En del av

Så mycket tid lägger vi på barnen – 2,5 heltidsjobb enligt studie

30 aug, 2022 
Lovisa Svedlund
mamma med två barn
Har du tänkt på hur många timmar som går åt till läggningar varje vecka? Det är ett ärofyllt jobb men att vara förälder tar minst sagt tid av våra liv!
Känner du igen dig i de här studierna?
Annons

Nej, det är ingen nyhet att föräldraskapet är ett åtagande för livet. Men kanske har du inte tänkt på riktigt hur mycket tid vi faktiskt lägger på våra älskade barn och markservicen där hemma?

Eller vad tänker du om att mammor i Sverige som bor med sin partner lägger i snitt 55 minuter per dag på "läggning, väckning, hygien, matning och påklädning”? (Fortsätt läsa om du vill veta vad pappor lägger!).

Vissa dagar känns det kanske också bekant att jobbet som mamma aldrig riktigt tar slut. En annan studie har nämligen fastslagit att jobbet som morsa är långt mer än ett vanligt heltidsjobb!

VIDEO: Så ger du ditt barn högre emotionell intelligensBrand logo
VIDEO: Så ger du ditt barn högre emotionell intelligens

Kvinnor jobbar mer än män hemma

Det har gjorts många studier på området tidsanvändning: Vad vi lägger tid på i livet fördelat på kön, livsskeden och livssituation. Många av dem pekar på att mammor/kvinnor står för den största delen av sysslor och obetalt arbete som behöver göras hemma, även om männen har knappat in något på sistone.

Annons

I Sverige mätte man åren 1990, 2000 och 2010 hur mycket tid vi lägger på följande sysslor:

 • Matlagning
 • Diskning och avdukning
 • Städning av bostaden
 • Tvätt, strykning
 • Underhållsarbete
 • Omsorg om egna barn
 • Omsorg om andra
 • Inköp av varor och tjänster
 • Resor i samband med hemarbete

Såhär såg den genomsnittlig tiden för olika hemarbetsaktiviteter ut år 2010, 2000 & 1990, mätt i minuter per dag. Statistiken visar befolkningen 20–64 år, utslaget över alla veckodagar. Kvinnornas staplar (Kv) ser du till vänster i varje kategori.

diagram SCB
Diagram och källa: Statistiska centralbyrån

Föräldrar 2022 lägger olika mycket tid på barn

Det finns också nyare beskrivningar av hur kvinnor och män delar upp sin tid i Sverige. 2022 publicerade SCB en mer detaljerad tidsanvädningsundersökning som visade att kvinnor i snitt lägger 32,2 timmar varje vecka på obetalt hem- och omsorgsarbete. Det kan jämföras med männens 26,25 timmar. Skillnaden är därmed nästan en arbetsdag i veckan.

Annons

Siffrorna över jämställdhet visar bland också annat att:

 • Kvinnor ägnar mer tid åt städning, mer tid åt matlagning, mer tid åt tvättning, mer tid åt att ta hand om barn, mer tid åt att planera och mer tid på att ha kontakt med släkt och anhöriga än män.
 • Män lägger marginellt mer tid på underhåll av hem och fordon än kvinnor. Tiden väger inte upp för den totalt större andel tid kvinnor lägger på andra saker hemma.
mamma bebis
Mammor lägger i snitt 1 timme och 27 minuter på att laga mat, duka och duka av varje dag.

Även när man tittar specifikt på mammor och pappor ser vi att mammor lägger mer tid på saker hemma. Två exempel är matlagning och omsorg om barnen:

Mammors omsorg – läggning och tandborstning

Omsorg av barn innebär i studien ”Till exempel läggning, väckning, hygien, matning och påklädning”.

 • Sammanboende kvinnor med barn lägger i genomsnitt 55 minuter/dag på omsorg av barn medan män la 31 minuter/dag.

 • Ensamstående kvinnor och män med barn la något mindre tid på denna syssla, där en förklaring kan vara att man har barnen hos sig mindre del av den totala tiden. Skillnaden i tid mellan män och kvinnor kvarstår dock. Ensamstående kvinnor med barn la 29 minuter/dag medan ensamstående män med barn la 13 minuter/dag.

Mammors matlagning

Matlagning innebar i studien ”Laga mat, baka, duka fram och duka av”.

 • Kvinnor som är samboende och har barn lägger 1 timme och 27 minuter/dag på matlagning, medan sammanboende män med barn 1 timme och 5 minuter/dag.

 • Ensamstående kvinnor med barn la i genomsnitt 1 timme och 14 minuter/dag på sysslan varje dag, medan ensamstående män med barn la i genomsnitt 1 timme och 2 minuter/dag på sysslan.

2,5 jobb att vara mamma

Även internationellt har man gjort många studier av hur vi använder vår tid. Bland annat visade en amerikans studie från 2017 att mammalivet innebar nästan 2,5 heltidsjobb!

Annons
mamma i säng
06.23 på morgonen "checkade" mammorna in!

Studien gjordes på 2000 förvärvsarbetande mammor i USA med barn mellan 5-12 år. USA-mammorna stämplade in och gjorde sysslor hemma från klockan 06:23 på morgonen. Klockan 20:31 kunde de i genomsnitt "stämpla ut" från dagens betalda och obetalda arbete och ägna sig åt fritid (Kanske en tid många mammor tycker låter helt rimlig!?).

Totalt var mammorna "incheckade" på förvärvsjobb+markservice-joobb hemma 98 timmar per vecka, vilket i sin tur motsvarar nästan 2,5 heltidsjobb.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 4 sätt att spara pengar genom att leva som förrBrand logo
SE OCKSÅ: 4 sätt att spara pengar genom att leva som förr
Annons