En del av

Så gick det sen för skådespelarna i Mysteriet på Greveholm

06 dec, 2021 
AvStina Dahlgren
Familjen Mysteriet på Greveholm
Mysteriet på Greveholm brukar klassas som den mest populära julkalendern genom tiderna. Men vad hände egentligen med skådespelarna efter succén? Vi har tagit reda på hur de lever i dag.
Annons

Trots att det är många år sedan vi firade jul med Mysteriet på Greveholm på tv så klassas den fortfarande som en av de bästa julkalendrarna genom tiderna. Både 1999 och 2007 har den blivit framröstad som en favorit av SVT:s tittare –och vi förstår varför.

Det är svårt att inte älska de tokiga föräldrarna Leif och Astrid, tonårsdottern Melitta (som vi alla var lite småkära i), och de smarta minstingarna i familjen – Ivar och Lillan. Dessutom var julkalendern fylld av spänning då man fick följa familjen när de flyttade in i ett slott där det spökade.

Se även: Omtalade julkalendrar genom tiderna

7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Det gör skådespelarna från Mysteriet på Greveholm i dag

Men vad hände efter succén? Vad gjorde skådespelarna efter att Mysteriet på Greveholm hade sänts, och vad gör de i dag? För många av dem var det faktiskt startskottet på en karriär inom filmbranschen. En av dem har till och med haft en roll i en Harry Potter-film!

Annons

Här har vi samlat allt vi vet om hur det gick för skådisarna från Mysteriet på Greveholm:

Melitta – Hanna Malmberg

Melitta i Mysteriet på Greveholm – Hanna Malmberg

Hanna Malmberg var 16 år när Mysteriet på Greveholm sändes, och hon satte tonårshjärtan i brand över hela Sverige. Julkalendern blev hennes stora genombrott och hon har fortsatt med skådespeleriet sedan dess. Bland annat har hon synts i Morden i Sandhamn, Häxdansen och tv-serien Tjockare än vatten. Just nu när hon aktuell med SVT:s uppmärksammade serie En våldsam kärlek, en tv-serie om fyra kvinnor som alla lever i destruktiva förhållanden.

Hanna Malmberg är även utbildad dansare och tre år efter Mysteriet på Greveholm tog hon examen vid den Kungliga Svenska Balettskolan. Förutom skådespeleriet har hon även koreograferat flera föreställningar, detta skriver hon själv om på sin hemsida. Där berättar hon även att hon också har hittat yogan, och 2010 åkte hon över Atlanten för att utbilda sig till yogalärare i San Diego.

Annons

I dag är Hanna Malmberg 40 år och har två barn på 6 respektive 9 år. Hon var länge tillsammans med Johan Hallström, son till Lasse Hallström, men idag lever hon tillsammans med en annan man. På sin hemsida berättar hon mer om hur hon och hennes nuvarande make arbetar tillsammans för att hjälpa andra människor:

”Förutom yogan som är ett sidospår till skådespeleriet så jobbar jag även socialt tillsammans med min man. Jag möter söndriga och destruktiva familjer som antingen har problem med missbruk, psykisk sjukdom eller ekonomiska svårigheter och jobbar som särskilt kvalificerad kontaktperson åt ungdomarna i familjen. Vi är också kontaktfamilj åt några ungdomar.” skriver hon.

Ivar – Gustaf Åkerblom

Ivar i Mysteriet på Greveholm – Gustaf Åkerblom

Gustaf Åkerblom är i dag 38 år gammal och står fortfarande framför kameran lite då och då. Allra mest står han dock bakom kamerorna i form av regissör. Han har bland annat jobbat som regiassistent för Måns och Felix Herngren, samt varit med och skapat musikvideor till Veronica Maggios låtar Dumpa mig och Måndagsbarn.

Annons

Mycket av det han regisserar i dag är just barnfilmer eller serier för barn och ungdomar. För Aftonbladet berättar han om hur hans roll som Ivar i Mysteriet på Greveholm gett honom en stor fördel i hans nuvarande yrke:

– Jag har liknande erfarenheter som barnen här och vet hur man tog regi i den åldern. Annars har jag tänkt att det blir svårare att regissera de vuxna. Barnen har jag nära kontakt med och det är lättare. Att regissera vuxna känns så på riktigt. Men det är tur att de här vuxenskådisarna är barnsliga, sa han då.

