Så kan ni spara pengar – genom att leva som förr

familj


Idag finns det flera olika skäl till varför det kan vara skönt att låta plånboken vila som barnfamilj.

Dels har den skyhöga inflationen (över 7 procent i juni 2022) lett till att värdet av våra pengar urholkas sakta men säkert. Dels är det både mer populärt och nödvändigt än nånsin tidigare att försöka vara lite återhållsam och tänka på konsumtion och produktion ur ett mer hållbart perspektiv.

VIDEO: 4 sätt att spara pengar genom att leva som förr
0:59

Efter reklamen: VIDEO: 4 sätt att spara pengar genom att leva som förr

(0:59)

Slå på ljud

Men det är ju inte så att vi uppfinner hjulet direkt och att den här inställningen kommer att belöna oss med Nobelpriset i Ekonomi… nej det här var ju A och O för inte särskilt länge sen.

Här har vi samlat några goda tips och knep som i bästa fall får fart på er ekonomi (och i det lilla bidrar till en bättre värld).

Tjänster och gentjänster

Då och då behöver vi ta in hjälp for att göra saker vi inte upplever att vi själva klarar av. Det kan vara att bygga ihop en IKEA-möbel, laga toaletten som gått sönder, frakta möbler vid en flytt, eller ha barnvakt för en kväll.

Men gör dig själv en stor tjänst innan du köper in de har tjänsterna mot betalning. Kolla av om du inte känner någon som kan hjälpa dig!

Om grannen fixar er trasiga toalett, kanske du kan hjälpa henne eller honom med något annat? Har kan du alltså slå två flugor i en smäll, inte nog med att du får ditt problem löst, du har även chans att bygga ut och utveckla din relation med den hjälpsamme grannen eller vem det nu är som är så hjälpsam!

Kolla om barnen är sugna på att hjälpa till med projekt hemma mot en liten slant! Billigare än hantverkare, helt klart.

Laga istället för att köpa nytt

Har ditt barns favvotröja fått ett hål eller färgen skavts av på en möbel? De allra flesta av oss klarar av lite grundläggande att sy, måla, snickra och laga enkla skavanker på prylarna vi har hemma.

Fram med nål och tråd eller verktygsladan och fixa själv! Inte nog med att det är kul att spara pengar, det ar roligt och gör gott även for självkänslan! Det här tipset gäller såklart aven om du bara är lite trott på plagget eller prylen.

Nostalgi: Detta kostade bion, kaffet och mjölken förr i tiden

Varför inte sy fast några pärlor på tröjan eller måla möbeln i en annan färg? Vem vet, kanske hittar du en ny hobby på köpet!

Byt eller köp begagnat

Mycket av det vi köper nytt hade vi lika gärna kunnat köpa begagnat. Det här gäller allt från möbler, kläder, bilar, glas och porslin till barnens leksaker och hobbygrejer till exempel.

Utmana dig själv och fundera lite extra när du ska köpa något – behöver jag verkligen köpa nyproducerat, eller kan jag hitta något liknande på Blocket, Facebook Markets eller i närmaste second hand-butik?

Det finns många fördelar med att handla begagnat. Förutom att du sparar pengar, gör du också en insats for miljon. Dessutom har du chansen att fynda unika plagg och prylar som ingen annan i din umgängeskrets har!

kläder på stång

Kanske har ert kvarter en loppis? Om inte – fixa en själv!

Så här kan du spara ännu mer

Genom att gå med i en bytes- och skänkes-grupp på Facebook eller starta en klädbytarcirkel med dina vänner kan du spara in massor. Hjälp familjer med yngre barn genom att skänka era kläder vidare och se efter om någon annan familj precis lämnat storlekarna som passar dina barn just nu. Du kan också kolla med släktingar och kollegor om de har saker de vill bli av med vid exempelvis en flytt eller när barnen börjar bli stora.

Kolla vad folk söker efter just nu och inventera dina egna förråd och jämför det med dina egna behov. I bästa fall får du till en lyckad bytesaffär som slutar med win-win for alla inblandade!

Foto: TT

SE OCKSÅ: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
1:01

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

(1:01)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Vad kostar det att ha barn? Här är kostnaderna från 1 till 18 år
Hur ska jag tänka med månadspeng för min tonåring?
Är min tonåring redo att ansvara för sitt studiebidrag?

Utvald läsning