En del av

Slipp falukorvsfällan: 5 tips för nyttiga middagar

13 aug, 2014 
AvMalin Karlberg
Mamma i kök lagar mat med sitt barn.
Black kid feeding mother with cooking food in the kitchen; Shutterstock ID 712154488; Purchase Order: 123; Job: ; Client/Licensee: ; Other:
Klockan börjar närma sig 17 och middagsinspirationen är lika med noll. Då blir det lätt något snabblagat och onyttigt på matbordet. Här är tipsen som ger vardagsmiddagen en hälsomakeover!
Annons

Hunger, tidsbrist och dålig planering gör att det lätt blir snabba, enkla och inte särskilt nyttiga middagsrätter till vardags.

Den vanligaste svenska familjemiddagen består av falukorv och makaroner. På andra plats kommer korv stroganoff med ris. Dessa snarlika rätter innehåller mycket snabba kolhydrater och mättat fett – vilket många av våra mest populära middagsrecept har gemensamt.

Men det går att komma ur fällan med fantasilösa och onyttiga middagar, menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson, som vill inspirera till sundare matvanor med sin nya bok, “Hälsosam familj på 30 dagar”. Här är hennes bästa nyttiga middagstips!

1. Skriv en veckomeny

Småhandla inte varje dag utan planera veckans middagar i förväg. Låt alla i familjen vara med och bestämma vad menyn ska innehålla.

2. Våga prova något nytt

Dumpa makaronerna! Det finns mängder av spännande gryner, grönsaker och rotfrukter att experimentera med i gratänger och grytor.

Annons

3. Välj naturliga råvaror

Försök att begränsa mängden tillsatser ni äter genom att välja så “rena” matvaror som möjligt. Läs innehållsförteckningen och se speciellt upp dessa typer av tillsatser:

• Stabiliseringsmedel

• Förtjockningsmedel

• Emulgeringsmedel

• Modifierad stärkelse

• Färgämnen

• Smakförstärkare

• Aromämnen

• Salt, socker och sötningsmedel

• Klumpförebyggande medel

• Transfetter

4. Satsa på långsamma kolhydrater

Varje måltid behöver inte innehålla pasta, ris eller potatis. Testa att byta ut potatismoset mot blomkålsmos, att använda aubergineskivor istället för pastaplattor i lasagnen och att hyvla morötter och squash som substitut för tagliatelle.

5. Ge vardagsrätterna en makeover

Du behöver inte helt överge dina gamla favoriter, bara göra några justeringar. Byt ut pannkaka med sylt och grädde mot dinkelpannkaka med keso och bär och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i pajen och pizzan. Skippa tacoskalen och gör om fredagsmyset till en nyttig tacosallad, helst med egen tacokrydda utan socker.

Källa: “Hälsosam familj på 30 dagar” av Ulrika Davidsson

Foto: TT

Annons