Gustaf Åkerblom har bland annat regisserat barnfilmen Halvdan Viking. Här syns han ge regi åt bland annat Peter Haber och Claes Månsson.

Lillan – Linn Bülow

Lillan i Mysteriet på Greveholm – Linn Bulow

Lillasystern i familjen spelades av då 10-åriga Linn Bülow. Efter succén med julkalendern började hon dubba reklamfilmer och datorspel. Hon var även en av medlemmarna i gruppen SLAM som blev Grammisnominerade 2000.

Annons

2012 var hon med i uppföljaren till Mysteriet på Greveholm, men förutom det har hon dragit sig tillbaka från rampljuset. Enligt hennes Facebooksida arbetar hon idag som psykolog i Kävlinge kommun. Hon är 34 år gammal och har två barn.

Mamma Astrid – Anna-Lena Brundin

Mamma Astrid i Mysteriet på Greveholm – Anna-Lena Brundin

Anna-Lena Brundin var en välkänd ståuppkomiker och skådis redan innan Mysteriet på Greveholm. Hennes meritlista efter julkalendern är därför gedigen och bred. Bland annat har hon släppt tre stycken album, skrivit flera böcker, pjäser och föreställningar samt medverkat i flera filmer och serier, bland annat i kritikerrosade En man som heter Ove.

Annons

Pappa Leif – Peter Fridh

Pappa Leif i Mysteriet på Greveholm – Peter Fridh

Även Peter hade ett namn i skådespelarbranchen innan Mysteriet på Greveholm, och på den vägen har han fortsatt. Han har haft roller i Wallander, Mia och Klara och fick även en egen spinoff-serie till julkalendern som hette Leif uppfinner AB. Förutom skådespeleriet har han även hand om sajten Storytelling Scandinavia som hjälper företag och organisationer med tal och presentationer inför publik.

Spöket Jean – Sven Ahlström

Spöket Jean i Mysteriet på Greveholm – Sven Ahlström

Sven Ahlström började sin karriär inom film och teater på 90-talet och Mysteriet på Greveholm var en av hans första större roller. Sedan dess har det gått i en rasande takt. Vad sägs om roller i titlar som Flickan som lekte med elden, hela sex stycken Wallander-filmer, Bron, Advokaten och Vår tid är nu. Inom teater har han spelat i stora pjäser som Tolvskillingsoperan, Figaros bröllop och Hamlet.

Annons

Han är gift med skådespelerskan Lina Englund och har två söner och en dotter.

Spöket Staffan – Pierre Lindstedt

Spöket Staffan i Mysteriet på Greveholm – Pierre Lindstedt

Pierre Lindstedt är i dag 77 år gammal och lever ihop med hustrun Karin Grandin på Dalarö utanför Stockholm. När han var med i Mysteriet på Greveholm hade han redan varit aktiv skådespelare i över 30 år. Efter 1996 har han faktiskt varit med i ytterligare två julkalendrar – Julens hjältar från 1999 och Superhjältejul från 2009. Många känner även igen honom som hotellägaren Bengt-Hans i tv-serien Pistvakt.

Bengt-Hans, Sven-E och Jan-E i Pistvakt

Tidningsbudet Måns – Andreas Andersson

Tidningsbudet Måns i Mysteriet på Greveholm – Andreas Andersson

Det charmiga men ack så klumpiga tidningsbudet Måns spelades av Andreas Andersson. I dag är han 46 år gammal och har hunnit lägga till en hel del på sitt cv. Han har spelat i musikaler som Sound of Music och My Fair Lady, gjort revy och buskis med Stefan och Krister och 2002 gjorde han comeback i ytterligare en julkalender – nämligen som Pladdermus i Dieselråttor & sjömansmöss.

Annons

Han har två små döttrar vid namn Ingrid och Maja.

Glada Laxen – Keijo J. Salmela

Glada Laxen i Mysteriet på Greveholm – Keijo J Salmela

Tomtenissen Glada Laxen spelades av finskfödda svensken Keijo J. Salmela. Han hade skådespelarerfarenhet redan innan han spelade in julkalendern 1996 och fortsatte på det spåret även efteråt. 2011 lyckades han knipa en roll som goblin i filmen Harry Potter och dödsrelikerna – del 2.

Goblins i Harry Potter

Foto: TT, SVT, Sveriges Radio, Warner Bros

Annons