En del av

Tina, 32: ”Jag har tagit mig ur skaffa-barn-träsket nu och är stark”

17 apr, 2023 
AvElisabeth Granseth
Tina Hägglund
När hon väntade sitt första barn hade det gått snabbt att bli gravid – därför hade Tina Hägglund ingen tanke på att det skulle bli svårt att skaffa ett syskon. Efter att ha försökt bli gravid igen under sex år har hon nu slutit fred med tanken om att inte få fler barn.
– Det är ingen självklarhet att bli gravid och få barn, säger hon.
Annons

För Tina Hägglund, 32 år, från Norrköping har det alltid funnits en längtan efter barn och en stor familj. När hon träffade sin sambo dröjde det inte länge innan hon blev gravid och båda blev jätteglada.

– Jag träffade min kille som jag idag är sambo med och jag blev gravid direkt, nästan innan vi ens hade sagt att vi var ett par liksom, berättar Tina och skrattar.

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Graviditeten löpte på men Tina hade problem med vätska i kroppen och visade symptom på havandeskapsförgiftning. De upptäckte också att bebisen inte växte som förväntat. Så i vecka 39 blev hon igångsatt och förlossningen slutade med ett akut kejsarsnitt. En varm sommardag 2016 föddes en liten pojke.

– Han vägde 1800 gram när han föddes. Han mådde bra och var välutvecklad men han var bara väldigt väldigt liten.

Annons

Har en hjärtformad livmoder

När sonen Noah var ungefär ett halvår gammal så ville Tina och hennes sambo börja försöka att skaffa ett syskon. Men Tina hade problem med rikliga blödningar vid varje menstruation.

– Jag tänkte att det är väl dumt att vänta för länge, det är väl bra att vi försöker.

Till sist kontaktade Tina en gynekolog för att få hjälp med de kraftiga blödningarna och de såg då att hon hade polyper som fick opereras bort. En läkare lade då märke till att Tina har en hjärtformad livmoder.

– Det kan vara en anledning till att sonen föddes så liten har jag förstått efteråt, det tillsammans med att jag hade en infarkt i moderkakan.

Fick höra att hon var för överviktig

Tina pratade med vården om att hon önskade bli gravid igen och den första informationen hon fick var att hon skulle försöka gå ner i vikt för att få ordning på menscykeln.

Det här är sekundär barnlöshet

  • Vid sekundär barnlöshet har du fått till en graviditet tidigare, men lyckas inte bli gravid igen.
  • Svårigheterna med att bli gravid igen kan bero på olika saker, exempelvis endometrios eller utebliven ägglossning som vid PCOS.

Källa: 1177 Vårdguiden

Annons

– Jag sa till dem att vi försöker ju få ett till barn. De tog mig inte riktigt på allvar och sa att det var viktens fel att jag hade kraftiga blödningar varje månad. Jag fick alltid känslan av att de bara ville bli av med mig och få över mig till någon dietist så de slapp hjälpa mig. Men eftersom jag blödde så rikligt blev jag deras problem. Känslan de gav mig var att livet skulle bli guld och gröna skogar om jag bara gick ner i vikt.

Eftersom Tina visste att hon inte hade någon ägglossning frågade hon sin läkare om hon kunde få utskriven medicin som hjälper till med det.

– Först sa de att jag skulle få testa tabletter för ägglossning men sedan sa de att jag var för överviktig. Det var tufft att höra. Mina värden har sett bra ut och jag tränar regelbundet men det är troligtvis mina hormoner som gör att jag har svårt att gå ner i vikt. Jag kände mig liksom bara motarbetad.

Tina Hägglund

Tina Hägglund

Ålder: 32

Bor: Norrköping

Familj: Sambon Andreas, 41, sonen Noah snart 7 år, bonusson som är 17 år och en hund.

Gör: Account manager

Annons

Fick rådet att vända sig till en privat mottagning

Vården erbjöd inte Tina någon mer hjälp med att försöka bli gravid igen. Eftersom paret redan hade ett gemensamt barn så fick hon rådet att vända sig till en privat klinik. Men just då var det fullt på nästan alla kliniker så det fanns ingen möjlighet.

– Eftersom vi hade ett gemensamt barn måste man betala IVF själv. Det är ju hur dyrt som helst. Och där och då var inte vi beredda att betala de summorna.

Tina och hennes sambo försökte i stället på egen hand att bli gravida

– Det här är ju väldigt påfrestande. Alltså hela livet äts ju upp av det här. Att man vill ha ett till barn. Och man försöker och man försöker. Och man lyckas inte. Man testar de olika metoderna, tyda sekret, ha koll på hur blödningar ser ut. Man blir expert på det här ämnet. Man lever hälsosamt med träning och kost. Allting. Man blir helt fokuserad på att försöka bli gravid. Totalt.

Annons

Till slut valde Tina och hennes sambo att sätta en tidsgräns för hur länge de skulle orka försöka.

– Då sa jag någon gång till min sambo. När jag fyller 30 och du fyller 40. Då slutar vi. Då struntar vi i det här. Och min sambo höll med, han är väldigt stöttande.

”Det finns så många där ute som har svårt att få barn. Du är inte ensam.”

Många frågar om det är dags för syskon

Något som har gjort det extra jobbigt i perioder är att personer frågat Tina om det inte är dags att skaffa ett barn till.

– Har du ett barn, då frågar alla hela tiden. ”Ska ni inte skaffa ett till?” Det är mycket sådana kommentarer. Men jag har alltid varit ganska stark. Jag har kunnat prata öppet om det här att vi försöker bli gravida och att det är svårt. Jag kan inte bli gravid. Jag lyckas inte.

Fokuserar inte längre på att bli gravid

Nu är Tina snart 32 år och livet kretsar inte längre kring att försöka bli gravid. Hon är väldigt tacksam för det barn hon har och väljer att glädjas åt honom och att spendera mycket tid tillsammans.

Annons

– Nu ska jag fokusera på mig själv. För det har inte jag gjort på hur länge som helst. Innan var jag i det här skaffa-barn-träsket. Jag har tagit mig ur det. Och är verkligen stark i mig själv idag.

Vad skulle du vilja säga till andra som kämpar med ofrivillig barnlöshet?

– Det finns så många därute som har samma problem med att skaffa barn. Du är inte ensam. Man har ingen aning om vad personer går igenom. Så våga prata om det. För det är verkligen ingen skam i att ha svårt att få barn.

Foto: Privat

Carina Berg om alla knep hon testade för att bli gravidBrand logo
Carina Berg om alla knep hon testade för att bli gravid
Annons