En del av

Nya råd om skärmtid för barn – så här säger experten

10 maj, 2022 
AvHannah Bergroth
Flicka som sitter vid matbordet och leker med skärm
I barnvagnen, medan middagen lagas eller som ett sätt att varva ner inför nattning. Skärmen är bra distraktion och ett sätt för barn att lära sig något nytt. Men när blir det för mycket? Norska motsvarigheten till Socialstyrelsen har gått ut med nya rekommendationer.
Annons

Hur mycket skärmtid barnen ska ha är ständigt en aktuell fråga. Hur reglerna ser ut i er familj är kanske inte i närheten av var gränserna dras hos andra. Att skärmen påverkar våra barn har vi hört talas om, men på vilket sätt? Många menar att skärmen kan hjälpa barnet att lära sig nya saker, medan andra vill understryka de negativa effekterna.

WHO, världshälsoorganisationen, har sedan tidigare varit inne på den linjen och menar att mycket skärmtid riskerar att leda till minskad fysisk rörelse, ökad risk för fetma och för lite mänsklig interaktion som är viktig för utvecklingen.

Nu har det norska hälsodirektoratet, som är motsvarigheten till Socialstyrelsen här i Sverige, presenterat nya råd om fysisk aktivitet hos barn och unga. Det som var nytt i presentationen är att de inte rekommenderar skärmtid för barn som är under två år.

Se också: Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Bjørn Guldvog, hälsodirektör i Norge, menar att skärmen inte ska användas som barnvakt.

– Det är inte fördelaktigt att sätta barnen framför en skärm så att de passiveras över en längre tid, säger Bjørn Guldvog till NTB enligt VG.

Annons

Nya råd om skärmtid för barn

Guldvog är tydlig med att det norska hälsodirektoratet inte tycker att det är skadligt med skärmtid för barn, det gäller bara att det inte blir för mycket av det. För barn mellan två och fem år är det bättre att uppmuntra till fysisk aktivitet och social kontakt – samtidigt som skärmar kan hjälpa barn med lärande och digital kompetens. Det behöver finnas en bra balans, berättar Guldvog.

Bjørn Guldvog
Bjørn Guldvog, hälsodirektör i Norge. Foto: TT

Många barn tillbringar sina vardagar på förskolan. Det menar Guldvog inte ska hindra Norge att nå de nya råden och rekommendationerna.

– Vårt intryck är att förskolorna är bra på att aktivera barnen genom lek och fysisk utveckling. De yngsta barnen uppfyller alltså i många fall redan detta råd, säger han.

Annons

Norges nya råd bygger på WHO:s rekommendationer, men är något anpassade till Norge. Är barnet mellan ett till fem år rekommenderade man förut en timme fysisk aktivitet, nu är det tre timmar som gäller. För äldre barn, från sex år uppåt är rådet fortfarande en timmes fysisk aktivitet om dagen.

Men hur ser det ut i Sverige då?

Skärmtid för barn i Sverige

Folkhälsoinstitutet i Sverige rekommenderar att alla barn ska ha möjligheten att röra på sig, gärna flera gånger om dagen. För riktigt små barn kan det betyda en stund i babygymmet, träna på rygg- och magläge, medan för barn mellan ett och fem år handlar det mer om att utomhusaktiviteter, lek och spring eller utforskande av olika miljöer.

För barn mellan sex och upp till 17 år rekommenderar Folkhälsoinstitutet att de tre gånger i veckan ska ha så pass hög fysisk aktivitet att de stärker muskler och skelett.

Flicka som håller på med dator
Tips! Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Därför kan det vara bra att ni gemensamt kommer överens om hur ni ska göra för att skärmtiden ska minska.

Det här kan du som förälder tänka på när det gäller skärmtid för barn

”Mamma, bara en liten stund till... Jag är inte riktigt klar än”. Ja, att som förälder säga nej till skärm kan ibland kännas som en stor utmaning – och fajt att ta. Känner du ibland oro över att ditt barn håller på med skärm för mycket?

Den exakta mängden skärmtid kan vara avgörande av många saker. Hur delaktig är du som förälder? Hur ser barnets liv ut i övrigt? Hur ser dina skärmvanor ut?

En annan sak att hålla fast vid är att all skärmtid inte är negativ. Det finns nämligen studier som visar att det kan finnas vinster med digitala verktyg – att det är viktigare vad barnen tittar på än hur länge de gör det.

familj leker med skärm
Men tänk på! Balans är viktigt. Om ni märker att barnet inte klarar av sin vardag utan en skärm gäller det att vara uppmärksam och försöka bryta mönstret.

Foto: TT

Källa: VG.no, WHO, 1177.se

Annons