En del av

14 historiska bilder från inspelningen av Vi på Saltkråkan

19 maj, 2022 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Saltkråkan
Är ni riktiga tjorven-älskare där hemma och älskar tv-serien och filmerna om Saltkråkan? Då måste ni kolla in de här UNDERBARA bilderna.
Annons

Astrid Lindgren och hennes berättelser har en särskild plats i många svenskars hjärta. Med karaktärer som Pippi, Emil, Mio, Madicken och Tjorven har författaren hjälpt våra barn att upptäcka världen generation efter generation.

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut idag:

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Har du själv en liten Tjorven där hemma? Eller var du själv inne i en Tjorven-period någon gång som barn? Vi på Saltkråkan är en av Astrid Lindgrens kanske mest omtyckta berättelser.

Var spelades Saltkråkan in?

1964 släpptes drama-tv-serien i Sverige, i regi av Olle Hellbom och med ett manus av Astrid Lindgren själv. Till skillnad från de flesta andra filmatiseringar byggde Saltkråkan inte på en tidigare bok, utan Lindgren skrev den direkt för TV för att senare göra om berättelsen till bokform.

Annons

Den första tv-serien med namnet Vi på Saltkråkan spelades faktiskt in i färg även om den enda kanalen i Sverige den här tiden sände allt i svartvitt. Med andra ord ska vi vara riktigt tacksamma i efterhand för att få uppleva de fina miljöerna i serien, och senare de efterföljande filmerna, i färgbild. Några år efter inspelningen av TV-serien klipptes delar av den ihop till en långfilm. Där emellan gjorde man också fyra biofilmer som fokuserade mer på Tjorven, Skrållan och de yngsta barnen.

Vi på Saltkråkan spelades in till största del på Söderöra och Norröra, strax utanför Kappelskär i Stockholms norra skärgård. Käringsund på Åland och Öregrund var också inspelningsplatser för ett antal scener.

Skådespelarna i Saltkråkan

Handlingen i tv-serien Vi på Saltkråkan kretsar kring Tjorven som bor på ön med sina två föräldrar, Märta och Nisse och hennes systrar Teddy och Freddy och hunden Båtsman. Familjen är bosatta här året om och driver den lokala lilla handelsboden.

Annons

På somrarna kommer familjen Melkersson också till ön, där äldsta dottern Malin blivit lite som en extramamma eftersom pappa Melker är änkling. De yngre syskonen i familjen är Johan, Niklas och lilla Pelle.

I ett annat hus på ön bor också Stina på somrarna, tillsammans med sin morfar. Stinas karaktär blev känd för repliken ”Hemma på min gata i staaan...”.

Här är de verkliga skådespelarna bakom karaktärerna:

Familjen Grankvist

 • Tjorven Grankvist: Maria Johansson
 • Teddy Grankvist: Lillemor Österlund
 • Freddy Grankvist: Bitte Ulvskog
 • Nisse Grankvist: Bengt Eklund
 • Märta Grankvist: Eva Stiberg

Familjen Melkersson

 • Pelle Melkersson: Stephen Lindholm
 • Malin Melkersson: Louise Edlind
 • Johan Melkersson: Björn Söderbäck
 • Niklas Melkersson: Urban Strand
 • Melker Melkersson: Torsten Lilliecrona
 • Skrållan: Kajsa Dandenell

Övriga karaktärer

 • Stina: Kristina Jämtmark
 • Hunden Båtsman: Sankt bernhardshunden Caesar

Bilderna från inspelningen

Men hur var det egentligen att spela in en tv-serie och filmer med så många barn?Motherhood har grävt i arkivet hos TT och hittat en riktig bildskatt!

Inspelningarna av Vi på Saltkråkan och efterföljande filmer dokumenterades nämligen riktigt ordentligt. Kolla bara in de här fina bilderna där vi får följa filmteamet och skådisarna både under inspelning och i pauser.

1. Skrållan, Malin och Tjorven

Året är 1966 och Louise Edlind-Friberg, som spelar Malin, håller i Kajsa Dandenell (Skrållan) och Maria Johansson (Tjorven), under inspelningen av biofilmen Tjorven och Mysak. Visst slås man av att kostymen är så fin i den här tv-serien?

