Det verkar vara en tradition hos familjen Andersson med julbild, för i första avsnittet får vi se när de radar upp sig för fotografen. Men det som kanske ska vara enkelt och lätt blir istället något helt annat. En skrattfest utan dess like – för tittarna i alla fall.

familjen andersson tar jukort i sunes jul
Komiskt kaos hos familjen Andersson.

2 När Anna ordnar party

En lördagkväll i december får tonårsdottern Anna för sig att ordna disco för sina vänner. Medan resten av familjen trängs i köket är det musik, läsk och dans i vardagsrummet. Sune har tråkigt och har inte alls någon lust att göra ingenting. Försiktig smyger han in till partyt och tittarna får se en klassisk ”Sune-scen” – syskonen i mellan.

Annons
Sune och Anna pratar.
I det sjunde avsnittet får man se när Sune och Anna tjafsar.

3 När Sune ska köpa julklapp

Att köpa julklapp till sin tjej Sophie kan tyckas vara lätt, men Sune tycker visst det är oerhört jobbigt – på många sätt. I avsnitt fyra får vi följa hur han på nervösa ben går fram till expediten och ber om hjälp samtidigt som han bli förföljd av något rött och läskigt.

Sune Andersson köper julklapp
Sune hittar den perfekta julklappen till sin tjej.

4 När familjen äter julbord

Som hos många familjer unnar även familjen Andersson ett riktigt mumsigt julbord. Rudolf säger till sina barn att de ska äta så mycket de orkar och som vanligt går Håkan all in på potatis. Allt går väl så bra som det brukar för dem, men ögonblicket där Rudolf envist ska tända två ljus, som slutar med att de behöver ta hem en förstörd matta slår ändå allt.

Annons
rudolf och karin andersson från sunes jul
Med Rudolf har Karin sällan tråkigt, haha! Något du får se i åttonde avsnittet.

5 När pappa Rudolf tillreder egen skidvalla

Snön som kommer i avsnitt tre gör pappa Rudolf alldeles pirrig. Tillsammans med barnen Håkan och Sune tillreder han egen skidvalla med bland annat mjöl, ägg, majonnäs och sirap. Barnen tittar med stora och frågande ögon.

När han väl är klar har det slutat snöa vilket resulterar i att barnen helt enkelt får använda sin fantasi för att kunna åka skidor i backe, och ja, det ena leder till det andra helt enkelt.

Annons
Rudolf, Håkan och Sune inser att det inte snöar
När killarna inser att det inte snöar längre.

6 När familjen går i julkyrkan

I avsnitt 22 ska familjen Andersson besöka julkyrkan där dottern Anna ska sjunga. Håkan och Sune har långtråkigt och har svårt att fördriva tiden. Efter det som känns som en hel evighet är mässan slut och familjen ska åka hem – men med vissa hinder. Bildörrarna har fryst fast och medan familjen och prästen engagerar sig i det har hittar Håkan på bus.

Håkan Andersson
Håkan har hittat prästens kläder.

7 När Rudolf gör julgodis

Godis hör julafton till – även i Sunes familj. I det fjortonde avsnittet får vi se när pappa Rudolf och resten av familjen ska laga julgodis. Att grädda pepparkakor går bra, men när de tär dags för knäcken blir det lite mer utmanande för Rudolf.

pappa Rudolf försöker få bort knäck från golvet
Knäck stelnar rätt fort – och inte särskilt smart att ha på plastgolv, eller hur Rudolf?
Annons