En del av

De 3 vanligaste orsakerna till att par väljer skilsmässa

19 maj, 2021 
Sandra Hiort
skilsmassa vanilga orsaker mm
Varför väljer så många par att skilja sig? Här är de allra vanligaste orsakerna.
Annons
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationerBrand logo
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

Det finns förstås många olika anledningar till att man som par väljer att gå skilda vägar. Kanske beror det inte på bara en sak, det kan vara flera olika orsaker som leder till att man skiljer sig.

Men när National Institutes of Health gjorde en undersökning bland skilda par, för att ta reda på de vanligaste orsakerna till att man skilde sig, så var det några svar som dök upp oftare.

De tre vanligaste anledningarna som paren angav som orsak till skilsmässan var följande.

1 Brist på engagemang

Att växa ifrån varandra, eller bara börja ta varandra för givet, är väldigt lätt hänt. Plötsligt vaknar man en dag och undrar vem partnern som ligger bredvid egentligen är och varför man håller ihop.

Man glömmer helt enkelt bort varandra och vad det var som gjorde att man en gång valde att leva tillsammans, för att en stressig vardag kommer emellan.

Annons

För att undvika det här så gäller det att påminna sig själv och varandra om varför man är ihop, vad som är viktigt. Att ge varandra tid och uppmärksamhet.

Och att inte sopa saker under mattan utan välja att diskutera även det som kan kännas jobbigt. Allt för att känna att man är ett team – som väljer att ta sig an livet tillsammans.

2 Otrohet

Det kan handla om både emotionell otrohet och fysisk otrohet. Båda kan skada ett förhållande precis lika mycket. Om ens partner väljer att vara med någon annan sviker hen ett förtroende och förstör vi-känslan.

Otrohet måste förstås inte alltid leda till skilsmässa. Men det kan ta lång tid att reparera äktenskapet och tilliten igen. Många väljer att bryta, istället för att ta sig an den processen.

Ibland beror otrohet på att en partner inte känner sig sedd i sin relation, eller andra problem. Kan man identifiera de här problemen, och tala om dem i tid, så kan det vara stor hjälp.

par väljer skilsmässa

3 Bråk och dålig konflikthantering

Att inte kunna kommunicera ordentligt med varandra, och därmed inte heller förstå varandra eller känna sig hörd i ett förhållande kan absolut vara dödsstöten för det. Bråk sliter på relationen och på dem som är i den, och man orkar till slut inte mer.

Annons

Att hitta bra sätt att kommunicera på är därför A och O i ett förhållande.

Fler orsaker till skilsmässa

Förutom att glida isär, otrohet och bråk så var det också många av de skilda paren som angav följande anledningar till skilsmässan:

  • Att de varit för unga när de gifte sig
  • Att de hade ekonomiska problem
  • Drogmissbruk

Sök hjälp i tid – för att rädda relationen

Att söka hjälp i tid är viktigt om man vill förebygga skilsmässa. Går det för långt är risken att ena partnern, eller båda, ger upp.

Att söka hjälp för att hitta bra sätt att kommunicera med varandra redan innan man gifter sig har också visat sig vara effektivt för att man ska hålla ihop längre.

Annons