Sarah Dawn Finer om sorgen över att ha straffat sig själv under så lång tid

Sarah Dawn Finer

En karriär som artist innebär många resdagar, mycket stress och ett evigt pusslande för att få livet att gå ihop. Att dessutom kombinera det med två små barn är tufft. 2021 gick Sarah Dawn Finer dessutom ut med att hon diagnosticerats med ADHD, något som var både läkande och gav svar på många frågor.

I en intervju med tidningen Amelia berättar hon nu öppenhjärtigt om den snåriga vägen och hur hon kämpat med att hinna ta hand om sig själv under åren.

Se även: Saker du kanske inte visste om Sarah Dawn Finer

1:17

Efter reklamen: 7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

(1:17)

Slå på ljud

Tillsammans med sambon Jonas har hon dottern Annie Grace, 4 och sonen Benji, som föddes i maj under traumatiska omständigheter. Under förlossningen fastnade han, länge och svårt, och dog innan han kom ut. Som tur var slutade det lyckligt, efter att läkarna lyckats få liv i den lilla bebisen.

"Föräldraledig" som artist?

Som artist finns det inget som heter föräldraledigt, vilket för övrigt är ett begrepp som hon tycker är viktigt att se på med perspektiv. I intervjun poängterar hon att män sällan får frågan om hur det går att kombinera barn med karriär. Hon påminner också om att många av världens kvinnor inte har något annat val än att arbeta med barnen vid sin sida, eller lämna bort dem redan tidigt.

Själv har hon de senaste åren tagit med sig barnen på långfilmsinspelningar, på turné, gig, rep och på tv-inspelningar för att få ihop livspusslet.

– Jag har inte haft möjlighet att vara hemma länge med något av mina barn. Jag har försökt skapa möjligheter, när det inte funnits några.

– Det är otroligt vad vi kvinnor förväntas orka och klara av. Som alla gör jag så gott jag kan. Men sovit, det har jag inte gjort på ett par år. Ha ha ha!

Sarah Dawn Finer på scen

Sarah Dawn Finer under årets julshow Stjärnklart på Hamburger Börs,. Karin Törnblom/TT

Sarah Dawn Finer om mammalivet

– Att vara mamma är en ynnest och ära och det svåraste jobbet som finns. Det finns ingen handbok för det. ”It’s just learning by doing”. Problemet är att alla är olika, varenda unge. Jag älskar mina barn och tycker om att hänga med dem för de är roliga och jag älskar att se livet igenom deras ögon, säger hon till Amelia.

Förutom barnen Annie Grace och Benji är hon även bonusmamma till Jonas fyra barn från ett tidigare förhållande.

– Att vara bonusförälder finns det ingen handbok för alls, trots att jag läst böcker i ämnet. Det är också en ynnest. Man måste växa in i hur man ska göra. Det hade jag ingen aning om innan. Som sagt, alla är olika, alla situationer är olika. Hela tiden är det ”hit and miss”.

"Jag straffat mig själv så länge innan ADHD-diagnosen"

ADHD-diagnosen fick hon alltså först vid 39-års ålder och hon säger att resan tidvis varit svår och kostat mycket känslomässigt. Därför var det skönt att få en förklaring till varför det var extra tufft ibland. Diagnosen hjälpte henne förstå viktiga delar av sig själv och förlåta andra sidor.

– Den stora sorgen var att jag straffat mig själv så länge, för att jag kunde åstadkomma så mycket inom vissa områden när det var så svårt inom andra.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Sarah Dawn Finers fina relation till bonusbarnen – pendlar mellan städer
Sarah Dawn Finers son föddes utan hjärtslag och andning
Inspireras av kändisarna – 21 vackra barnnamn från 2021