En del av

Småbarnsfamiljen lyckades spara en miljon – utan höga inkomster

18 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
Privat
Att göra sig av med köpsuget är något av det bästa som hänt för trebarnsmamman Madelen Larsson.

Redan som 27-åringar hade hon och sambon Erik lyckats spara en miljon kronor till drömhuset – trots att de båda varit föräldralediga och jobbat deltid.

– Jag har ingen inre stress av att äga vissa saker för att vara inne eller se ut på en speciellt sätt för att duga, säger Madelen till Motherhood.
Annons
Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljonBrand logo
Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljon

Det började med drömmen om en nybyggd villa. En dröm som trebarnsmamman Madelen Larsson, 31, längtade efter redan när hon själv var barn.

– Jag förstod att det krävdes mycket pengar, därför började jag mitt vuxna liv med att leva sparsamt. Det är vanligt att ens utgifter ökar i takt med att inkomsterna ökar, och det innebär att beloppet att spara aldrig blir så stort trots högre inkomster.

Men hon och sambon Erik bestämde sig för att göra annorlunda, och inte börja konsumera mer när deras inkomster steg.

De gick från ett sparande på några hundralappar i månaden, vidare till ett par tusen. Inkomsten blev högre och till slut kunde de till slut spara upp mot 15 000 kronor i månaden.

Familjen Larsson


Madelen och sambon Erik

Tre barn, 10, 8 och 1 år gamla

Bor: Sandviken
Gör: Madelen jobbar som lärare, och med MIljonmålet på instagram och ett nytt bokprojekt. Erik jobbar med IT.

Följ: Instagramkontot Miljonmålet

Annons

– Vi hade nått miljonen vid 27 års ålder trots att vi varit föräldralediga, studerat och levt på låga inkomster flera år. Vi hade aldrig haft två fulla löner, ändå kunde vi spara ihop mycket pengar, säger hon.

Då hade paret också fått två barn – och senare kom ett tredje.

Famljens livsstil för att spara pengar

Så vad var hemligheten? Hur sparar man så mycket pengar utan höga inkomster?

En del av sparkapitalet kom från vinsten från en husförsäljning. Men merparten – 700 000 kronor – hade de sparat ihop genom sin livsstil.

Allra mest handlar sparandet om inställning till livet, att se att en livsstil utanför vissa normer är möjlig, säger Madelen.

– För att nämna några konkreta saker som ligger bakom att vi lyckades, så ser vi till att all vår konsumtion är behovsstyrd. Det innebär att vi aldrig köper saker som vi inte behöver.

– Vi köper också en hel del second hand av både ekonomiska och miljöskäl. När vi köper nyproducerat gör vi det av kvalité för att det ska hålla länge, då behöver vi sällan byta ut det. På så vis värnar vi om både miljö och ekonomi eftersom det blir billigare i längden, säger hon.

Annons

Kläder köper de antingen i andrahand eller till 50-70% rabatt, både till sig själva och barnen.

Brödrosten bytte familjen ut efter 13 år.

– När det kommer till maten så äter vi inte så dyr mat. Och vi följer butikernas erbjudanden och köper mer av det som är billigt. Vi ser till att fylla ut mycket mat med grönsaker, vår köttfärsås innehåller exempelvis hälften grönsaker, köttfärslimpa går att dryga ut med havregryn, pajer med mixade vita bönor i äggstanningen för mer mättnad. Det ger mindre kostnad men det blir också mer hälsosamt.

I sommar har familjen haft en lugn sommar, mest på hemmaplan.Privat

”De flesta kan spara mer än de tror”

År 2021 lyckades de köpa drömhuset, en nybyggd villa i Sandviken. Idag fortsätter de spara till investeringar, som solceller de installerade nyligen och en längre resa någon gång i framtiden.

Annons

De flesta kan faktiskt spara mer än de tror, säger Madelen.

– Om man har råd att gå in i matbutiken och köpa en läsk och chokladkaka utan att behöva räkna efter, då har man råd att spara pengar. Att spara pengar kan vara så lite som 50 kronor i månaden men också handla om betydligt större summor än så.

Så fort det är en liten summa pengar sparat så är det ett sparande. Tröskeln är inte högre än så, menar Madelen.

Vil inspirera andra

Hon och Erik har till exempel själva fortsatt spara, trots att de varit föräldralediga och jobbat deltid.

Under hösten gör deras billiga livsstil att Madelen kan jobba två dagar i veckan som lärare. Därtill ska hon också vara föräldraledig på 20 procent och arbeta 40 procent med instagramkontot Miljonmålet.

Både genom sina sociala medier och i ett pågående bokprojekt, jobbar hon för att inspirera andra hur man lever billigt.

– Jag insåg att det var så många som skulle kunna leva som oss, både ha ett rikt liv och spara pengar för att nå sina drömmar. Men problemet som jag ser det, är att många inte vet hur de skulle göra och inte ser någon annan livsstil än sin egen som självklar.

Annons

Här ville Madelen vara med och öppna upp synen för hur man kan leva och tänka kring konsumtion och pengar, säger hon.

– Jag vill också inspirera till att våga gå sig egna väg, drömma stort och faktiskt tro på att det är möjligt. Många följer strömmen utan att reflektera över vad de själva vill, jag önskar att fler vågade känna in vad hjärtat klappar för och ta sikte mot det.

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

Har blivit av med sitt shoppingsug

Hon har helt blivit av med sitt konsumtionssug säger hon. Något som ger en känsla av frihet.

– Ja, det är en stor frihetskänsla att inte dras till materiella ting i vardagen. Reklam, materiella saker och yta över lag är en stor distraktion för det som är viktigt i livet på riktigt för mig. När jag inte behöver jaga snyggare, bättre, nyare kläder, prylar och teknik spar de enormt med tid.

Annons

Att inte behöva jäkta för att passa in i samhällets mall sparar också känslomässig energi, förklarar Madelen.

– Jag har ingen inre stress av att jag behöver äga vissa saker för att vara inne eller se ut på en speciellt sätt för att duga. Det är en stor konsumtionshets i samhället som skövlar människors hälsa och välmående.

Idag jämför hon sig inte med andra, utan njuter av att hon medvetet tagit ett kliv åt sidan.

– Jag känner mig så fri i det! Jag behöver inte en stor välfylld garderob, den är väldigt minimalistisk och de flesta plagg var det många år sedan jag köpte in. Mina vinterkängor har jag exempelvis använt i 11år, de är fortfarande fina eftersom jag tar hand om dem.

4 rutiner i familjen Larsson

  1. Teknik används tills det är obrukbart.
  2. Hemmet förnyas sällan. När något måste uppdateras köper Madelen och Erik saker de verkligen gillar, som bidrar till ett tidlöst och trivsamt hem.
  3. Kläder köps på second hand eller på 50-70% rea.
  4. Maten drygas ut med både billiga och hälsosamma alternativ, som vita bönor i pajdegen och grönsaker i köttfärssåsen.
Annons