Soraya Lavasani i Ett snack med: "Sömnbrist blandas med asgarv, trots och pusskalas!"

Soraya Lavasani

Vi är vana att se henne om morgnarna i morgonsoffan på TV4, och när Soraya Lavasani inte kliver upp klockan 03 tar hon gärna sovmorgon tillsammans med barnen Bianca, 4 och Winston, 1,5. Hon är också ofrivilligt i hetluften då hon blivit utsatt för hatbrev, men menar ändå att “hat alltid vägs upp av kärlek och snälla människor”
TV: Se 5 saker om Soraya Lavasani du kanske inte visste
0:59

Efter reklamen: TV: Se 5 saker om Soraya Lavasani du kanske inte visste

(0:59)

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hemma hos tvåbarnsmamman och programledaren Soraya Lavasani.

Hej Soraya, hur mår du?

— Just idag mår jag toppen. Jag och min man har firat femårig bröllopsdag genom att sova borta och utan barn för första gången på typ två år. Halleluja!

Soraya Lavasani

Familj: Make Ralph Lavasani och barnen Bianca och Winston Lavasani, 4 och 1,5 år.

Gör: Journalist på TV4, programledare för Nyhetsmorgon måndag-onsdag ihop med Martin Järborg.

Bor: Bostadsrätt i Bandhagen.

Följ: @sorayalavasani.

Härligt med en liten verklighetsflykt. Hur ser annars vardagen ut hemma hos er?

— Vår vardag ser väldigt olika ut beroende på vilken dag det är eftersom jag jobbar så knasiga tider måndag till onsdag. Men de dagarna är livet verkligen styrt av rutiner för att vi ska få ihop det.

En annan förutsättning är att maken Ralph kör racet när Soraya sitter i morgonstudion.

— Min man sköter hela morgonruljansen när jag är på jobbet. Efter mitt skift brukar jag träna en sväng och sen hem för att hinna sova lite innan jag hämtar barnen. Sen roddar jag två barn samtidigt som jag ska hänga med i nyhetsflödet och ha möte med min programledarkollega Martin och vår redaktör. Och när min man kommer hem från jobbet sätter jag mig vid datorn och förbereder morgondagens program. Sen stupar jag i säng alldeles för sent och väcks av larmet klockan 03, berättar Soraya.

Det låter som hektiska dagar?

— Ja, är ganska så slut efter onsdagens sändning... Resterande veckodagar är betydligt mer harmoniska.

De dagarna blir det också desto mer tid till barnen Bianca, 4, och Vincent, 1,5.

Vilken fas i föräldraskapet skulle du säga att du befinner dig i?

– En rolig och krävande fas. Mycket sömnbrist blandas med asgarv, trots och pusskalas!

Så hur skulle du beskriva dig som mamma?

— Jag hoppas att jag är ganska påhittig och rolig. Jag leker ofta med barnen och uppmuntrar de till att använda sin fantasi – där är ju ALLT möjligt! Och så bjuder jag på mig själv, dansar i underkläder och gör pruttljud, det är alltid en succé!

Haha, så kul! Men vad tycker du är svårast med mammarollen?

— Svårast är att navigera i hur jag stärker mina barn och ger de en stark och sund självkänsla, känner ibland – gör vi rätt nu? Säger vi rätt saker eller borde vi göra annorlunda?! Det är ganska överväldigande att ha ansvar för två små människors liv och barndom.

Vad är det viktigaste du vill ge till dina barn?

— Att jag alltid älskar dem och finns där för dem oavsett hur arg eller irriterad jag är. Att jag också har fel och brister och jag är noga med att säga förlåt när jag brusat upp.

Om livet i offentligheten och hatbrev

Att vara en offentlig person har ju som bekant sina för och nackdelar. Nyligen fick Soraya ett handskrivet hatbrev hem i brevlådan vilket hon berättade om i sociala medier. I brevet stod bland annat nedlåtande kommentarer om hennes kropp. Men Soraya har med åren blivit luttrad och har inställningen att "hat alltid vägs upp av kärlek och snälla människor".

Som mamma och offentlig person hoppas hon att den sidan inte ska påverka hennes barn alltför mycket. Därför har hon börjat fundera två gånger innan hon lägger upp bilder på barnen på sociala medier.

— Min äldsta dotter visar jag inte på sociala medier med hennes ansikte, min yngsta är fortfarande så mycket bebis så honom har jag exponerat men kommer snart att sluta med det också. De har inte valt att vara offentliga och jag vill inte att vem som helst ska känna igen mina barn.

Hur hanterar du den här typen av påhopp?
— Jag kan absolut ta åt mig av elaka kommentarer även om jag hanterar det mycket bättre idag än i början av karriären. Oftast blockerar jag personerna men ibland ger jag svar på tal (även om det oftast är lönlöst). Beror lite på hur mitt humör är för dagen. Men generellt tänker jag: vilka små människor som tar sig tid att kommentera mitt utseende och min personlighet, de måste ha ett mycket händelselöst liv.

5 snabba med Soraya

Höst eller vår? VÅR!.

Teve eller träning? Träning (SEN tv).

Vabb eller vobb? Vobb blir svårt… kanske ska testa att sända nyhetsmorgon från sängen?!

Sovmorgon eller morgonsoffa? Morgonsoffa (även om det är väldigt skönt att få sova längre än till 03 när jag är ledig).

Mutor eller tjat? Hm, det blir först tjat och sen mutor på grund av att jag orkar inte höra min egen röst tillslut.

Foto: Instagram/@sorayalavasani.

Nyfiken på fler Ett snack med? HÄR hittar du alla underbara morsor vi har pratat med”

TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått
1:24

Efter reklamen: TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått

(1:24)

Mer läsning för dig
Klara Doktorow: ”Det är hemskt att längta efter ett plus”
Malin Wollin: ”Jag inbillar mig att jag har blivit mer tålig och förlåtande”
Artisten Mapei vill skapa från hjärtat: "Min son står som medkompositör"