En del av

Så påverkas din hälsa av att få barn: Fördelarna – och nackdelarna

13 aug, 2018 
https://image.motherhood.se/image-2579956?imageId=2579956&width=1320&height=689
Nina Nyström
Risker och hälsofördelar med graviditet och att få barn
Graviditet och amning har stor inverkan på många funktioner i kroppen. Förutom de klassiska som du kanske känner till, har det också en avgörande påverkan på flera av våra vanligaste cancerformen – och ofta en del negativa effekter på både vikt och hjärt- och kärlhälsa. Här är sjukdomarna som minskar radikalt efter att du fått barn - och de som tyvärr ökar...
Annons

Att få barn kan vid första anblick ses som smått förödande för din hälsa: Sömnlösa nätter, stress, känsla av otillräcklighet, graviditetskrämpor, förlossningsskador – listan på hälsonackdelarna de små liven för med sig kan göras rätt lång. Och då har vi inte ens nämnt dagisbacillerna än.

Det är tur för dem att de är söta.

Men forskning visar att graviditet och barnafödande för med sig en hel del hälsofördelar också. Förutom att barn berikar ditt liv med skratt, kärlek och närhet minskar exempelvis risken för vissa typer av cancer, Alzheimers och demens.

Här är fyra positiva effekter barnafödande har på din hälsa:

Bröstcancer

Kvinnor som fött fem eller fler barn löper bara hälften så stor risk att drabbas av bröstcancer som kvinnor som inte har fött barn. Förklaringen tros vara att mensen upphör under graviditet och ofta även under amning, vilket sänker din samlade östrogen och progesteron-halt.

Annons

Men det finns stora variationer i statistiken. Exempelvis har kvinnor som får sitt första barn innan de fyllt tjugo halverad risk för bröstcancer i jämförelse med kvinnor som väntar tills efter trettio med att skaffa barn.

Risken för bröstcancer minskar också för kvinnor som ammar länge. Dels för att mensen sällan kommer igång igen förrän efter avslutad amning, men också för att amning kan ändra bröstens celler på ett sätt som minskar sannolikheten för att elakartade förändringar ska utvecklas.

Äggstockscancer

Precis som vid bröstcancer så tycks risken för äggstockscancer sjunka ju fler barn du får. Även här tros orsaken vara den minskade halten av hormoner. På samma sätt skyddar även p-piller och amning mot den här sortens cancer eftersom det innebär färre menstruationer och mindre hormonpåverkan.

Endometriecancer (cancer i livmoderslemhinnan)

En cancerform det inte talas så mycket om, men som är den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnospecifika cancerformer, efter äggstockscancer och cancer i livmoderhalsen. Ännu en cancerform att lägga till på listan över sjukdomar som minskar i takt med barnafödandet på grund av lägre hormonpåverkan.

Annons

Självklart är inte barnafödandet den enda faktorn som påverkar dessa kvinnliga cancerformer. Ålder, kostvanor, aktivitetsnivå, familjehistoria och i vissa fall vikt är andra faktorer som spelar en viktig roll.

Demens och Alzheimers

Ny forskning visar tecken på att barnafödande även kan ha en positiv effekt på demens och Alzheimers. Kvinnor står för två tredjedelar av Alzheimerfallen och forskare har länge trott att det berodde på att kvinnor lever längre, men det verkar finnas mer att utforska.

Hälsorisker att se upp för vid graviditet

En annan studie visar att kvinnor som fött tre eller fler barn hade 12 procent mindre risk för Alzheimers än kvinnor som bara fött ett barn. Missfall däremot ökade risken för Alzheimers.

Och några hälsonackdelar med barnafödande…

Övervikt

Övervikt däremot ökade i takt med varje barn. En studie visade att fetmastatistiken ökade med hela 11 procent för varje barn. Någon förklaring till exakt varför det är så finns faktiskt inte i dagsläget, men bland annat kan insulinresistens (vilket förknippas med graviditet) orsaka viktuppgång. Hormonella förändringar är en annan möjlig förklaring. Eller helt enkelt den klassiska ”bebisvikt som inte vill ge med sig”, inte helt ovanligt och ofta starkt påverkat av ändrade matvanor och mindre tid för motion.

Annons

Hjärt- och kärlsjukdomar

Graviditeten i sig ökar inte risken för hjärt- kärlsjukdomar, men eventuella komplikationer under tiden kan vara ett tecken på framtida bekymmer. Forskning har nämligen visat att kvinnor som föder små barn, föder för tidigt, drabbas av högt blodtryck under graviditet eller av graviditetsdiabetes också har högre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar senare i livet.

Forskare har också noterat att många av kvinnorna som drabbas av dessa besvär redan har oupptäckta avvikelser på hjärt- kärlsystemet och/eller ämnesomsättningen redan innan de blev gravida. Ännu en orsak att försöka förebygga dessa tillstånd under graviditeten alltså.

Källa: Health.com Bildkälla: IBL

Läs mer:




Annons