Sex efter förlossning: Hur länge ska man vänta?

Fötter som ligger i en säng

Det är en omvälvande händelse att bli förälder. Har du fött ett barn, antingen vaginalt eller via kejsarsnitt, så har din kropp genomgått en unik resa. Och efter förlossningen påverkas du av hormoner och kanske bristningar eller ett kejsarsnitt som ska läka. Det är en period i livet där mycket händer.

En del personer känner lust och vill ha sex ganska snart efter en förlossning, för andra tar det tid att hitta tillbaka.

Se också: Motherhood möter Kalle Norwald

Motherhood möter Kalle Norwald
2:08

Efter reklamen: Motherhood möter Kalle Norwald

(2:08)

Slå på ljud

Sex efter att du har fött ett barn

När du fått barn är det inte ovanligt att sexlivet blir annorlunda än vad det var innan. Det kan dröja innan sexlusten kommer tillbaka. För några är det tvärt om och lusten ökar.

När du har fött ett barn och kommit hem från BB är det en stor omställning. Du ska ta hand om bebisen och se till att hen äter och växer. En del bebisar sover dåligt och många föräldrar upplever en trötthet som de aldrig känt förut. Förutom det kroppsliga som du gått igenom efter en förlossning så är det även det känslomässiga. Du kanske hade en tuff förlossning som du behöver bearbetas.

Hormoner kan också påverka sexlusten. Om du ammar så hämmas hormonet östrogen och det gör att slemhinnorna i slidan blir skörare. Du kan då känna dig torr i underlivet och det i sin tur kan påverka lusten. Om man vill går det att använda glidmedel.

Vad är Brown noise och pink noise? Så kan det hjälpa ditt barn att sova bättre

Då kan du ha sex igen efter en förlossning

Hur snart efter en förlossning som det känns bra att ha sex är olika från person till person. En del kvinnor känner lust ganska snart medan andra inte gör det och vill vänta.

Sex ska vara skönt och du ska känna lust. Efter en förlossning behöver kroppen återhämta sig, men om du har lust finns det ingen särskild gräns för hur länge du bör vänta efter en förlossning. Hanna Gerner är leg. barnmorska och har tidigare sagt till Motherhood:

– Det finns egentligen ingen gräns, men så länge man har avslag bör man ha kondom på grund av infektionsrisk, säger hon.

Relationsexperten Kalle Norwald: Så tar ni hand om relationen (och sexet!) under småbarnsåren

Avslag kallas blödningen från såret som blir när moderkakan lossar från livmodern. Det vanliga är att du blöder i sex till åtta veckor efter förlossningen. Om du har fött barn genom kejsarsnitt bör du också använda kondom, så länge du har avslag, eftersom det finns en ökad risk för infektion.

Har du drabbats av bristningar under förlossningen är det bra att vänta med slidsamlag tills det har gått sex till åtta veckor. Ta kontakt med en barnmorska om du upplever att bristningarna inte har läkt bra och du upplever obehag.

Källa: 1177, RFSU

Foto: TT

Mer läsning för dig
Småbarnsmamman väntade två barn samtidigt – var inte tvillingar: ”Alla i rummet var i chock”
Experten: Så ska du tänka med återhämtning och träning efter ett kejsarsnitt
Pausa promenaden! 3 stärkande träningsövningar att göra med vagnen

Utvald läsning