En del av

Superföräldrar – premiär för ny talkshow på SVT

30 mar, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Samantha Coard och Lotta Borg Skoglund
Hur är livet som förälder till ett barn med en diagnos? I dagarna är det premiär för nya serien Superföräldrar från SVT. Där får vi möta föräldrar till barn med NPF-diagnoser, ett ständigt aktuellt ämne som verkligen förtjänar att uppmärksammas.
Annons
5 Serier att se framemot 2021Brand logo
5 Serier att se framemot 2021

Den 7 april visas det första avsnittet av den första talkshowen i sitt slag; som riktar fokus mot föräldrar till barn med NPF diagnoser. NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och de vanligaste är adhd, aspergers syndrom, tourettes syndrom och autism.

Bra att fler lyfter temat NPF och diagnoser bland barn och unga, tycker vi på Motherhood.

NPF-diagnos: Superkraft eller superjobbigt?

Hur ser vardagen ut med en NPF-diagnos? Man hör om superkrafter, driv och engagemang men även ständigt höga trösklar att erövra, oförståelse och utmaningar i både skol- och arbetslivet.

Mellan tre och sex procent av Sveriges skolbarn har en NPF-diagnos, det betyder att de flesta känner någon som har en diagnos. Som förälder består vardagen ofta av att tackla både barnets behov, en oförstående omvärld och ta dialoger med skola och myndigheter.

Annons

Första avsnittet av Superföräldrar

I det första avsnittet pratar man om diagnoserna – varför finns de och varför sätter man diagnoserna? Gäster i studion är Charlie som har tre barn varav två har autism och ADD och blev överraskad när skolan föreslog utredning. Marlene har dottern Minna som idag är 21 år och som kämpat med skolan och sig själv hela livet. Gabriel har två barn med ADHD och det var inte alls självklart för honom att hans barn skulle utredas – men idag är han glad för det, skriver SVT

I det första avsnittet av Superföräldrar får man besök av föräldrar med helt olika reaktioner på sina barns utredningar och diagnoser.

Programledare är Samantha Coard, hennes som Fidel (18 år) som själv har ADHD. Medverkande expert i varje avsnitt är Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri och författare.

Annons