Så ska du tänka inför ett livsavgörande beslut

kvinna vid vägskäl

Ett par gånger i livet ställs vi inför stora, livsomvälvande beslut. Det kan handla om uppbrott av olika slag: från en relation, ett boende eller arbete. I andra fall kanske man behöver bryta invanda mönster och välja en ny riktning i livet. Kanske funderar du på att försöka få barn, eller ett till barn.

Så hur ska man tänka inför stora beslut? Många gånger blir vi osäkra och villrådiga. Vi tar in vad andra säger, vad som förväntas av oss och tappar därför kontakten med vår inre kompass. I en artikelserie på temat "Svåra val" i DN uttalar sig psykologer och filosofer om konsten att välja rätt.

Anders Hansen: Så minskar vi barnens skärmtid

Anders Hansen: Så minskar du barnens skärmtid
1:19

Efter reklamen: Anders Hansen: Så minskar du barnens skärmtid

(1:19)

Slå på ljud

Att våga forma sitt liv

Stora val kan ofta kännas svåra och oåterkalleliga men vi kan också vända på det och se den kreativa, lekfulla aspekten av att kunna forma och välja riktning i livet. Psykologen Mimmie Willebrand menar att det är hjälpsamt att förstå möjligheterna i att våga påverka sitt liv genom aktiva val.

Mimmi Willebrand

Man kan också fråga sig vad som händer om jag inte väljer förändring, menar psykologen Mimmie Willebrand.

– Men för att kunna ta språnget måste vi ha tillit till oss själva och tillit till andra och livet. Vi måste tro att det på något sätt kommer att ordna sig trots att framtiden är oviss, säger hon till DN.

Många gånger försöker vi resonera oss fram till ett svar, vilket en annan psykolog, Claes Jonsson, menar är vanskligt. Då får vi bara andras syn på situationen. Först när vi vågar vända oss inåt händer det något som kan liknas vid en magkänsla.

– Det kan vara svårt att vända sig inåt och det är så tydligt när jag märker att personen hittar till sin egen inre känsla. När känslan väl är där så kommer orden och tankarna. Personen får så mycket information av känslan, säger Claes Jonsson till DN.

När våra val påverkar andra

Han liksom Mimmie Willebrand träffar klienter som stor inför stora val i livet. Ofta berör våra val och beslut fler än oss själva. Det kan vara barn, partner eller en kollega på jobbet. Väljer jag till exempel att växla ner och byta jobb ja, då får det givetvis effekter på familjeekonomin. Även vänner och släktingar kan påverkas av våra beslut. De praktiska konsekvenserna av ens val behöver alltså tas med i beräkningarna. I artikeln beskriver Mimmi Willebrand fyra olika delar att ta hänsyn till inför en valsituation. Det är fysiska behov, sociala behov, personliga behov och en människas värderingar.

Ett val behöver inte vara för evigt

Det är vanligt att känna att det val man fattar är för evigt, vilket gör beslutet snudd på outhärdligt att fatta. Då är det viktig att påminna sig om att livet är en pågående process.

– Det betyder inte att valet är betydelselöst, men det är oftast inte så att vi bestämmer oss för något och sedan är det så för evigt. Det finns nästan alltid andra vägar vidare, säger Mimmie Willebrand.

Källa Insidan/DN

Foto: TT

SE OCKSÅ: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Mamma, detta händer i mig när jag ser att du tar hand om dig
Experten: Här är 6 saker jag vill att du ska veta om anknytning
Pyssla om dig själv, mamma! 48 små vanor du enkelt får in i vardagen

Utvald läsning