En del av

Separerade föräldrar? Så gör ni jul och högtider bra för barnen

10 dec, 2020 
Lovisa Svedlund
mamma och barn på jul
Under julhelgen blir våra relationer ofta närvarande – även för barnen. Hur gör man så att högtiden blir bra för dem även om ni som vuxna har separerat?
Psykologen Livia Ortiz ger sina bästa tips.
– Var tydlig med att det är tillåtet känna sig ledsen över hur det är, och att det är okej att sakna den andra föräldern, säger hon.
Annons
Våra topp 5 teckande DisneyfavoriterBrand logo
Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter

Hur gör man så att julen blir bra för barnen om man är skilda eller separerade? När man gått igenom en separation kan det ligga många känslor av sorg eller ilska hos föräldrarna – särskilt om det skett nyligen.

Oavsett om din situation är ny eller inte kan det komma upp frågor om hur man gör det bäst för era gemensamma barn under högtider som jul och nyår, säger psykologen Liria Ortiz till Motherhood.

– Ofta är det bästa om man kan ge barnen tydliga besked om vad som kommer hända under högtiden, och gärna i god tid. Barn kan anpassa sig snabbt men det som väcker oro är när man inte vet vad som ska hända, säger Liria Ortiz.

Liria Ortiz, psykolog
Liria Ortiz, psykolog, tror på att var konkret och tydlig med barnen om hur julen blir nu.

– Man kan förstå om föräldrar inte vet hur de vill göra själva, speciellt om de är nyseparerade. Men försök komma överens om i god tid hur ni kommer dela upp och fira högtiden.

Annons

Jul med skilsmässobarn – kort och konkret förklaring

Det blir enklast för barnet om du kan ge en kort och konkret förklaring till varför ni har bestämt att det ska bli just såhär under högtiden, menar psykologen.

Kan man vara tydlig och enkel är det bäst.

– Till exempel säg: "Nu kommer vi inte fira tillsammans det här året. Som ni minns bråkade vi med varandra och det var inte roligt för oss och inte heller för er. Vi båda älskar er men vi vill inte vara tillsammans längre, så nu är det såhär istället".

– Sen oroar man sig såklart för hur barnen kommer reagera. Men då kan man också vara tydlig med att det är tillåtet att känna sig ledsen över hur det är och att det är okej att sakna den andra föräldern.

Beroende på hur moget just ditt barn är, kan du känna efter när det känns rimligt att barnet är med och bestämmer själv vart hen vill fira sina högtider. Men ungefär 15 år kan vara en bra riktålder, tycker Liria Ortiz.

Annons

Vad ska man göra om mindre barn säger att de hellre vill fira med den ena eller andra föräldern?

– Om det är småbarn måste man bestämma som föräldrar vad som gäller, tror jag. Om man ger tydliga besked kommer barnet inte alltid gilla det men man kan inte alltid få helt som man vill som barn. Ibland måste man kunna säga som förälder att just nu är det såhär, du får inte göra precis som du vill – och återigen ge den korta konkreta förklaringen.

– "När du är vuxen kommer du få bestämma men inte nu. Det är okej att du har en annan idé men såhär blir det", kan man också säga. Och om man vill: "Jag är ledsen att mitt beslut gör dig ledsen".

Kan du komma bra överens med ditt ex kan ni självklart också resonera er fram till en kompromiss, så att barnet är några timmar färre på ena eller andra stället till exempel. Men har ni vuxna svårt att prata med varandra som separerade är en tydlig uppdelning bra, så länge du vet att barnet har det bra hos den andra föräldern, tipsar psykologen.

Annons

Okej att vara ledsen

Samtidigt är det också viktigt att säga till barnet att inget ansvar ligger på honom eller henne att åka runt och sprida julstämning.

mamma med barn på jul, delad vardnad
Kan du släppa förväntningarna att jultraditionen blir bäst med en kärnfamilj blir det lättare.

Alla – både vuxna och barn – kan känna sig ledsna, arga eller någon annan känsla trots att det är julafton Det är helt okej och bra att säga till barnet.

– Det är viktigt att ge plats åt att man kanske kommer vara ledsen och att man inte behöver vara glad bara för att det är jul. Det är okej om man saknar den andra föräldern mitt i allt.

Som vuxen och nyseparerad kan man såklart också vara ledsen själv. Och även det är bra att vara ärlig med, menar psykologen.

– Låtsas inte du är glad när du inte är det. Man vill skydda sina barn men jag tror inte man hjälper dem alltid, de är kloka och märker om du har gråtit på toaletten till exempel. Då kan det vara lika bra att säga "Jag är ledsen och kommer gråta ibland fast det är julafton, men det är okej".

Annons

Nyskild? Så skapar ni nya traditioner

Ytterligare en sak man kan tänka på är att prata med barnet eller barnen om vilka traditioner man vill skapa nu.

Berätta att förändringar brukar vara svåra – samtidigt som ni nu har möjligheten att starta nya traditioner.

5 tips – fira jul som separerade

  1. Var ute i god tid med vad som gäller för barnen under helgerna. Berätta kort och konkret varför ni som föräldrar har bestämt att det är så.
  2. Hitta nya traditioner och gör barnen delaktiga i dem. Släpp förväntningarna på att julen bara blir bra och mysig bara om man är en stor kärnfamilj.
  3. Börjar ena föräldern tävla om att ge dyra julklappar? Försök att inte gå med på spelet, och om du kan säg bara "Vad fint att din mamma/pappa gav dig så fina saker".
  4. Första julen som skilda? Kanske vill ditt barn prata med andra barn som firar jul i separerade familjer. Leta efter chattgrupper på nätet eller titta på filmer om hur det kan vara.
  5. Har du en tonåring? Då kan det vara dags att fråga var hen vill fira jul själv. Det är dock alltid tillåtet att säga "Jag tycker det är mysigt när du är här och vill gärna ha dig här, men jag kommer inte tvinga dig om du hellre vill vara på det andra stället".

Tips från Liria Ortiz, psykolog

– Gör barnen delaktiga och fråga vilka traditioner de vill ha, säger Liria Ortiz.

Är det svårt att uppfylla barnens önskemål om ett stort julbord eller massor av julklappar? Var ärlig även med det menar psykologen. Det går bra att säga att "Vi har mindre pengar i år så det kommer inte bli exakt så".

Annons

Och istället får man gärna ge barnen alternativ, exempelvis genom att fråga vilka tre rätter ni tillsammans kan välja ut från julbordet som ni lagar det här året.

Kommer man med andra förslag brukar barnet vara förstående och acceptera det, säger psykologen.

– Problemet många gånger med traditioner är också att man har höga förväntningar och binder dem till klassiska bilder av vad familj är. Men försök se det själv, och förmedla till barnet, att det finns massa olika typer av familjer. En vuxen och ett barn kan själva vara en familj – och ha det bra på jul ändå. Här tror jag också att man ska vara försiktig med att säga att "När jag får en partner kommer det bli bättre, då kommer vi att bli en familj igen". Utan tänk att ni ska skapa bra traditioner här och nu.

Foto: TT

Annons