Slipp vinterkräksjukan – 5 enkla tips

mamma och barn tvättar händernaSSS

Vinterkräksjukan är en av de vanligaste magsjukdomarna i Sverige. Men det finns sätt att slippa smitta. Vi listar hur.

Vinterkräksjukan orsakas av ett calicivirus och är väldigt smittsamt och kan spridas genom kontakt, mat och dryck. Kräks man mycket kan till och med viruset spridas genom luften. Det är därför inte så konstigt om hela familjen drabbas av eländet.

Se också: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-virus

2:28

Efter reklamen: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

(2:28)

5 tips på vad du kan göra för att inte drabbas av kräksjukan

Men vad kan jag göra för att skydda familjen från att drabbas av kräksjukan. Här är våra bästa tips!

1. Tvätta, tvätta, tvätta

Det låter kanske självklart men det går inte att säga det en gång för mycket. Var noga med handhygienen! Tvätta din (och barnens) händer efter toalettbesök samt innan och efter mat. Se också till att hålla handfat och tvättkranar rena och dra ett extra tag med trasan på dörrhandtag och toasitsen.

2. Se över handdukar och sängkläder

Ni har säkert en bra rutin när det gäller att byta sängkläder och handdukar, men under magsjuke-säsongen är det bra att vara extra noggrann. Ett tips är att låta alla familjemedlemmar ha varsin handduk, då är det större chans att ni klarar er.

3. Byt kläder

Att ha olika kläder hemma och på skolan är alltid bra. Se till att byta kläde när ni kommer hem, de kläder som varit på förskola och skola kan ni förvara i en korg som ni sedan plockar ifrån följande morgon igen. Smart va?

4. Undvik stora folkgrupper

I juletider blir förstås de här rådet svårt att ta till, men i den mån som går kan det vara bra att undvika att träffa mycket folk. Små barn eller äldre som smittas kan bli riktig sjuka.

5. Peppar, peppar ta i trä

Att svälja vitpepparkorn är ett populärt sätt att slippa kräksjukan på. Det finns inga direkta vetenskapliga bevis för att det fungerar men det kan bli en så kallad placeboeffekt. Man tror att det ska funka och så gör det det!

Foto: TT

Mer läsning för dig