En del av

Ge god självkänsla? 5 sätt du lär barn att man inte behöver vara bäst

16 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
barn god självkänsla
Som föräldrar vill vi såklart att våra barn ska få en god självkänsla – och veta om att man inte behöver vara bäst. Men det kan kännas som en stor uppgift. Såhär kan du tänka och göra!
Annons

Att vara barn innebär att man har en hel värld att lära sig. Som liten ska vårt barn lära sig gå, prata, cykla och så småningom bli mer självständig. Senare kommer skolan med läxor, prov, glosor och kanske fritidsaktiviteter där det finns prestationskrav.

Så hur ska vi göra för att ge våra barn en självkänsla som gör utmaningarna hanterbara? Hur lär man barn att det helt enkelt är okej att inte vara bäst?

Se också: 6 varningssignaler på att ditt barn har svag självkänsla

6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänslaBrand logo
6 varningssignaler på att ditt barn har dålig självkänsla

Här är fem saker vi kan tänka på som föräldrar för att lära våra ungar att de duger precis som de är.

1. Se vilket barn du har

Om någon har sett säsong 4 av Bonusfamiljen på SVT kanske vi känner igen karaktären Katja, som faktiskt kanske glömt att se lite vem hennes son William blivit som tonåring. Katja tror att William älskar matte och fysik, men i själva verket vill han bli musiker.

Annons

Oavsett om du sett serien eller inte kan vi som föräldrar då och då behöva påminna oss om att checka in litegrann med vårt barn och kolla saker som: Vad gillar du att göra nu? Vad gör dig glad just nu

Genom att lyssna och uppmuntra vårt barn i sin egen person, lär vi henne eller honom att det inte finns någon förväntan om att uppfylla idéer som vi vuxna har om vad framgång eller lycka är. Istället lär vi – och visar vi – barnet att vi kommer älska barnet precis för den som hen är.

2. Bredda din bild av framgång

Vi lever i en tid då många saker mäts i siffror och på skalor – och där vissa kunskaper och egenskaper premieras över andra. I all välmening är det (precis som för Katja i Bonusfamiljen) lätt hänt att våra idéer om framgång ibland spiller över på våra barn.

Mamma och barn som gör läxor
Kan du visa ditt barn att hon eller han kommer duga för precis sina styrkor och svagheter kommer det öka självkänslan.

Kanske hade vi själva önskat att vi pluggat en viss sak, att vi blev bra på en specifik idrott eller inom ett estetiskt ämne? Men eftersom barn är unika individer kommer det hjälpa deras självkänsla om även vi som föräldrar försöker bredda vår syn på framgång.

Annons

Genom att visa för ditt barn att hen duger precis för det hen är bra på (och mindre bra på), kommer ditt barn lära sig att det är okej att inte vara bäst.

3. Pusha inte fram perfektion

Vi önskar såklart att vårt barn känner sig bra och omtyckt utan att prestera på ett speciellt sätt. Men bland kräver livet att vi gör prestationer och då är det skönt att ha en bra approach.

Ska ditt barn till exempel ha ett prov i skolan, spela kupp eller lära sig att knyta skorna? Då kan en bra sak att lära ditt barn vara att det duger att prestera en rimlig insats utifrån förutsättningarna. I både din och barnets bedömning av hur det gick kan man exempelvis ta in saker som: Hur viktig är den här uppgiften? Hur mår mitt barn? Vad har mitt barn mer att göra/prestera den här dagen eller veckan?

4. Värdera relationer

Med goda relationer omkring oss känner vi oss omtyckta. Ett av våra kanske viktigaste jobb som föräldrar är att lära vårt barn hur man bygger sunda relationer och sociala kunskaper. Genom att bara finnas där och visa ditt barn hur man älskar någon, hur man bråkar och blir sams eller hur man är snäll mot andra, har du gjort ett stort jobb för att stärka barnets självkänsla.

5. Applådera ett gott försök

Forskning om hjärnan visar att intelligens inte är något vi har i en viss mängd – utan kan bygga. Även du inte har några krav på att ditt barn ska prestera eller lära sig saker i en viss takt, kan det vara skönt att bära på den vetskapen i bakhuvudet.

Ditt barn kommer utvecklas alldeles utomordentligt även om hen inte är bäst i klassen eller lär sig att knyta skorna först. Ett gott försök utmanar också kunskaperna!

Foto: TT

Källa: Parents

Annons