11 roliga skyltar med särskrivning

På skyltar, lappar, rubriker, i annonser är syftet är att fånga uppmärksamheten. Och med en riktigt tokig, oavsiktlig särskrivning så gör den verkligen det. Kolla bara in dessa tokroliga budskap!

I de allra flesta fall blir en särskrivning något tokroligt eftersom den ursprungliga innebörden får en ny mening. Som exempelvis ”brun hårig sjuk sköterska” istället för brunhårig sjuksköterska. Eller ”skum kanin med ananas smak” istället för skumkanin med ananassmak.

Se även: Så blir ditt mammaår – enligt ditt stjärntecken

1:38

Efter reklamen: Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

(1:38)

Engelska sjukan

Det finns flera anledningar till fenomenet med felaktiga särskrivningar. En är engelskans inflytande på vårt språk under 1900-talet. I engelska språket är just särskrivning betydligt oftare det korrekta alternativet och på holländska kallas särskrivningsfenomenet just för ”engelska sjukan” (engelse ziekte).

Men framför allt är det i det offentliga rummet som det blir fel – på skyltar, lappar, rubriker, i annonser, där syftet är att fånga uppmärksamheten. Och med en riktigt tokig, oavsiktlig särskrivning så gör den verkligen det. Kolla själva:

11 gånger särskrivning fått oss att skrata högt

Foto: Facebook

Mer läsning för dig
Här är namnen som var mest populära för exakt hundra år sedan
5 gånger mammor i djurvärlden varit helt otroliga