Spara pengar till ditt barn – expertens tips på hur man gör

Shoka Åhrman sparekonom på Spp
3:08

Efter reklamen: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

(3:08)

Att kunna spara 100 000 kronor är stort för många, även om det sker över många år. Självklart har vi olika ekonomiska förutsättningar och för vissa låter det som en astronomisk summa att lyckas skrapa ihop 100 000 kronor tills dess att ditt barn blivit 18 år.

Oavsett hur stort mål du har med ett eventuellt sparande till ditt barn kan man ofta spara mer än man tror, menar Shoka Åhrman, sparekonom på Spp.

– I barnsparande är man långsiktig och har tiden på sin sida, det är väldigt positivt. Då kan man använda den så kallade ränta-på-ränta-effekten, säger Shoka Åhrman till Motherhood.

Shoka Åhrman är sparekonom på Spp.

Effekten kan kort förklaras som att ju mer du sparar, desto mer avkastning får du. Och på det du sparat plus avkastning, får du ytterligare avkastning, och så vidare.

Spara pengar till barn – så gör man

En annan bra sak med att ha lång tidshorisont när man sparar pengar till ett barn över flera år, är att du inte behöver försöka tajma och till exempel köpa och sälja fonder när marknaden är som mest förmånlig för det.

Att ge barnet en god känsla för ekonomi kan vara minst lika mycket värt som hundra tusen kronor på ett konto när de är 18 år.

Shoka Åhrman, sparekonom

Eftersom du ska spara i till exempel en fond över lång tid, gör det inget om den går lite ner och upp.

Tips när du sparar pengar till barn

Shoka Åhrman ger oss tre punkter att tänka på om du vill starta ett sparande till ditt barn. Checka av listan så är du helt redo att börja skrapa ihop mot de där 100 000 kronorna – eller så mycket som funkar för din ekonomi.

1. Hur mycket har jag/vi råd att spara?

Detta är en bra fråga att ställa sig först. Kan du lägga undan en del av barnbidraget? Eller rent av hela barnbidraget? Kan du med Shoka Åhmans spartips lite längre ner i artikeln spara in på vissa saker och skrapa ihop 50 kronor i månaden

kvinnor som planerar vid dator

Planera tillsammans hur och när ni vill att ert barn ska få pengarna.

2. Vilken sparform passar mig?

Du kan spara på sparkonto, i fonder eller aktier. Ett bra tips om du föredrar fonder är att att spara i en bred indexfond eller en global aktiefond. Då följer avkastningen samma svängningar som på börsen, och i den här typen av fond har du spridd risk.

Om du vill spara i fonder eller aktier kan du göra på några olika sätt, beroende på vad som passar dig och ditt barn.

  • Vill du ge barnet full access till pengarna när hen fyller 18? Då ska du starta ett sparande i barnets namn på ett investeringssparkonto. Pengarna på investeringssparkontot kan du placera i fonder och aktier och på 18-årsdagen får barnet full kontroll över pengarna.
  • Vill du bestämma över när och hur barnet ska få pengarna? Då kan du starta ett investeringssparkonto i ditt eget namn och själv bestämma när barnet får pengarna. Med fördel kan du då också skriva in i ditt testamente att dessa pengar ska tillfalla barnet.
  • Ett annat alternativ då du vill bestämma när och hur barnet ska få pengarna, är att göra barnspar i kapitalförsäkringar. Här är en fördel att barnet kan få pengarna om något händer dig, utan att det står i ditt testamente. I en kapitalförsäkring kan du också bestämma att pengarna till exempel ska gå bara till barnet och inte, exempelvis, behöver delas med hens eventuella sambo.

När man väljer i vems namn barnsparandet ska stå på är det viktigt att tänka på hur familjeförhållanden ser ut. Vad händer om man skiljer sig eller en av föräldrarna går bort? Vem är det som ska ärva det?

3. Oavsett hur lite eller mycket du kan spara – lär barnet om ekonomi

– Om du inte känner att du har råd, ge den bästa gåvan, ekonomis kunskap, säger Shoka Åhrman.

Även om du inte kan spara en krona till dina barn, kan du lära hur man gör när man sparar pengar, hur man kan tänka mer ekonomiskt för att få pengar över eller att det inte finns obegränsat med pengar på det lilla plastkortet som mamma har i plånboken.

Så småningom är det ju de själva som ska spara och skapa sig ett bra liv utifrån sina förutsättningar, säger sparekonomen.

– Att ge barnet en god känsla för ekonomi kan vara minst lika mycket värt som hundra tusen kronor på ett konto när de är 18 år.

Spartips för familjen

Med några enkla medel kan många familjer spara mer än de tror, säger Shoka Åhrman. Här är några tips värda att fundera på om du vill starta ett barnsparande – oavsett hur lite eller mycket pengar du tycker att du har.

  • Hur gör ni med presenter och julklappar? Kanske kan ni börja med att lägga ett antal kronor färre på dem varje år och sätta in en del av potten i sparande? Kan ni be om pengar istället för presenter till dopet? Eller kan mormor och morfars födelsedagspresenter vara en liten peng till sparandet och något lite billigare som fysisk gåva?
  • Vad kan ni köpa begagnat istället för nytt? Du kan spara flera hundralappar i månaden på att köpa begagnade bodys, tröjor, overaller och byxor på exempelvis tradera, blocket eller i säljgrupper på Facebook. Glöm inte heller bort de större inköpen som behövs – exempelvis kostar en barnvagn som använts av ett barn drygt hälften av en ny vagn. Har två barn använt den kan du få den för ungefär en fjärdedel av nypriset. På det här sättet får du pengar över som du kan spara.
pojke i barnvagn.

Har du svårt att få ihop till ett sparande? Kan ni istället spara i pengar på att till exempel göra större inköp som barnvagn, second hand?

  • Vissa kläder och prylar går också att hyra. Till exempel bilbarnstol som barnet ändå växer ur, eller skridskor.
  • Kan du själv skippa take-away-latten? 220 kronor i månaden motsvarar ungefär två lite billigare kaffe latte eller en riktigt lyxig latte varje vecka. Så packa termosen och ta med eget kaffe istället!

Så får du ihop 100 000 kronor till 18-årsdagen

Om du väljer att spara pengar på ett sparkonto där avkastningen inte är hög kan man räkna såhär (vi säger för enkelhelhetens skull att räntan/avkastningen är = 0)

  • Om du månadssparar 500 kronor på sparkonto varje månad, har du efter 18 år 108 000 kronor.

Om du istället sparar med högre avkastning på 8 procent i exempelvis fonder, där risken ibland är något högre, kommer du lite längre med ett lägre månadssparande. Då kan man räkna såhär:

  • Om du månadssparar 220 kronor med en avkastning på 8 procent varje månad, har du efter 18 år 100 000 kronor.

Foto: TT, Dan Coleman

Mer läsning för dig
16 föräldrar svarar: Detta är våra barns vecko/månadspeng
Dags för mammaledighet? Se svar på de 7 vanligaste frågorna om föräldrapenning