Siri: Jag har fått missfall – 5 saker jag vill att du ska veta

Siri Adawi

Att få missfall är för många ett trauma. Sorgen över att förlora ett barn och samtidigt se sin framtid gå i kras är fruktansvärt jobbig.

Siri Adawi, 19, känd från tv-programmet Unga föräldrar har både i programmet och i sina sociala medier berättat öppet om att hon haft tre missfall. Något som gjort att hon och sambon Adam nu lagt syskonfrågan till Bella på paus.

Se också: 6 vanliga frågor och svar om missfall

2:06

Efter reklamen: 6 vanliga frågor och svar – om missfall

(2:06)

Slå på ljud

I en tidigare intervju med Motherhood berättade Siri att hon mådde fruktansvärt dåligt över det som hänt.

”All min vakna tid gick åt att tänka på det. Men tiden går fort när man redan har en liten hemma. Jag tror det hade varit tuffare om jag inte redan haft Bella”, sade hon.

Här delar Siri med sig av fem kloka tankar.

Jag har fått missfall – här är fem saker jag vill att du ska veta

Fina tankar att läsa om du eller någon in din närhet har fått missfall.

1. Du får vara ledsen – och du får vara glad

Att få ett missfall är hemskt, det vet alla som varit med om det. Vissa dagar känns jobbiga och svåra, medan andra kanske är lite lättare. Det är viktigt att komma ihåg att trots att du är på bättre humör en dag betyder det inte att du slutat sörja barnet du förlorade. Du får känna alla känslor och visa det, glada som ledsna – utan att ha dåligt samvete.

2. Våga prata om det

Det pratas alldeles för lite om missfall, vilket kanske gör att du känner dig väldigt ensam. Om du har ork och kraft, försök prata och berätta om vad du varit med om. Det kan hjälpa dig att bearbeta sorgen samtidigt som du säkert kommer få höra om fler som varit i din situation.

2. Kom ihåg: Du är inte ensam

Att få missfall är väldigt vanligt. Det sägs att 20-25% av alla graviditeter slutar i missfall. Men bara för att det är vanligt behöver det inte betyda att det är lätt att gå igenom. Det finns många historier på Instagram under #missfall. Att läsa dem kan hjälpa att känna dig mindre ensam.

3. Fortsätt drömma om framtiden

Visst, i början kan det vara svårt att tänka på framtiden. Du behöver tillåta dig att sörja och låta det ta den tid som krävs. Men... Med tiden kommer det bli lättare och dina tankar blir klarare. Efter ett tag kanske du vågar testa bli gravid igen eller så kanske du och din partner fokuserar på andra drömmar ett tag – saker ni kanske inte hade kunnat göra om du varit gravid. Försök tänka att det var inte meningen just då och försök med tiden fokusera på det som blev istället.

5. Allt händer av en anledning

Det kan kännas svårt och jobbigt att se ljust på framtiden, speciellt om barnet ni förlorat var planerat. Försök se missfallet som ett tecken att din kropp fungerar, och att det den stötte ut var något som inte var friskt. Om du håller fast vid det kan det vara lättare att se ljuset i tunneln och förhoppningsvis att det här hände av en orsak.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Ciara Zelmerlöws oro under sjunde graviditeten – efter fyra missfall
Alicia Vikander om missfallet och tuffa resan mot graviditeten
Hanna Theorins uppmaning 1 april: ”Sluta skämta om att du är gravid”