En del av

Separera med barn? 5 saker som gör att ni föräldrar kommer överens

21 sep, 2022 
Hannah Bergroth
mamma kramar dotter
Det är svårt att vara förälder, men under en separation är det extra jobbigt. Hur gör man för att något som påverkar en hel familj, ska ge så liten skada som möjligt? Elisabeth Scholander arbetar som jurist och möter familjer som behöver stöttning och hjälp. Här delar hon med sig av sina bästa råd och tips.
Annons

Som jurist med specialkompetens på vårdnadstvister träffar Elisabeth Scholander dagligen föräldrar som behöver stöttning när samarbetet om barnen inte fungerar som de önskar. Hon berättar att det ofta är konflikter eller bristande kommunikation kring barnen som gör att föräldrar behöver henne.

– Det kan handla om bråk och dålig stämning mellan föräldrarna så att barnen tvingas agera budbärare mellan dem eller att de har olika syn på barnens fostran, berättar hon.

Se också: Så skiljer du dig bäst för barnen

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Som förälder ska man sätta sig in i barnets situation

Alla separationer leder inte till en vårdnadstvist. De flesta lyckas komma överens och ta hand om barnen tillsammans efter uppbrottet. Men hur ska man som förälder tänka för att barnet ska ta så lite skada som möjligt? Elisabeth menar att det är bra om man som förälder kan försöka sätta sig in i barnets situation och skilja på sina egna behov och barnets behov. Som vuxen kanske man behöver skilja sig från medföräldern, medan barnet behöver sin andra förälder precis som förut. Då måste man försöka hjälpa barnet med den relationen.

Annons

– Ur barnens perspektiv består familjen även efter separationen. Barnen har inte valt att avsluta relationen till sina föräldrar bara för att de vuxna bestämt sig för att inte vara tillsammans längre. Det är bra att komma ihåg som vuxen.

Hon säger också att det är bra att prata med barnet om vad som händer hemma. Som förälder behöver man vara tydlig med att separationen inte är barnets fel och att man älskar hen alltid. Separationen förändrar aldrig det.

Elisabeth S
Elisabeth Scholander.

Komma överens under en separation

Separationer ser olika ut och oavsett orsaken till att det hänt är det alltid komplicerat. Det är människor, med olika tankar och personligheter, som behöver hålla sams i en svår tid.

Hur gör man för att komma överens?

Annons

Elisabeth säger att det bra om man först pratat om hur man ska kommunicera och ta hand om barnen tillsammans, innan eventuella konflikter uppstår. Vad behöver man från medföräldern och vad man själv kan göra för att underlätta? Det är viktigt att försöka komma överens, menar hon.

– När föräldrar hälsar på varandra, håller tider för överlämningar och talar vänligt om varandra inför barnet – eller i alla fall är neutrala – visar man för barnen att man själv mår okej. Man visar också att det är okej att barnen fortsätter älska båda sina föräldrar vilket är viktigt för barns välmående.

5 saker som gör att ni kommer överens under en separation

1. Försök hålla huvudet kallt och gå inte in i gamla kommunikationsmönster som brukar leda till mer konflikt.

2. Tänk på att ilskan du själv känner eller ser hos medföräldern kanske handlar mer om stress, sorg och rädsla för framtiden och mindre om själva sakfrågan.

3. Tillåt er att pausa. Om det blir tjafs ta en paus och ange en tid när du återkopplar.

4. Be om hjälp! Om det är ständiga konflikter, var inte rädd för att be om hjälp. Familjerätten i kommunen har samarbetssamtal och nuförtiden finns det bra digitalt app-stöd.

5. Ge dig själv hopp - det brukar bli bättre för de flesta efter en separation även om det är tjafsigt och stökigt just nu.

Annons

Appen Varannan vecka kan hjälpa

I sitt yrke insåg Elisabeth att det saknades ett praktiskt stöd för familjer som skulle börja leva varannan vecka-liv. Därför skapade hon och barnpsykologen och forskaren Malin Bergström appen Varannan Vecka.

Varannan Vecka utgår från barnets behov. Det är tydligt vem av föräldrarna som hämtar, lämnar och vabbar. Dessutom finns det även möjlighet att se vem som köper present till kalas och vilka saker som barnet behöver få mellan hemmen. När en sak är klar och man checkat av den i appen ser medföräldern det direkt.

Förutom allt praktiskt skapar appen även ordning, samt lugn och ro mellan föräldrarna. Ingen förälder behöver dubbelkolla eller påminna – sådant som annars lätt kan orsaka små missförstånd och i värsta fall konflikter.

Så här ser appen ut. Bara för föräldrarna att bocka i när något av sysslorna är gjorda.

Elisabeth berättar att appens användare har sagt att det är skönt med en plats som bara handlar om barnen. Att all info finns där dygnet runt och man som förälder får ett eget utrymme utan att någon lägger sig i. Elisabeths erfarenhet säger att för en del föräldrar är kommunikationen extra svår. Därför har de tagit hjälp av AI-teknik i appen. Hon berättar:

Annons

– Vi har skapat ”Talksafe” som är ett AI-filter mot toxiskt språk i chatten. Om en förälder skriver kränkande ord eller svordomar markerar ”Talksafe” meddelandet som gult eller rött beroende på hur toxiskt språket är. Meddelandet kan skickas men målet är att föräldern ska stanna upp, tänka efter och ändra sitt ordval.

De flesta föräldrar vill inte skriva taskiga saker till varandra och det är viktigt med ett verktyg som hjälper en att inte skicka meddelanden i affekt.

– Det här helt ny teknik som vi tror kommer göra stor skillnad för många varannan vecka-familjer i framtiden, säger Elisabeth.

5 saker som gör att ni kommer överens efter en separation:

För att det nya livet ska bli så bra som möjligt finns det några saker ni behöver tänka på. Elisabeth tipsar!

1. Försök fokusera på det som fungerar och medförälderns positiva sidor.

2. Ta ansvar för ditt eget föräldraskap och sköt kontakter med skola etc själv.

3. Håll era överenskommelser och meddela tidigt om du behöver göra ändringar.

4. Försök odla en vänlig ton mellan er föräldrar även om det är svårt ibland.

5. Ge samarbetet tid att sätta sig. Rom byggdes inte på en dag!

Foto: TT/Privat

Annons