En del av

7 klockrena tips på hur familjer kan spara pengar

20 sep, 2022 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318
Hannah Bergroth
mamma barn gör mat och bild på spargris
När världsekonomin gungar kan det vara bra att se över sina inkomster och utgifter. Ja, det låter så tråkigt, men för en barnfamilj kanske det rent av vara nödvändigt. Låt dessa tips inspirera dig till att få pengarna att räcka lite, lite längre varje månad.
Annons

Nästan dagligen nås vi av nyheter om att allt bara blir dyrare och dyrare. Kostnader för boendet, uppvärmningen av huset och varor som mat och blöjor stiger. För många barnfamiljer märks det tydligt eftersom det blir mindre kvar på kontot när räkningarna är betalda.

Se också: 4 sätt att spara pengar genom att leva som förr

4 sätt att spara pengar genom att leva som förr
4 sätt att spara pengar genom att leva som förr

Men i en tid, när allt kostar allt mer, gäller det att vara kreativ. Kanske ni har något ni inte använder - och kan sälja vidare? Eller finns det andra åtgärder ni kan se över som automatiskt drygar ut månadskassan?

Här är några konkreta tips på hur ni på ett enkelt sätt kan spara pengar – oavsett om du är ensamstående, föräldraledig eller lever i en stor familj.

7 tips på hur en familj kan spara pengar

Smarta tips – toppen att testa reda nu!

Annons

1. Bli expert på planering

Vilken mat ni ska äta de kommande veckorna utifrån när affärer brukar ha specialpris eller bunkra toalettpapper och blöjor när de har erbjudande för medlemmar?

Föräldrar är redan duktiga på att ha koll, men att ligga steget före och planera – utifrån det man själv inte kan påverka, är ännu bättre. Att se sig själv som världens bästa planerare sparar både tid och pengar.

2. Låt andra hand komma i första hand

Nu, när second hand är tillgängligt för alla – oavsett var man bor, är det bra att bli påmind om fördelarna med att köpa eller sälja i andra hand. Prylar, leksaker, kläder, inredning – ja, ALLT går att hitta och sälja vidare.

Testa några månader och se hur mycket du sparar genom att shoppa på Blocket, Tradera eller i din lokala Facebook-grupp. När man väl börjat är det svårt att sluta, det kan vi nästan lova!

mamma och dotter kollar mobil
Tips! Låt barnen vara med när du kollar av de digitala second hand-affärerna. På det sättet lär de sig att man inte behöver köpa nytt varje gång.

3. Drick gott och billigt kaffe

För en småbarnsförälder är kaffe ett nödvändigt ont – oavsett om du pendlar till jobbet eller är föräldraledig. Visst, alla är vi värda den där latten från favoritfiket, men kanske det kan vara en vardagslyx du unnar dig endast en gång i veckan? De andra dagarna funkar säkert vanligt bryggkaffe i termos lika bra, eller hur?

Annons

Tips! Häll även överblivet kaffe i termos. Då hålls det fräsch och varmt under dagen.

4. Veckohandla på nya ställen

Det finns fördelar med att gå till samma mataffärer för att handla veckans mat. Du känner till miljön och vet var alla varor finns, vilket leder till att handlingen går smidigt och snabbt – du sparar tid.

Men har du koll på om det faktiskt är den billigaste affären du gör din veckohandling i? Testa att handla i en annan affär för att se hur mycket det blir – ibland kan det nämligen vara stor skillnad på slutsumman beroende på vilken affär det är.

mamma och son handlar
Tips! Skriv en handlingslista med det som behövs – och följ endast den.

5. Fixa och laga

Små tajts, din partners strumpor och sonens pyjamas. Nuförtiden, när nya kläder kan köpas billigt och skickas hem till dörren, är det så bekvämt att bara klicka hem när du upptäcker att något är trasigt.

Annons

Men kläder är sällan i så pass dåligt skick att de behöver slängas, oftast räcker det med att laga och fixa till ett litet hål.

Tips! Visst, det kräver lite av din tid, men varför inte passa på att lappa kläder medan du tittar på din favoritserie?

6. Se över era streamtjänster

Okej, med handen på hjärtat... Hinner ni titta eller lyssna på alla streamingtjänster som ni prenumererar på just nu?

Det händer ofta att man hoppar på något billigt erbjudande, men som efter några månader bara blir en onödig utgift. Se över vilka tv- och ljudbokstjänster ni har idag och välj att spara den nödvändigaste. Oftast använder barnen samma ändå.

Familj umgås i soffan
Tips! Låt barnen vara med och bestämma vilken tjänst de använder mest just nu. Efter ett tag kan ni byta till någon annan.

7. Fråga hur andra gör

Småbarnsföräldrar är experter på mycket – allt från hur de får till vardagspusslet på bästa sätt till att vara ekonomiska. Passa på att småprata med andra föräldrar och fråga hur de gör. Att låta dem dela med sig av sina bästa sparknep är antagligen de bästa tipsen du kan få.

Foto: TT

Annons