En del av

Mamman Anna, 36: Jag är inte ledig under mina ”barnfria” veckor

30 aug, 2023 
Hannah Bergroth
Tänker du att separerade föräldrar är lediga under sina barnfria veckor? Då tänker du nog fel. I några år levde mamman Anna Larsdotter, 36, varannan vecka-liv med sina tre äldsta barn och hon menar att det är helt tvärtom.
– Jag hade absolut ingen fritid, men väldigt mycket egentid, säger hon.
Annons

När två föräldrar väljer att separera är det många saker som behöver falla på plats. Dels det praktiska om hur alla ska bo, men även det känslomässiga – hur ska jag klara av att vara utan barnen vissa dagar? Det tar ett tag att landa.

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Anna Larsdotter, 36, har fem barn, varav tre är från ett tidigare förhållande. I fem års tid har hon levt varannan vecka-liv och menar att det i perioder varit tufft.

– Även om jag och barnens pappa var överens om separationen har det psykiskt varit jobbigt, säger hon.

Mamman om att ha sina barn varannan vecka

Att gå från att vara med sina barn alla dagar i veckan, till att försöka vänja sig vid en ny vardag där barnen inte alltid är med kan ta tid. Det sägs att man med tiden vänjer sig.

Annons

Även om Anna haft det så här under många år, är det något hon fortfarande har svårt med.

– Det är jättejobbigt. Jag borde ha vant mig, men varannan måndag när barnen lämnar mig för att flytta till sitt andra hem, blir jag väldigt låg och omotiverad.

Anna Larsdotter
Idag lever Anna i relation med de två yngsta barnens pappa.Foto: Privat.

Efter tre till fyra dagar utan barnen blir saknade så pass stor att Anna ofta väljer att ringa dem.

– Jag låter dem prata om vad som helst och det gör jag för att få höra dem och visa att jag alltid finns här.

Jobbar mer under sina barnfria veckor

Under de år Anna levde ensam försökte hon sysselsätta sig på olika sätt under de barnfria dagarna. Hon jobbade längre dagar för att kunna använda flextid när barnen var hos henne.

– För att jag skulle hinna med hämtningar, matlagning och läxor var jag tvungen att arbeta kortare dagar.

Annons

– Och de veckor barnen inte var hemma hos mig jobbade jag mer timmar och uträttade alla ärenden, städade och tvättade ikapp. Jag hade absolut ingen fritid, men väldigt mycket egentid.

Anna menar att även om en förälder har sina barn varannan vecka behöver det inte betyda att man är mer ledig än de som har sina små på heltid – det är snarare tvärtom.

Hon förklarar att barnen alltid är hennes, även de dagar som de är hos sin pappa.

– Jag har valt att inte lägga mig i vad de gör under ”papppa-veckorna”, men allt som rör exempelvis rör skolan, vården, aktiviteter och kompisar handlar ju om deras identitet och behov oavsett om det är min eller pappas vecka.

Vill vara en närvarande förälder

Att leva med barnens andra förälder är inte alltid helt lätt, och det kommer säkert situationer och dagar när man börjar tänka tankar om hur det skulle vara att leva varannan vecka-liv.

Anna säger att det inte finns några fördelar med det. Hon förklarar att det enda positiva med varannan vecka är att det är bättre än att exempelvis leva som ensamstående förälder på heltid.

Annons

– Som ensamstående varannan vecka kunde jag ju ändå ”kompensera” för att få ihop pusslet. Det var då jag gjorde alla måsten och förberedde för att barnen skulle komma.

– Däremot så vill jag som förälder vara närvarande hela tiden för att följa mina barns upp- och nedgångar. Barnen är ju alltid mina – även de dagar de inte är hos mig.

Tror du att barnen påverkats av att vara hos dig och sin pappa varannan vecka?

– Jag vet inte, men jag tror inte det är nyttigt för dem att vardagen skiftar så med helt olika liv varannan vecka.

Hur menar du?

– Även om jag finns tillgänglig på telefon så har mina barn ett annat tankesätt när de är hos pappa. De skiljer väldigt mycket på ”pappas” respektive ”mammas” vecka på flera olika sätt.

Foto: TT/privat

Annons