Släpp mammakraven – 3 sätt att sluta klandra dig själv

Det är dags att sluta sträva mot att ständigt vara en "perfekt" mamma. Såhär gör du för att släppa kraven och sluta klandra dig själv.

Många strävar efter att vara en ”perfekt mamma”. Vare sig du har drömt om att bli mamma sedan du föddes, eller om graviditeten kom som en chock är den gemensamma nämnaren oftast att man vill axla den nya rollen perfekt.

Definitionen av perfekt är att vara felfri, alltså helt komplett och färdiglärd. Väldigt få, om ens någon människa på hela jorden är färdiglärd. Och faktum är att genom vår strävan efter perfektion som mammor, lär vi indirekt våra barn att allt annat än perfekt innebär ett misslyckande. Och det bygger inget självförtroende att ständigt känna sig som ett misslyckande, eller hur?

Med andra ord handlar inte moderskapet om perfektion, utan om att duga precis så som man är. Och vi lovar, din lägstanivå är hög! För du bryr dig om ditt barn och hur du är som mamma är viktigt för dig, annars hade du inte läst den här artikeln.

Om prestationsångesten har dig i ett stadigt grepp så är det dags att aktivt jobba för att må bättre. Här har vi samlat några tillvägagångssätt som gör det enklare för dig att känna att du duger som mamma.

3 sätt att släppa mammakraven

1. Inse att du inte kommer orka vara perfekt ett helt liv

Du kommer förhoppningsvis att vara någons mamma tills den dag du tar ditt sista andetag. Med andra ord, väldigt länge.

Därför är det lika bra att reda nu kapitulera inför perfektionismen och inse att du kommer att göra fel, säga fel saker och förmodligen tappa det totalt inför dina barn ett hundratal gånger under din livstid. För ingen orkar sträva efter perfektion under ett helt liv.

Slappna av, var i stunden och njut av tiden med dina barn. Den är viktigare än vilka kläder de bär, att ert hem är kliniskt ren och att det bli en hemlagad måltid enligt kostcirkeln även denna kväll.

2. Ta inte ditt barns åsikter personligt

Ett barn tycker och känner mycket, och ofta. MEN det handlar oftast inte om dig, utan är snarare deras sätt att växa och utvecklas. Ett barn testar gränser naturligt, det är ett sätt att lära sig vad som är rätt och fel. Det innebär att ditt barn i många fall kommer att tycka att din åsikt är fel, vad du än tycker.

När ett barn är frustrerat kan alla möjliga grodor hoppa ur munnen, för ett barns konsekvenstänkande är inte detsamma som hos en vuxen. De reagerar och agerar samtidigt. Med andra ord, det handlar om att låta ditt barn känna och tycka saker, men att samtidigt inte ta det alltför personligt.

Kanske minns du själv hur du ”hatade” dina föräldrar när du var i tonåren. När du inte fick gå ut mitt i natten eller sova över hos den där äldre flörten? Visst förstår du nu i efterhand när du är äldre att ditt hat var obefogat. Du kanske till och med kan sträcka dig så långt till att du är tacksam över att de satte gränser. Precis så måste du tänka kring dina egna barn också, de kommer att tacka dig senare.

3. Ta fram ängeln på axeln

Du älskar ditt barn oberoende av vad hen gör, eller hur? Så hur kommer det sig att du inte älskar och accepterar dig själv lika ovillkorligt? För att börja acceptera dig själv behöver du bli medveten om dina tankar. Varje gång du trycker ner dig själv och tanker någonting negativt om ditt moderskap kan du knäppa med fingret eller lyfta upp huvudet för att bli medveten om hur ofta du är kritisk mot dig själv.

Jobba aktivt med att ignorera djävulen på axeln och låt istället ängeln på din andra axel säga någonting bra som du har gjort idag. Det kan vara allt från att ha slängt in en tvätt i maskinen, inte balla ur när ditt barn skriker eller att ens gå upp på morgonen. Hitta dina ljuspunkter som mamma, vi lovar, dem är många!

Foto: TT

Mer läsning för dig
7 sätt att undvika att bränna ut dig som mamma
Så bränner kvinnor ut sig på hemsysslor – som män inte märker