En del av

Hannah Bergroth: Saker jag velat veta innan jag blev tvåbarnsmamma

16 aug, 2022 
Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Att gå från ett barn till två kan kännas som en skrämmande tanke. Du vet vad du har, men har ingen aning om vad du får.
I en krönika skriver Motherhoods redaktör Hannah Bergroth om saker hon gärna hade vetat innan hon blev tvåbarnsmamma.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

”Mamma, kolla! Den där familjen har två barn, ni har bara ett”, sa sonen. Han var tre år och hade precis börjat förstå att en familj kan bestå av fler än två vuxna och ett barn.

Några månader efter femårsdagen blev han storebror. En liten syster flyttade in med buller och bång. Härligt såklart, men OJ vad jag inte var beredd på alla förändringar.

Se också: Det här är bästa åldern att bli mamma - enligt forskning

Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

5 saker jag önskar jag hade vetat innan jag blev tvåbarnsmamma.

1. Du kommer inte få samma barn en gång till

Jag hade sett framför mig att vi skulle få en bebis som var lik sin storebror, både till utseende och i sättet att vara. Där hade jag 100% fel. Det tog länge innan jag accepterade att det var ett annat sorts barn som hade flyttat in. Ett barn med egen personlighet och vilja. Jag kunde snabbt konstatera att det enda barnen har gemensamt är att båda föddes 11 dagar efter BF.

Annons

2. Du klarar mer än vad du tror

Jag var beredd på att det skulle komma jobbiga stunder, men under den där februarimorgonen när jag rullade vagnen i snöslask, sonen frös, lillasyster skrek och jag svettades i mina funktionskläder, hade jag en sådan lust att kasta in handduken. Packa väskan och dra! Om jag bara visste då att det där bara var en av MÅNGA svåra situationer jag som mamma skulle behöva tackla, hade jag kanske kunnat skratta åt situationen.

3. Du kommer inte behöva dela på kärleken

När förlossningen närmade sig började jag oroa mig över att jag inte skulle kunna älska ett till barn. Att jag liksom redan hade använt upp hela kärlekskontot. Till dig som har liknande tankar vill jag säga: du kommer aldrig behöva dela på kärleken mellan barnen. Den växer för varje barn som föds, jag lovar.

4. Du glömmer mycket – och det är kanske lika bra

Jag visste att livet skulle bli annorlunda med en nyfödd, jag hade ju redan varit med om det en gång. Men jag hade kanske glömt hur jobbigt det faktiskt kan vara med sömnlösa nätter och bebisskrik. Idag är jag tacksam att man som mamma har förmågan att endast minnas de fina stunderna.

5. Du kommer få uppleva något alldeles fantastiskt

Under graviditeten var jag orolig för hur allt skulle bli. Jag var rädd att två barn skulle vara något jag ångrade och att det bara skulle bli kaos. Nu, med tre år i backspegeln, är jag ändå glad över att jag vågade. Att få se syskonkärleken växa är något jag aldrig i mitt liv skulle vilja byta bort. Det är det mest fantastiska jag någonsin varit med om.

Foto: Privat

Annons