Annons
Saltkråkan malin, tjorven och skrållan

2. Påväg ut i skärgården

Barnskådisarna är påväg ut till inspelningen på Norröra, i juli 1967. Lilla ”Skrållan” – Kajsa Dandenell – fick flytvästen medan övriga klarar sig utan.

Pelle Tjorven Stina Skrållan vi på saltkråkan

3. Båtsman i bakgrunden

Maria Johansson som spelade Tjorven fyllde åtta år under inspelningsåret av Vi på Saltkråkan 1963. Här ser vi Louise Edlind som pratar med Maria under inspelningen, medan Båtsman (som egentligen hette Ceasar) kikar i bakgrunden.

Annons
Malin och tjorven inspelningen

4. Vinter på Saltkråkan

Ännu en SÅ fin bild på skådisarna bakom Malin och Tjorven.

Malin och Tjorven

5. Hundkram

Maria Johansson ger en mysig kram till Båtsman. På flera bilder ser man hur lilla Maria verkar vara väldigt förtjust i sin hundkompis.

Tjorven och båtsman

6. Filmning på räls

På en inspelningsbild från juli 1963 ser vi regissör, kameramän och andra personer ur inspelningsteamet. En räls för filmkameran har placeras framför Torsten Lilliecrona (farbror Melker).

Annons
Inspelning vi på saltkråkan

7. Härliga Malin

Ett riktigt fint sommarporträtt på Louise Edlind i skärgårdsmiljön. Skådespelaren blev senare aktiv i Folkpartiet, idag Liberalerna. Hon satt bland annat i riksdagen år 2006.

Malin Saltkråkan

8. Lill-skrållan <3 Båtsman

Kajsa Dandenell som spelar Skrållan är nästan lika stor som hunden Båtsman/Caesar!

Annons
Skrållan båtsman

9. Fina vänner

Stephen Lindholm som spelar Pelle och Maria Johansson, Tjorven, ser ut att ha riktigt kul tillsammans under inspelningen. Båtsman hänger på i vått och torrt.

Pelle Tjorven Båtsman

10. Träffar ett fan

Enligt arkivbilden på TT är det vi ser i den här bilden lilla Maria Johansson (Tjorven) som träffar ”ett av sina fans”.

Annons
Maria johansson barn tjorven

11. Träff med Astrid Lindgren

På en annan fin bild ser vi hur delar av casten från Vi på Saltkråkan träffar Astrid Lindgren. Fån vänster ser vi skådespelarna Urban Strand, Bitte Ulvskog och Stephen Lindholm. Astrid Lindgren, med Kristina Jämtmark i famnen och Maria Johansson bredvid. På soffans armstöd sitter Lillemor Österlund och i bakgrunden ser vi Louise Edlind. Kvinnan bakom Astrid är oidentifierad säger arkivtexten.

Astrid Lindgren med vi på saltkråkan skådespelare

12. Kaffepaus

Torsten Lilliecrona, som spelar farbror Melker, och lilla Maria Johansson ser ut att ha en mysig paus där Torsten tar sig ett bloss av pipan.

Annons
Melker och Tjorven

13. Familjen Melkersson i regnkappa

Ett brunbränt gäng under inspelningen! Från vänster ser vi Niklas, spelad av Urban Strand, Pelle, spelad av Stephen Lindholm, Johan, spelad av Björn Söderbäck och Malin, spelad av Louise Edlind. I bakgrunden skymtar även Torsten Lilliecrona som spelar Melker.

Familjen Melkersson

14. Mys på trappan

I Vi på Saltkråkan blir familjen Melkersson en extrafamilj för Tjorven. Man ser att skådisarna gillar varandra även i verkligheten!

Vi på saltkråkan

Foto: TT/ Ulf Stråhle, Sven-Gösta Johansson, Anders Engman

Källor: Astridlindgren.com, boken Från snickerboa till Villa Villekulla : Astrid Lindgrens filmvärld

Annons