Psykologens tips: Så kan du hantera oro för pengar under jul

oroad kvinna på jul
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid
Slå på ljud

För många föräldrar märks decembermånaden rejält i plånboken. Julklappar, resor och mat, det blir ofta många utgifter i samband med jul.

Kanske behöver du snarare än att spendera, spara på pengarna under julen? Du är inte ensam om du känner att pengarna inte räcker till för allt som man kanske önskar eller förväntar sig under högtiderna. Att inte ha råd med dyra julklappar är vanligt.

Men det går att släppa oro och stress för att julen kanske inte kan kan bli den drömmig (och dyra) tillställning som du hoppats på. Och med några enkla samtal kan du få barnen med på tåget vad som faktiskt funkar ekonomiskt för er.

Orolig för pengar i jul? 3 bra tips

Alla föräldrar vill skapa den där drömjulen för sina barn, men det kan vara lätt att känna att ekonomin och stressen kommer i vägen. Johannes Hatem, psykolog på Mindler, delar med sig tre bra tips för hur man håller sådana tankar på avstånd.

1. Umgänge och mys viktigast

Gemenskapen är viktigast. För små barn är nästan alltid det allra viktigaste att få vara tillsammans med sin familj. Tänk på att det viktigaste för en lyckad jul för ett barn inte är vare sig maten, utsmyckningar eller dyra presenter. Det viktigaste för barnet är att få vara med dig i lugn och ro och umgås och mysa.

2. Aktiviteter istället för saker

Be barnen skriva en önskelista utifrån aktiviteter ni kan göra tillsammans, istället för att enbart önska sig materiella saker. Försök hitta saker som både barn och vuxna tycker är roliga och lustfyllda, och som gör att ni tillbringar mycket tid tillsammans.

3. Vad är jul för er?

Prata om vilka förväntningar ni har på julen. Genom att be barnen beskriva hur en fin julledighet ser ut är det enklare att skapa en jul som ger betydelsefulla minnen och som ger återhämtning för alla.

Så släpp tankarna om dyra julklappar, det viktigaste är att ge ditt barn tid och närvaro. Låt barnen föreslå lekar, och locka sedan fram barnet i dig själv.

Foto: TT

Mer läsning för dig
16 julklappar till tonåringen – under 500 kronor
Delad vårdnad? Experten tipsar om hur ni firar jul på bästa sätt
5 sätt att hantera narcissister under julen

Utvald läsning