En del av

Sofi Fahrmans egna ord om förlossningen

07 sep, 2022 
Redaktionen Motherhood
sofi fahrman
För några månader sedan blev poddaren och ELLE-profilen Sofi Fahrman mamma för andra gången. Nu berättar hon för första gången om förlossningen – som inte alls blev som hon hoppats.
Annons

För vissa känns dagarna till BF otrolig lång. Du har tid att förbereda dig, fundera på förlossningen och hur tiden efteråt kommer att bli. För andra kan det vara helt precis tvärtom – att allt händer för snabbt så varken kropp eller knopp hänger med.

Under våren berättade journalisten, influencern och ELLE-profilen Sofi Fahrman att hon och mannen Filip Engelbert väntade sitt första gemensamma barn.

”Känner så mycket kärlek och tacksamhet”, skrev hon på Instagram i början på april. Hon avslöjade inte när bebisen var beräknad.

Se också: 10 tecken på förlossningsdepression

10 tecken på en förlossningsdepressionBrand logo
10 tecken på en förlossningsdepression

Några veckor senare, i mitten på juni, lade hon ut en Instagram-post där hon berättade att paret hade fått en son.

”Små fötter lämnar stora avtryck. För två veckor sedan kom vår kära son. Han valde att överraska sina föräldrar med en tidig entré”, skrev hon i samband med bilden.

Annons

Bilden Sofi lade upp i samband med sonens födelse.

Det händer att barn föds före graviditetsvecka 40. Upp emot 6% av alla barn som föds i Sverige föds innan den 38e graviditetsveckan.

Sofi avslutade inlägget med att skriva:

”Idag firar vi 14 dagar med vårt lejonhjärta och önskar sjukhuspersonalen glad midsommar. Och samtidigt passar jag på att önska er en glad sommar, en sommar då jag kommer lägga all min energi på familjen så jag tror inte att vi kommer ses här inne så mycket. Tills dess, all kärlek från oss”.

Det var länge tyst från familjen Fahrman-Engelbert, men nu – efter nästan tre månader väljer Sofi att kommentera förlossningen för första gången.

Sofi Fahrmans egna ord om förlossningen

Tillsammans med Tove Nordström och Klara Doktorow driver Sofi den snackiga podden Trettio plus trevar där väninnorna pratar om allt från aktuella händelser och politik till föräldraskap och gemensamma intressen. Nyligen släpptes det första avsnittet inför hösten där Sofi kommenterar det hon och maken varit med om.

Annons

Avsnittet inleds med att Tove frågar om Sofi vill säga ett par ord om orsaken till poddens paus.

”Ja, absolut. Anledningen till det här långa uppehållet är för att jag fick en son som var så alldeles lika nyfiken som jag på livet, så han tyckte att det var skitråkigt att ligga kvar i min mage, och gjorde då en väldigt tidig entré – vilket resulterade i att vi har tillbringat hela sommaren med honom tillsammans på sjukhus, säger Sofi och fortsätter:

”Han är nu, allt är okej och han är förbi fullgången tid, alltså passerat 'Due date'”

Tove kommenterar att han är en liten krigare som sin morsa.

”Ja, jösses vad han är det, vi var tillbaka på Huddinge sjukhus idag precis innan inspelningen, och det kändes ju så vansinnigt overkligt att gå i korridorerna som man typ ser som sitt andra hem nu. Där har vi den där målningen, Pressbyrån där vi åt lunch varje dag.”

Tove undrar om det blev något pulspåslag eller om Sofi kunde känna att det var härligt att sjukhuset inte var hennes hem längre. Sofi svarar:

Annons

”Så fantastiskt att kunna välja att åka därifrån och inte rulla ner till Flemingsbergs centrum och handla mat. Det tog mig två veckor att hitta till avdelningen där vi bodde.”

Sofi menar att hon inte har landat i händelsen själv och att det blir svårt att prata om det. Hon vill understryka att det nog kommer ta ett tag att processa det som hänt.

Hon vill dock hylla vården och all personal.

”För alla som känner någon som jobbar på Neo intensiven Huddinge eller Danderyd ge dem en extra kram. Herregud vilken fantastisk sjukvårdsupplevelse. I liksom empati, kunskap, proffsighet, engagemang, medmänsklighet, värme. På det planet har det varit helt ljuvligt.”

Sofis Instagram-uppdatering efter förlossningen.

”Det finns ett före och efter, särskilt efter den här sommaren”

Den som följt Sofi länge vet att hennes första förlossningen inte heller blev som hon drömde om. Även det kommenterar hon i podden.

”En annan rolig tanke som jag skrattade åt veckan efter, att jag skulle ta revansch från min förra födsel. 'Nu kommer du få det bra Sofi du kommer få föda i Sverige allt kommer gå bra'. Man tar så många saker för givet, jag visste inget om neonatalvård eller att vara prematurförälder – det var inte ens med på listan över vad jag oroade mig över.”

Annons

Att föda ett barn flera veckor för tidigt blir för de flesta ett stort trauma. Sofis andra poddkollega Klara frågar om det ingår något samtalsstöd i vårdprogrammet för föräldrar som får prematurbarn.

”Det gör det absolut, ganska från start så var de och knackade på en försiktigt. Man hoppas att de som hamnar eller är i det här nu tänkte på det så mycket när jag kom tillbaka dit idag. Här ligger det någon, där vi var när vi stötte på föräldrar som varit där i 97 dagar. Vissa resor är jättelånga och vissa är lite kortare. Snart kan man vara ett exempel på att det gått bra.”

Sofi menar att det är svårt att kicka igång höstens första poddavsnitt med att prata om sommaren.

”Att gå från det som varit mest psykiskt och fysiskt påfrestande jag gjort, till att podda och vara med i en reklam. När kan man sätta på start igen? Det kan man inte och det kan jag inte, men jag gör så gott jag kan. Det här samtalet med er ger energi och det är bra att göra något man gjorde innan. Det finns ett före och efter särskilt efter den här sommaren”, säger Sofi.

FOTO: TT/Instagram

Se också: Motherhood intervjuar förstföderskan Lisa Segerson om förlossningskrisenBrand logo
Se också: Motherhood intervjuar förstföderskan Lisa Segerson om förlossningskrisen
Annons