En del av

Så får Sandra Dahlberg ihop vardagslivet med barnens diagnoser

05 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
Artisten och tv-personligheten Sandra Dahlberg och hennes två barn lever med diagnosen adhd.
I en ny intervju berättar hon hur familjen påverkats genom åren och hur hon själv utmanats som mamma.
– Man lär sig och man hittar lösningar på allting, berättar hon för nöjessajten Hänt.
Annons

Artisten och tv-personligheten Sandra Dahlberg slog igenom i Fame factory, en föregångare till Idol, år 2003. Drivet för musikkarriären har alltjämt klingat av med åren och i dag ser vi Sandra främst som vinstutdelare i Postkodlotteriet. Under hösten har hon dessutom varit aktuell när hon tävlat i Kanal 5:s nya tävlingsprogram Herre på täppan.

Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

I en ny intervju med nöjessajten Hänt berättar Sandra upp om privatlivet. Framför allt om hur det är att leva med en diagnos och hur barnens diagnoser tvingat henne att utvecklas för att få vardagen att gå ihop.

– Jag har adhd, mina barn har adhd och det där med koncentration och fokus är en utmaning. Det märks ju idag inte minst på alla dessa barn som har svårt att släppa enheterna och koncentrera sig så det är mer och mer vanligt, säger hon till sajten och fortsätter:

Annons

– Så jag har försökt hitta ett sätt där man kan fånga deras uppmärksamhet.

Kritiken mot skolan: ”Ska vara individualiserat”

Sandra Dahlberg berättar vidare att hon står i startgroparna av en författardebut. Hon har nämligen skrivit en barnbok, som riktar sig till just barn med diagnosen adhd. Något som hon har förstahandserfarenhet av.

– Jag kommer släppa min barnboksdebut. Jag har skrivit en interaktiv barnbok för barn med spring i benen och spring i tanke, förklarar hon.

Samtidigt riktar hon viss kritik mot det svenska skolsystemet, som hon menar inte gör tillräckligt för barn som kräver mindre konventionella och alternativa inlärningsmetoder.

– I skolan så är det väldigt inrutat. Skolan är väldigt cementerad i hur den ser ut och även om man väldigt gärna vill att det ska vara individualiserat och att man ska utgå från varje elev så... Det är många elever i varje skola, så jag tror absolut det behövs lite andra typer av böcker.

Se också: Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades deBrand logo
Se också: Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades de

Så får Sandra Dahlberg ihop vardagslivet med barnens diagnoser

Sandra har två barn från två relationer. Den 8-åriga dottern Blända har hon tillsammans med exet Mathias Singh och den 15-åriga sonen Vilmer har hon tillsammans med exet tillika artisten Jimmy Jansson, som hon träffade under Fame factory-tiden.

Annons

Vilmer har gått i föräldrarnas fotspår och gör musik. Han gör succé på TikTok och har även uppmärksammats som ”den nya Einár”. Vi gissar helt enkelt att vi kommer få höra mer om Vilmer i framtiden.

Sandra Dahlberg tillsammans med sonen Vilmer och dottern Blända på röda mattan inför biopremiären av spelfilmen Karl-Bertil Johnssons julafton år 2021.
Sandra Dahlberg tillsammans med sonen Vilmer och dottern Blända på röda mattan inför biopremiären av spelfilmen Karl-Bertil Johnssons julafton år 2021.

Sandra berättar att hon inte upplever att diagnoserna försvårar vardagen för familjen. Kaoset, som ibland kan medfölja, är något som normaliserats för Sandra under hela livet.

– Jag är uppvuxen så, hela min familj. Det är bara kaos alltihopa, säger hon i intervjun med sajten.

Hon tillägger att det även är något som utmanar henne att bli en kreativ problemlösare.

– Det är helt omöjligt att upprätthålla ordning, men för mig är det bara vardag. Man lär sig och man hittar lösningar på allting, konstaterar hon.

Foto: Rasmus Walldén/Aftonbladet, Johan Jeppsson/TT

Annons