Sofia: Så här löste jag vardagen som ensamstående mamma
Som två är det kanske lättare att få vardagen att gå ihop. Man kan dela på hämtningar, lämningar och andra bestyr som behöver göras i det som kallas familjeliv.
Som ensamstående behöver det inte vara svårare – man lär sig vad som funkar och hur saker och ting ska skötas för att det ska bli så enkelt som möjligt. Det viktiga är att man låter det ta tid, så småningom hittar alla pusselbitar sin plats.
Men hur löser man vardagen och hur får man allt med jobb och småbarnsliv att gå ihop?
Under några år levde mamman Sofia Almgren, 36, som ensamstående till två barn. Hon menar att det var en stor omställning att gå från att vara två föräldrar till att ensamt ansvara över barnens välmående, men nu med lite distans ser hon erfarenheten som värdefull.
– Jag växte som mamma, men även som person, säger hon.
Tvåbarnsmamman om att var ensamstående
Sofia och barnens pappa levde i en relation när barnen var riktigt små. Föräldrarna delade på alla sysslor och Sofia var van att ibland kunna få till den där egentiden som hon tycker är så viktig.
När Sofia och pappan valde att separera blev hon i princip ensam med barnen på heltid – och plötsligt dök det upp utmaningar. Sofia berättar:
– De största utmaningarna var att få tiden och sig själv att räcka till. Att vara en närvarande förälder, arbetstagare och kollega och samtidigt få tid för sig själv för återhämtning var svårt.
– Jag hade ingen familj i närheten som kunde avlasta så att jag kunde gå på föräldramöten, bio eller som kunde stötta in vid exempelvis vab.
Sofia berättar att hon löste det på flera olika sätt. Hon började med att byta jobb. Tidigare hade hon haft ett med obekväma arbetstider, men hon hade turen att hitta ett nytt där hon förväntades jobba 7-17 och var tredje helg.
Det andra hon såg till att göra var att skaffa sig ett kontaktnät med andra ensamstående.
– Där kunde vi hjälpa varandra så att det blev möjligt att gå på möten, vabba och få egentid. Jag hittade även en äldre kvinna som fungerade som extramormor till mina barn under en period.
Varför funkade det här för din familj, skulle du säga?
– Jag tror att det var för mina barn är väldigt sociala och de flesta av de som fanns i nätverket var människor vi kände från förskolan och skolan.
”Nätverket är fortfarande viktigt och något vi tar hjälp av”
I två och ett halvt år levde Sofia som ensamstående. Idag är hon i en ny relation och familjen har vuxit med ytterligare ett barn och ett par bonusbarn.
– Nu har jag en vardag där vi återigen är två vuxna som kan dela på ansvaret och ge varandra egentiden som en som förälder faktiskt behöver, för återfå den energi som behövs för att vara en så bra förälder som en kan vara.
Men trots att hon lever i en ny relation är nätverket hon skaffade sig fortfarande en del av hennes liv.
– När jag och barnen av andra anledningar är ensamma, som exempelvis om min sambo är borta på tjänsteresor, är nätverket fortfarande viktigt och något vi tar hjälp av.
– Och jag hjälper fortfarande ensamstående i mitt nätverk, igår hjälpte jag en ensamstående mamma att köra hennes barn på en aktivitet.
Hur ser du på att vara ensam med barnen idag?
– På ett helt annat sätt. Innan jag var ensamstående var det en mardröm att vara ensam med barnen under längre perioder. Nu är det helt tvärtom!
Vad vill du säga till den som precis blivit ensamstående?
– Att bli ensamstående är skrämmande, men vi är starkare än vi tror och med en tro på framtiden och en vetskap att barnen växer upp och snart klarar sig mer och mer själva så tar man sig framåt, säger Sofia.
Nybliven ensamstående? Sofia ger 3 tips
1. Sträck ut en hand, våga skriv det där inlägget i den lokala Facebookgruppen om att du söker hjälp eller efter andra i samma situation.
2. Minsta motståndets lag! Det behöver inte vara perfekt hemma, barnen far inte illa av att äta gröt till middag.
3. Glöm inte bort dig själv! Ge dig själv en klapp på axeln och tala om för dig själv hur bra du är.
Foto: Privat