En del av

Sofie, 33: Mitt knep för att det inte ska bli bråk i affären

10 mar, 2023 
Hannah Bergroth
barn som vill köpa leksak i butik
Att ta med barnen till butiken kan vara stressigt, svettigt och ett test för tålamodet. Många önskemål om att köp något, stort som smått – känner du igen? Tvåbarnsmamman Sofie Zäll, 33, har hittat ett sätt som gör att det sällan blir några bråk när hon handlar med barnen.
Annons

Det är inte så konstigt att barnen vill köpa allt de ser. Glass, vindruvor, leksaker, en ny tandborste – ja, det finns ju SÅ många roliga saker som ser så goda och spännande ut.

Men hur gör man för att minimera tjat och bråk och istället få den där mysiga och härliga stunden i affären tillsammans?

Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips härBrand logo
Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips här

Tvåbarnsmamman Sofie Zäll, 33, hör till dem som gärna tar med sina döttrar när hon ska storhandla.

– När det gäller den yngsta är det är bara att se till att hon fått mat och ny blöja så är hon nöjd ganska länge. Jag skulle säga att den största utmaningen med att ha med stora barnet är att hon kan bli uttråkad ifall vi är länge i affären, berättar Sofie.

Mammans knep: Så gör jag för att det inte ska bli bråk i affären

Just nu är Sofie föräldraledig, vilket gör att hon ofta passar på att göra ärenden eller handlar medan mannen jobbar och äldsta dottern är på förskolan.

– Det har blivit så för att vi ska ha mer tid till roligare saker, säger hon.

Sofie Zäll
Sofie Zäll, 33, tror att hennes knep funkar från att barnet är några år tills att det är vuxen.

Men visst kommer det dagar när Sofie behöver ta med sig båda barnen till butiken.

Som för många andra föräldrar har även Sofie erfarenhet av att hennes dotter så himla gärna vill köpa något, men genom åren har Sofie lärt sig hantera dessa situationer på ett rätt så inspirerande sätt.

Annons

– Jag försöker så gott som alltid bekräfta det som min dotter säger, och alltid svara så ärligt jag kan. Om hon ser något hon vill köpa eller vill ha, svarar jag sällan med bara ett ”nej”. Jag tänker att det är bättre om vi pratar om det och diskuterar hennes önskemål.

Hur gör du det?

– Det gör jag genom att svara att jag också tycker saken hon hittat är fin. Ibland nöjer hon sig med det och vi går vidare, men det händer att hon inte ger sig. Då gäller det snabbt att tänka ut om vi ska köpa eller inte.

– Visst händer det att hon får sin vilja igenom också, men då har jag bestämt mig för det innan vi ens gått in i affären.

Sofie menar att för henne är det viktigt att hon som förälder står fast vid sin åsikt och inte ändrar sig bara för att dottern tjatar.

”Man kommer långt med att tänka 'hur vill jag bli bemött?'”

Barn är smarta och det är inte sällan de läser av och lär sig hur vuxna fungerar. Men att prata med barnet, argumentera och få barnet att lyssna – är det verkligen så enkelt?

Annons

Sofie menar att det är en svår fråga, hon har inte funderat så mycket på vad som gör att just det här fungerar så bra för just henne och hennes familj. Hon brukar tänka att hon bemöter barnen på samma sätt som hon själv önskar.

– Jag tycker det är viktigt med kommunikation, ärlighet och att bli bekräftad. Så då tänker jag att mina barn nog vill bli behandlade på samma sätt, säger Sofie och ger exempel:

– Om jag skulle fråga min sambo om vi kan köpa hem pizza och han bara svarar ett bestämt ”nej!” och inget mer skulle jag bli väldigt ställd och undra varför han svarar så.

Sofie säger att bara för att hon hittat ett sätt som fungerar för henne och familjen, betyder det inte att det passar andra familjer. Alla är olika och alla föräldrar gör det bästa de kan i den situationen de är i.

– Men jag tror man kommer långt med att tänka ”hur vill jag bli bemött?”och att jobba mot att bemöta sina barn på samma sätt, avslutar hon.

Foto: TT/Privat

Annons