En del av

Efter så länge kan föräldrar förvänta sig att få sova gott igen

16 jan, 2023 
Hannah Bergroth
mamma barn sover
Så fort man blivit förälder är sömn ett hett samtalsämne.
Vissa kanske påverkas mer än andra när sovtimmarna blir färre – men hur länge tar det tills man kommer ikapp med sömnen? Läs här vad forskningen visar.
Annons

För småbarnsföräldrar är sömn ett ständigt samtalsämne. Hur många timmar ska bebisen sova mellan matningarna? När börjar hen sova hela nätter? Och den största frågan: när ska föräldrarna får sova en hel natt?

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Som det är med det mesta är det olika för alla. En del föräldrar får sova ostört flera timmar i sträck medan andra är uppvaken nästan mer en regel än undantag. När det känns som jobbigast kan det vara bra att försöka påminna sig själv om att tiden med en liten bebis är speciell. Det många saker som ska falla på plats (där rutiner med mat och sömn är en av dem) och det kan – och FÅR – ta tid.

barn sover på mammas bröst
Ett barn som sover i famnen är bland det mysigaste som finns.

Sömnbrist hos föräldrar

Barnets sovrutiner brukar förändras ju äldre barnet blir, och trots att det förhoppningsvis blir till det bättre påverkas ändå föräldrarna.

Annons

I tidigare forskning som gjorts har man sett att föräldrar förlorar minst 44 dagars sömn under det första året som förälder, och om man tittar bakåt i tiden är det mammorna som påverkats mer än papporna. En av orsakerna kan vara att män tar inte ut föräldraledighet i lika stor utsträckning som kvinnorna.

Enligt statistik från Försäkringskassan var det år 2016 mammorna som tog ut cirka 75 procent av de utbetalda föräldrapenningdagarna medan pappor tog ut cirka 25 procent. 2020 hade mammornas andel av dagarna sjunkit till cirka 70 procent och papporna ökat sitt uttag till cirka 30 procent.

Männen tenderar alltså att gå tillbaka till jobbet tidigare och kanske har därför ”rätt” till att få sova om nätterna. Dock har de inte lika stor chans till återhämtning eller vilostunder på dagarna som kvinnorna, som är hemma.

Studie visar: mammors sömn påverkas mer

Den digitala föräldrasajten Fatherly skriver att det kan ta upp till sex år innan nyblivna föräldrar får njuta av en ostörd natt. De menar att trots att barnet blivit äldre finns det ändå andra saker som kan störa under natten. Barnet kan vara i en utvecklingsfas, ha mardrömmar eller vakna upp sjuk mitt i natten. Det, i kombination med störningar av den normala dygnscykeln under en längre tid, kan resultera i att barnet och föräldrarna drabbas av sex år av dålig sömn.

Annons

Fatherly hänvisar till en studie som är gjord av University of Warwick i England. Forskarna hade följt med 2 541 mammors och 2 118 pappors sömn under sex år. Deltagarna hade berättat när deras första, andra och tredje barn var födda samt hur de sov på helger och vardagar på en skala från 0 till 10.

Det visade sig att kvinnor upplevde mest sömnförlust under sitt barns första år, med en 1,7-punkts minskning av sömnkvaliteten efter sina första barn, och ytterligare 1 poängs minskning för varje efterföljande barn. I genomsnitt förlorade mammor cirka 40 minuters sömn per natt under det första året, och under de första tre månaderna förlorade de över en timme.

Pappor förlorade bara 13 minuters sömn per natt under sitt första år av föräldraskap. Även om de förlorade mindre sömn, såg man att det tog upp till sex år för både män och kvinnor att återgå till sina normala sömnscheman efter att de fått barn.

mamma vilar på golvet med sitt barn
Hur sov du inatt, mamma?

För lite sömn påverkas oss

Sena kvällar, flera uppvak under natten och tidiga morgnar. Bristen på sömn är nog det som är mest slitsammaste med att vara småbarnsförälder, men trots det är det ändå viktigt att försöka få till några timmars vila under dygnet.

Annons

Under tiden du är vaken har du varit med om många saker. 1177.se menar att sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta alla intryck som du fått under tiden varit vaken. Det är tack vare sömnen som du lättare klarar av stress och påfrestningar.

Vuxna klarar sig på mindre sömn i perioder, men om sömnbristen håller i sig för länge kan det bli direkt skadligt.

Sover ni dåligt hemma? 3 tips för att få till bättre sömn

1. Rutiner. Det sägs att människan lär sig av upprepning, därför kan det vara bra att ha snälla rutiner när barnet ska sova. Bad, kvällsmjölk, massage och mys i sängen. Gör det som funkar för er.

2. Fundera på dagen som varit. Mycket intryck kan göra både dig och barnet överstimulerad – och kan påverka sömnen negativt.

3. Kom ihåg närhet. Nyfödda barn älskar närhet och sover oftast som bäst i famnen eller på brösten. Även större barn kan behöva ha sin förälder nära ibland, så passa på att sova bredvid varandra.

Foto: TT

Annons